szaszłyk halloumi souvlaki

Szaszłyk halloumi to coś, co pokochasz od pierwszego kęsa. Zapewniam Cię o tym i mogę się założyć, o co tylko zechcesz, że tak właśnie się stanie. Ser halloumi to fantastyczny ser wytwarzany zwykle z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Ser ten jest wytwarzany … na słonecznym Cyprze, ale na terenach przynależnych kulturze greckiej, nie tureckiej. Cypr w zdecydowanej większości zamieszkiwany jest przez Greków – z tego też względu jest on mocno związany z Grecją. Ale koniec z polityką, zabieramy się za ser.

SER HALLOUMI – JEDYNY TAKI SER

Halloumi to półtwardy ser, które znakomicie smakuje solo i „na surowo”, jednak prawdziwe swe oblicze i pełnię smaków ujawnia będąc grillowanym. Jak kocham nasze oscypki (tylko te prawdziwe oczywiście), to halloumi z grilla może nie bije je na głowę, ale z pewnością jest ich godnym rywalem. Plaster lub kawałek halloumi położony na rozgrzanym ruszcie dość szybko zaczyna się topić, ale tylko do pewnego momentu tak, jakby wyczuwał, że dalszy nadmiar gorąca rozpuści go całkowicie. Otóż tak, halloumi nie rozpuści się całkowicie, a zdjęty z rusztu po kilku minutach będzie cudownie ciągnący się. Trochę mniej, jak mozzarella, trochę bardziej, jak oscypek. Gdy go połączyć z suszonym oregano, ale przede wszystkim miętą smakuje niewiarygodnie dobrze.

U góry nasz bohater, poniżej tradycyjny szaszłyk wieprzowy. Całość za 3 Euro. Jak dla mnie lunch idealny.

SZASZŁYK HALLOUMI

Mam takie jedno miejsce w swojej Chanii, gdzie takie cuda podają. Zamawiam w ciemno i wolę od tych mięsnych souvlaków. Cudownie dymem rozżarzonych węgli pachnący, odpowiednio ciągnący się, z rozpieczonymi pomidorkami koktajlowymi lub daktylowymi. Całość skropiona oliwą i świeżą miętą potraktowana. Jasne, że do tego pita prawdziwa, grecka być musi.

Wiem, jak odtworzyć ich smak w domu, swoją wiedzę przekazuję więc Wam. Zróbcie sobie na ruszcie taki pyszny szaszłyk halloumi. Jeżeli Wam nie zasmakuje, to… no nie, nie wierzę. To po prostu niemożliwe. Nie możecie przegapić tego, powinniście taki szaszłyk zrobić jak najszybciej. Zwłaszcza, że prawdziwy, oryginalny ser halloumi można już kupić w sieciowych sklepach.

Najlepsze jedzenie to jedzenie uliczne. Jest prawdziwe tak samo, jak wszechobecny hałas towarzyszący Ci podczas jedzenia. To się nazywa życie. Prawdziwe. I jedzenie jest prawdziwe.

Przepis na SZASZŁYK HALLOUMI znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *