Sznycle mielone, nazywane w poza Małopolską kotletami mielonymi, a na Śląsku karminadlami to prawdziwa ikona polskiej kuchni. Drzewiej jedzone nagminnie jakiś czas temu ustąpiły panującej „na zachodnie” modzie na burgery wołowe. A ja nie rozumiem, dlaczego mielibyśmy odrzucić nasze pyszne wieprzowe mielone. To już nie te czasy, kiedy „mielony” składał się z większości z bułki tartej i odrobiny mięsa.

W moim przepisie pokażę Wam, jak dochować tradycji, a jednocześnie przygotować przepyszne sznycle mielone. Do przygotowania „mielonych” najlepsza będzie albo karkówka, albo łopatka wieprzowa – trochę tłuszczyku musi być, jest on nośnikiem smaku i po prostu jest niezbędny, aby kotlety mielone smakowały, jak należy. Użyta zamiast bułki tartej namoczona w mleku kajzerka wzbogaci smak sznycli.

 

SZNYCLE MIELONE

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów łopatki wieprzowej;
  • 1 cebula;
  • 1 kajzerka;
  • mleko;
  • 1 wiejskie jajko;
  • 1 ząbek czosnku;
  • bułka tarta;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 500 gramów pięknej łopatki wieprzowej; pokrój ją na duże kawałki i zmiel w maszynce (nigdy nie kupuj gotowego mięsa mielonego, chyba że masz zaufanie do sprzedawcy).

 

2. Do miski ze zmielonym mięsem dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę niedużą cebulę. Jeżeli wolisz możesz ją wcześniej lekko przesmażyć.

 

3. Dodaj dobrze odciśniętą „kajzerkę” (rodzaj pszennej bułki) – wcześniej bułka winna moczyć się około 15 minut w stosownej ilości mleka.

 

4. Do miski wbij jedno jajko i wlej 1 łyżeczkę wody dla poprawy sprężystości mięsa – całość dobrze posól i popieprz. Opcjonalnie możesz dodać również ząbek lub dwa czosnku.

 

5. Wyrób mięso na gładką, zwartą masę. Formuj kotlety mielone, a następnie obtocz je w bułce tartej.

 

6. Smaż kotlety mielone (sznycle) na oleju na wolnym ogniu po około 10 minut z każdej strony.

 

7. Sznycle mielone (kotlety mielone) podawaj z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem oraz mizerią.

 

8. W „wersji zimowej” do mielonych idealnie pasuje puree ziemniaczane i buraki zasmażane.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *