SZPARAGI ZAPIEKANE z szynką w cieście

Szparagi zapiekane z szynką i w cieście francuskim to znakomita, sezonowa przekąska. Gdy szparagi na dobre zagoszczą na naszych placach, targach, czy bazarach warto je jeść w nadmiarze, bo niestety sezon na nie jest stosunkowo krótki. Jednym z dań, a w zasadzie w tym przypadku przystawki są szparagi zapiekane, w tym przepisie w cieście francuskim. Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego ze smakiem szparaga i słoności szynki dojrzewającej daje absolutnie fantastyczny efekt. Ponieważ obecnie jest również sezon na czosnek niedźwiedzi również i jego nie mogło zabraknąć w tej przekąsce.

 

SZPARAGI ZAPIEKANE

SKŁADNIKI:

  • 8 zielonych szparagów o równej grubości i zbliżonej długości;
  • 8 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie jednak szwarcwaldzka);
  • 8 liści czosnku niedźwiedziego;
  • opakowanie ciasta francuskiego;
  • parmezan;
  • 1 jajko;
  • biały i czarny sezam;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

SZPARAGI ZAPIEKANE z szynką w cieście

 

2. Szparagi ułóż obok siebie i odetnij zdrewniałe, białe łodygi. Nie wyrzucaj ich, a po prostu zamroź. Jak uzbierasz ich więcej zrobisz z nich fantastyczny wywar na zupę szparagową lub szparagowe risotto. Szparagi po przycięciu powinny mieć długość nieco większą od długości plastrów Twojej szynki. Wszystko po to, by końcówka i główka (która jest przecież tak piękna…) wystawały potem z ciasta.

SZPARAGI ZAPIEKANE z szynką w cieście

 

3. Przygotowane szparagi wrzuć na gotującą się wodę. Gdy ta ponownie zawrze gotuj je 5 minut.

SZPARAGI ZAPIEKANE z szynką w cieście

 

4. Na blacie rozłóż plastry szynki, a na każdy z nich ułóż po liściu czosnku niedźwiedziego. Zetrzyj na tarce parmezan, chyba że wolisz go w płatkach. W tym drugim przypadku zestrugaj płatki nożem.

SZPARAGI ZAPIEKANE z szynką w cieście

 

5. Starty parmezan rozsyp na liściach czosnku niedźwiedziego.

SZPARAGI ZAPIEKANE z szynką w cieście

 

6. Podgotowane szparagi odcedź i przelej krótko, acz obficie zimną wodą, aby zachowały piękny, zielony kolor. Wysusz je ręcznikami papierowymi.

SZPARAGI ZAPIEKANE z szynką w cieście

 

7. Na każdy plasterek szynki z czosnkiem i parmezanem nakładaj ukośnie jednego szparaga i zwijaj tak, aby owinąć go całym plastrem szynki. Jak wspomniałem powyżej warto, by końcówka i główka wystawały poza szynkę.

SZPARAGI ZAPIEKANE z szynką w cieście

 

8. Rozłóż ciasto francuskie na blacie i pokrój w poprzek na 8 pasków o grubości 3 centymetry (ciasto zwykle ma 25 cm szerokości). Na każdy pasek układaj skośnie zawiniętego w szynkę szparaga i ukośnie owijaj go ciastem.

SZPARAGI ZAPIEKANE z szynką w cieście

 

9. Szparagi owinięte szynką i ciastem ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Każdy paluch posmaruj rozbełtanym jajkiem, a następnie posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 15 minut.

SZPARAGI ZAPIEKANE z szynką w cieście

 

10. Szparagi zapiekane z szynką według mojego przepisu podawaj od razu po upieczeniu, na ciepło. Ta znakomita przekąska zachwyci wszystkich. To pewne.

SZPARAGI ZAPIEKANE z szynką w cieście

SZPARAGI z JAJKIEM sadzonym proszę bardzo <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *