Szparagi z octem balsamicznym to znakomita przystawka sezonowa. Chyba każdy z nas, kto darzy estymą szparagi zajda się nimi na wiosnę, kiedy to jest ich pod dostatkiem. Dań i potraw ze szparagami jest bez liku, ważne by wybierać takie, które smak szparagów podkreślają, a nie zabijają. Szparagi z octem balsamicznym to właśnie taki rodzaj dania; smakowi szparagów towarzyszy kwaskowy, charakterystyczny w smaku pcet balsamiczny oraz jedyny w swoim rodzaju ser parmezan. Trudno o prostszą przystawkę szparagową, trudno też o lepsze połączenie smakowe. Włosi potrafią dobrze gotować, dania ze szparagów również robią pyszne.

 

SZPARAGI Z OCTEM BALSAMICZNYM

SKŁADNIKI:

  • pół pęczka zielonych szparagów;
  • ser parmezan i żaden inny;
  • oliwa extra vergine;
  • ocet balsamiczny;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Zamiast octu balsamicznego możesz użyć kremu balsamicznego, jeżeli ocet jest dla Ciebie za kwaśny. Zamiast mocnej, wytrwanej włoskiej oliwy możesz użyć oliwy greckiej, która jest bardzo łagodna. Innych substytutów nie stosuj, nie sprawdzą się.

 

2. Szparagi umyj pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Odetnij zdrewniałe koncówki szparagów.

 

3. Odciętych końcówek szparagów nie wyrzucaj pod żadnym pozorem. Włóż je do woreczka i zamroź; gdy uzbiera się ich więcej ugotuj z nich wywar do risotto lub na zupę szparagową.

 

4. Szparagi ułóż na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze z piekarnika. Skrop je oliwą. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 5 minut. Uwaga: czas pieczenia szparagów zależy od ich wielkości i grubości.

 

5. Przygotuj parmezan. Parmigiano reggiano. Oryginalny ser włoski. Nawet nie myśl, by zastąpić go innym serem. Parmezanu nie da się zastąpić. Jeżeli już musisz skup się raczej na tym, czy zastosować parmezan dojrzewający 24, czy 30-miesięcy…

 

6. Upieczone szparagi wyjmij z piekarnika i przełóż na talerz.

 

7. Skrop upieczone szparagi jak najlepszą oliwą extra vergine. Pamiętaj, są oliwy mniej i bardziej wytrawne. To, jaką zastosowujesz nie będzie bez znaczenia dla końcowego smaku tej przystawki.

 

8. Ocet, czy krem balsamiczny? Twój wybór. Ja zwykle wybieram ocet balsamiczny, ale krem balsamiczny nie jest również złym wyborem. Ile go dodasz, zależy oczywiście od Ciebie. Krem balsamiczny jest słodki, więc uważaj – lepiej dodawaj go stopniowo.

 

9. Parmezan… W płatkach, czy starty? Bez znaczenia. Taki, jaki wolisz. Ile? Dużo, więcej, niż na zdjęciu. Parmezan pełni w tej przystawce rolę przyprawy, nie żałuj go. Parmezan znakomicie współgra z octem balsamicznym. Razem stworzą cudowne połączenie.

 

10. Szparagi z octem balsamicznym i parmezanem podawaj na ciepło. Co za kruchość, co za delikatność, co za smak…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *