SZPARAGI Z SZYNKĄ i jajkiem masłem polane

Szparagi z szynką i jajkiem to prosta i przepyszna przystawka. Szparagi wystarczy obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, a w tym czasie na patelni, na maśle przesmażyć szynkę i osobno ugotować jajko. Oczywiście szynkę możesz użyć jaką lubisz, ja uwielbiam szwarcwaldzką. Z kolei ważne jest, by szynka przesmażona została na maśle i żeby tego masła było na koniec tyle, aby polać nim wszystkie szparagi. Całość, czyli białe szparagi z szynką i jajkiem stanowi fenomenalne połączenie delikatności szparagów z mocnym aromatem szynki i nieco przysmażonym masłem. To naprawdę pyszna rzecz.

 

SZPARAGI Z SZYNKĄ

SKŁADNIKI:

  • 6-8 białych szparagów na osobę;
  • 1-2 łyżki masła;
  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej;
  • 1 jajko;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

SZPARAGI Z SZYNKĄ i jajkiem masłem polane

 

2. Jajko ugotuj na twardo, przelej zimną wodą i odłóż na bok.

SZPARAGI Z SZYNKĄ i jajkiem masłem polane

 

3. Szparagi obierz obieraczką do warzyw pozostawiając nietknięte główki. Odetnij zdrewniałe końcówki z drugiej strony.

SZPARAGI Z SZYNKĄ i jajkiem masłem polane

 

4. Pamiętaj, żeby tzw. odpadów nie wyrzucać. Możesz ja zamrozić w woreczku, a gdy nazbiera się ich więcej zrobisz z nich aromatyczny wywar szparagowy. Na przykład do risotto lub do sosu szparagowego.

SZPARAGI Z SZYNKĄ i jajkiem masłem polane

 

5. Obrane szparagi przełóż do garnka – powinien to być taki wąski i wysoki garnek, specjalnie przystosowany do gotowania szparagów. Ja jednak takowego jak do tej pory się nie dorobiłem, więc po prostu szparagi gotuję w zwykłym garnku. Gotuj szparagi na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie do miękkości (około 10 minut – zależy od grubości szparagów).

SZPARAGI Z SZYNKĄ i jajkiem masłem polane

 

6. Gdy szparagi się gotują przygotuj drugą część przystawki. Jajko obierz i drobno posiekaj, szynkę pokrój w drobna kostkę.

SZPARAGI Z SZYNKĄ i jajkiem masłem polane

 

7. Na patelni rozgrzej trochę masła i wrzuć szynkę – smaż na średnim ogniu do jej zrumienienia się.

SZPARAGI Z SZYNKĄ i jajkiem masłem polane

 

8. Ugotowane szparagi wyjmij z wody i odsącz na ręcznikach papierowych; „wykończ” sos. Masła powinno być na tyle, aby można było swobodnie, acz nienachalnie polać nim szparagi. No i jednak powinno się ono lekko przyrumienić (dla smaku), ale absolutnie nie przypalić!

SZPARAGI Z SZYNKĄ i jajkiem masłem polane

 

9. Szparagi z szynką i jajkiem masłem polane podawaj od razu, na ciepło. Tuż przed podaniem posyp je świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

SZPARAGI Z SZYNKĄ i jajkiem masłem polane

Zrób także SZPARAGI po włosku przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *