Szarlotka toż to prawie nasze ciasto narodowe, więc trudno cokolwiek odkrywczego napisać o niej. Każdy ma swój przepis na nią, mam i ja. Po pierwsze jabłka winne, najlepiej szara reneta to produkt podstawowy. A do jabłek (dość kwaśnych przecież) potrzeba cukru, ale również mielonego cynamonu, kardamonu, a także nieco wanilii. I sporo masła, i trochę śmietany, i ciasta na kruszonkę na wierzchu… Oto mój sekret na pyszną szarlotkę. A dobra szarlotka, mimo że „oklepana” to jedno z najpyszniejszych polskich ciast…

 

SZARLOTKA

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów mąki pszennej;
  • 5 jajek;
  • 200 gramów masła;
  • 200 gramów drobnego cukru;
  • kwaśna, gęsta 18 % śmietana;
  • proszek do pieczenia;
  • 1,5 kg jabłek winnych;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Mąkę przesiej na blat i wymieszaj z kawałkami bardzo zimnego masła. Zrób to szybko (najlepiej nożem), masło nie powinno nabrać temperatury.

 

3. Dodaj 5 żółtek, 2 łyżki śmietany, 150 gramów cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

4. Zagnieć szybko ciasto, a następnie podziel na dwie części w proporcji 1/3 do 2/3. Każdą z części owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

 

5. Jabłka obierz, wydrąż pestki, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki, albo w malakserze.

 

6. Do startych jabłek dodaj 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczkę mielonego kardamonu, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Zamieszaj wszystko.

 

7. Blachę o wymiarach 22×22 nasmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż ją papierem do pieczenia. Na spodzie brytfanki rozłóż większą część ciasta. Nakłuj je widelcem w kilkunastu miejscach.

 

8. Na ciasto nałóż doprawione, starte jabłka, a następnie posyp je 50 gramami cukru.

 

9. Mniejszy kawałek ciasta poszarp na drobne kawałeczki i rozłóż je na wierzchu ciasta – to ma być piękna szarlotka 😉

 

10. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut.

 

11. Szarlotka winna zostać cukrem pudrem posypana i podana najlepiej z lodami.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *