SZASZŁYKI z KURCZAKA w tajskim stylu

Szaszłyki z kurczaka to jedne z najbardziej popularnych dań na grilla. Przygotowuje się je błyskawicznie, a na ruszcie dochodzą w kilka minut. Owszem, mają również całkiem sporo przeciwników, którzy zarzucają drobiowi zbytnią delikatność. Tych pewnie nie przekonam, ale pozostałym proponuję doskonałe w smaku szaszłyki z kurczaka w tajskim stylu. Mięso wystarczy pokroić w kostkę dowolnej wielkości, a następnie zamarynować w mleczku kokosowym z przyprawami. Do takich szaszłyków proponuję sałatkę z komosy ryżowej z warzywami. Całość smakuje wybornie zwłaszcza, gdy do szaszłyków podać orzechowy sos Satay.

 

SZASZŁYKI Z KURCZAKA

SKŁADNIKI:

  • pierś z kurczaka o wadze 250 gramów;
  • mała puszka mleczka kokosowego;
  • sos sojowy;
  • sos rybny;
  • prażony olej sezamowy;
  • czosnek mielony;
  • mielona kurkuma;
  • kolendra mielona;
  • kmin rzymski mielony;
  • mielone chilli;
  • suszone liście limonki kaffir;
  • cukier;
  • sól;
  • 150 gramów komosy ryżowej;
  • kawałek czerwonej papryki;
  • garstka zielonego groszku;
  • kawałek marchewki;
  • dymka;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Do miski wlej mleczko kokosowe, dodaj przyprawy oraz nieco sosu sojowego i rybnego. Proporcje przypraw zależą od Twojego upodobania. Wymieszaj marynatę i dopraw listkami limonki kaffir. Jeżeli marynata Twoim zdaniem jest za rzadka możesz dodać do niej łyżeczkę skrobi ziemniaczanej.

 

3. Mięso przełóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj, aby marynata dobrze pokryła każdy kawałek kurczaka. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 30 minut.

 

4. Marchewkę i paprykę pokrój w bardzo drobną kostkę, dymkę posiekaj, groszek przepłucz pod wodą.

SZASZŁYKI z KURCZAKA w tajskim stylu

 

5. Gotuj komosę ryżową według wskazań na opakowaniu.

SZASZŁYKI z KURCZAKA w tajskim stylu

 

6. Wyjmij zamarynowane mięso z lodówki i nabijaj jego kawałki na patyczki tworząc szaszłyki z kurczaka.

SZASZŁYKI z KURCZAKA w tajskim stylu

 

7. Gotowe szaszłyki odłóż na chwilę na bok.

SZASZŁYKI z KURCZAKA w tajskim stylu

 

8. Ugotowaną komosę ryżową odcedź i przełóż do miski. Na rozgrzaną z olejem patelnię wrzuć warzywa i smaż kilka minut, aż nieco zmiękną.

SZASZŁYKI z KURCZAKA w tajskim stylu

 

9. Przesmażone warzywa przełóż do miski z komosą. Dopraw solą, a także wlej 1-2 łyżki oleju sezamowego. Zamieszaj. Odstaw na bok.

SZASZŁYKI z KURCZAKA w tajskim stylu

 

10. Smaż szaszłyki z kurczaka na patelni grillowej na średnim ogniu 2 minuty.

SZASZŁYKI z KURCZAKA w tajskim stylu

 

11. Odwróć szaszłyki z kurczaka na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Pamiętaj, że czas smażenia zależy w tym przypadku m.in. od wielkości kawałków mięsa.

SZASZŁYKI z KURCZAKA w tajskim stylu

 

12. Szaszłyki z kurczaka podawaj z komosą ryżową z warzywami. Z pewnością idealnym dopełnieniem będzie orzechowy sos Satay (przepis wkrótce).

SZASZŁYKI z KURCZAKA w tajskim stylu

Wypróbuj również KURCZAKA w czerwonym CURRY przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *