Szparagi z szynką i jajkiem to prosta i przepyszna przystawka. Szparagi wystarczy obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, a w tym czasie na patelni, na maśle przesmażyć szynkę i osobno ugotować jajko. Oczywiście szynkę możesz użyć jaką lubisz, ja uwielbiam szwarcwaldzką. Z kolei ważne jest, by szynka przesmażona została na maśle i żeby tego masła było na koniec tyle, aby polać nim wszystkie szparagi. Całość, czyli białe szparagi z szynką i jajkiem stanowi fenomenalne połączenie delikatności szparagów z mocnym aromatem szynki i nieco przysmażonym masłem. To naprawdę pyszna rzecz.

 

SZPARAGI Z SZYNKĄ

SKŁADNIKI:

  • 6-8 białych szparagów na osobę;
  • 1-2 łyżki masła;
  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej;
  • 1 jajko;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Jajko ugotuj na twardo, przelej zimną wodą i odłóż na bok.

 

3. Szparagi obierz obieraczką do warzyw pozostawiając nietknięte główki. Odetnij zdrewniałe końcówki z drugiej strony.

 

4. Pamiętaj, żeby tzw. odpadów nie wyrzucać. Możesz ja zamrozić w woreczku, a gdy nazbiera się ich więcej zrobisz z nich aromatyczny wywar szparagowy. Na przykład do risotto lub do sosu szparagowego.

 

5. Obrane szparagi przełóż do garnka – powinien to być taki wąski i wysoki garnek, specjalnie przystosowany do gotowania szparagów. Ja jednak takowego jak do tej pory się nie dorobiłem, więc po prostu szparagi gotuję w zwykłym garnku. Gotuj szparagi na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie do miękkości (około 10 minut – zależy od grubości szparagów).

 

6. Gdy szparagi się gotują przygotuj drugą część przystawki. Jajko obierz i drobno posiekaj, szynkę pokrój w drobna kostkę.

 

7. Na patelni rozgrzej trochę masła i wrzuć szynkę – smaż na średnim ogniu do jej zrumienienia się.

 

8. Ugotowane szparagi wyjmij z wody i odsącz na ręcznikach papierowych; „wykończ” sos. Masła powinno być na tyle, aby można było swobodnie, acz nienachalnie polać nim szparagi. No i jednak powinno się ono lekko przyrumienić (dla smaku), ale absolutnie nie przypalić!

 

9. Szparagi z szynką, jajkiem i masłem polane podawaj od razu, na ciepło. Tuż przed podaniem posyp je świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *