Szparagi zapiekane zawinięte w szynkę i zapiekane w cieście francuskim to znakomita, sezonowa przekąska. Gdy szparagi na dobre zagoszczą na naszych placach, targach, czy bazarach warto je jeść w nadmiarze, bo niestety sezon na nie jest stosunkowo krótki. Jednym z dań, a w zasadzie w tym przypadku przystawki są szparagi zapiekane, w tym przepisie w cieście francuskim. Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego ze smakiem szparaga i słoności szynki dojrzewającej daje absolutnie fantastyczny efekt. Ponieważ obecnie jest również sezon na czosnek niedźwiedzi również i jego nie mogło zabraknąć w tej przekąsce.

 

SZPARAGI ZAPIEKANE

SKŁADNIKI:

  • 8 zielonych szparagów o równej grubości i zbliżonej długości;
  • 8 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie jednak szwarcwaldzka);
  • 8 liści czosnku niedźwiedziego;
  • opakowanie ciasta francuskiego;
  • parmezan;
  • 1 jajko;
  • biały i czarny sezam;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Szparagi ułóż obok siebie i odetnij zdrewniałe, białe łodygi. Nie wyrzucaj ich, a po prostu zamroź. Jak uzbierasz ich więcej zrobisz z nich fantastyczny wywar na zupę szparagową lub szparagowe risotto. Szparagi po przycięciu powinny mieć długość nieco większą od długości plastrów Twojej szynki. Wszystko po to, by końcówka i główka (która jest przecież tak piękna…) wystawały potem z ciasta.

 

3. Przygotowane szparagi wrzuć na gotującą się wodę. Gdy ta ponownie zawrze gotuj je 5 minut.

 

4. Na blacie rozłóż plastry szynki, a na każdy z nich ułóż po liściu czosnku niedźwiedziego. Zetrzyj na tarce parmezan, chyba że wolisz go w płatkach. W tym drugim przypadku zestrugaj płatki nożem.

 

5. Starty parmezan rozsyp na liściach czosnku niedźwiedziego.

 

6. Podgotowane szparagi odcedź i przelej krótko, acz obficie zimną wodą, aby zachowały piękny, zielony kolor. Wysusz je ręcznikami papierowymi.

 

7. Na każdy plasterek szynki z czosnkiem i parmezanem nakładaj ukośnie jednego szparaga i zwijaj tak, aby owinąć go całym plastrem szynki. Jak wspomniałem powyżej warto, by końcówka i główka wystawały poza szynkę.

 

8. Rozłóż ciasto francuskie na blacie i pokrój w poprzek na 8 pasków o grubości 3 centymetry (ciasto zwykle ma 25 cm szerokości). Na każdy pasek układaj skośnie zawiniętego w szynkę szparaga i ukośnie owijaj go ciastem.

 

9. Szparagi owinięte szynką i ciastem ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Każdy paluch posmaruj rozbełtanym jajkiem, a następnie posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 15 minut.

 

10. Szparagi zapiekane według mojego przepisu podawaj od razu po upieczeniu, na ciepło. Ta znakomita przekąska zachwyci wszystkich. To pewne.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *