szaszłyki drobiowe po marokańsku

Szaszłyki drobiowe po marokańsku to ciekawa propozycja dla każdego. Istotą tego dania jest marynowanie mięsa z kurczaka przez kilkanaście godzin i podanie go z orzeźwiającym dipem jogurtowym z kolendrą. To prawdziwie orientalne smaki, które stanowią o atrakcyjności tego szaszłyka. Proponuję użycie mięsa z udek z kurczaka, ponieważ jest soczyste i ma trochę tłuszczyku, który doskonale wytopi się podczas grillowania i nada dodatkowego smaku szaszłykom. Możesz oczywiście użyć piersi z kurczaka, jeśli wolisz. Szaszłyki drobiowe po marokańsku idealnie komponują się z orzeźwiającym dipem jogurtowym z kwaśną nutą soku z cytryny i aromatem świeżej kolendry.

 

SZASZŁYKI DROBIOWE PO MAROKAŃSKU

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mięsa z wyluzowanych udek kurczaka;
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru;
  • 1 łyżka ostrej, mielonej papryki;
  • 1 łyżka mielonej kurkumy;
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry;
  • oliwa z oliwek;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 500 gramów mięsa z wyluzowanych udek kurczaka. Mięso umyj pod bieżącą wodą i bardzo dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Odkrój nadmiar tłuszczu.

 

2. Do miski wlej 2-3 łyżki oliwy extra vergine i dodaj: 1 łyżkę startego świeżego imbiru, 1 łyżkę ostrej, mielonej papryki, 1 łyżkę mielonej kurkumy i 1 łyżeczkę mielonej kolendry. Całość dobrze wymieszaj.

 

3. Dokładnie obtocz kawałki kurczaka w marynacie, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki najlepiej na całą noc.

 

4. Na godzinę przed planowanym grillowaniem wyjmij mięso z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. Zamarynowane mięso z kurczaka nabijaj na patyczki tworząc szaszłyki. Jeżeli będziesz grillować na ruszcie patyczki uprzednio namocz w wodzie, aby nie spaliły się na ogniu podczas grillowania.

 

5. Smaż szaszłyki na patelni grillowej; jeśli użyjesz mięsa z udek kurczaka powinno to potrwać około 8-10 minut, jeśli piersi z kurczaka – odpowiednio krócej. Jeżeli używasz grilla ogrodowego pieczenie będzie błyskawiczne. Pamiętaj, że mięso kurczaka smaży się szybko – jeżeli „przeciągniesz” będzie suche, zwłaszcza szaszłyki przyrządzone z piersi z kurczaka.

 

6. W trakcie smażenia obracaj szaszłyki, aby pięknie się zrumieniły i usmażyły.

 

7. Gotowe szaszłyki drobiowe podawaj z pysznym dipem jogurtowym z kolendrą (jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>).


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *