Szparagi z jajkiem to jedna z najprostszych przystawek, jaką można sobie wyobrazić. Czy zatem należy spodziewać czegoś zwyczajnego? Absolutnie nie. To jedynie dowód na to, że najprostsze kulinarne rzeczy są po prostu genialne w same sobie i najsmaczniejsze. Potrzebować jedynie będziesz szparagów, jajek i parmezanu; nawet laik kulinarny bez problemu poradzi sobie z tą przystawką. Nie zastanawiaj się i wykorzystaj sezon na szparagi.

 

SZPARAGI Z JAJKIEM

SKŁADNIKI:

  • pół pęczka zielonych szparagów;
  • 2 wiejskie jajka;
  • parmezan;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Odkrój zdrewniałe końcówki szparagów lub odłam je – pękną dokładnie w miejscu, w którym potrzeba. To drugie niestety nie będzie estetycznym rozwiązaniem.

 

3. Odciętych końcówek pod żadnym pozorem nie wyrzucaj. Włóż je do woreczka i zamroź; gdy nazbiera się ich więcej zrobisz z nich wywar, który wykorzystać możesz np. do zrobienia risotto ze szparagami lub zupy szparagowej.

 

4. Szparagi wrzuć na osoloną, gotującą się wodę. Od zawrzenia wody gotuj je kilka minut w zależności od Twojego upodobania. Są tacy, którzy najchętniej jedzą surowe, twarde szparagi i tacy, którzy chcą je bardzo miękkie.

 

5. Podczas, gdy szparagi się gotują na małej patelni rozgrzej trochę masła i wbij jajka. Smaż je na wolnym ogniu, a gdy białka zaczną się ścinać przykryj patelnię pokrywką, aby żółtka pozostały lekko ścięte z zewnątrz, ale koniecznie płynne w środku.

 

6. Odcedź szparagi i przelej je szybko zimną wodą, aby zachowały piękny, zielony kolor.

 

7. Wyłóż szparagi na talerz i połóż na nie jajka sadzone. Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem.

 

8. Szparagi z jajkiem idealnie smakują, gdy parmezanu jest dość sporo, a żółtka jajek rozlewają się po nich. Jeżeli nie lubisz jajek w takiej formie ta przystawka nie jest dla Ciebie. Czasem tak bywa – w takim przypadku wybierz inny z moich przepisów na szparagi. Na przykład <<TAKI>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *