Szarlotka ciasto na słodką polską jesień

Szarlotka, czyli tradycyjne polskie ciasto z jabłkami z dodatkiem cynamonu i kwaśnej śmietany. Łatwe i szybkie do przygotowania.

Szarlotka toż to prawie nasze ciasto narodowe, więc trudno cokolwiek odkrywczego napisać o niej. Każdy ma swój przepis na swoją szarlotkę, mam również i ja. Po pierwsze jabłka winne, najlepiej szara reneta to produkt podstawowy. A do jabłek (dość kwaśnych przecież) potrzeba cukru, ale również mielonego cynamonu, kardamonu, a także nieco wanilii. I sporo masła, i trochę śmietany, i ciasta na kruszonkę na wierzchu. Oto mój sekret na pyszną szarlotkę. A dobra szarlotka, mimo że „oklepana” to jedno z najpyszniejszych polskich ciast.

Składniki

400 gramów mąki pszennej;
5 jajek;
200 gramów masła;
200 gramów drobnego cukru;
kwaśna, gęsta 18 % śmietana;
proszek do pieczenia;
1,5 kg jabłek winnych;

Szarlotka przepis tradycyjny

Mąkę przesiej na blat i wymieszaj z kawałkami bardzo zimnego masła. Zrób to szybko (najlepiej nożem), masło nie powinno nabrać temperatury. Dodaj 5 żółtek, 2 łyżki śmietany, 150 gramów cukru, a także 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Zagnieć szybko ciasto, a następnie podziel na dwie części w proporcji 1/3 do 2/3. Każdą z części owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Podczas gdy ciasto się chłodzi umyj i obierz jabłka, usuń z nich pestki i  zetrzyj je na dużych oczkach tarki, albo w malakserze. Do startych jabłek dodaj 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczkę mielonego kardamonu, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Następnie zamieszaj wszystko.

Blachę o wymiarach 22×22 nasmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż ją papierem do pieczenia. Na spodzie brytfanki rozłóż większą część ciasta. Nakłuj je widelcem w kilkunastu miejscach. Na ciasto nałóż doprawione, starte jabłka, a następnie posyp je 50 gramami cukru.

Mniejszy kawałek ciasta poszarp na drobne kawałeczki i rozłóż je na wierzchu ciasta, to ma być piękna szarlotka. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45 do 50 minut. Posyp cukrem pudrem cukrem pudrem i podawaj najlepiej z lodami.


Moje szplitry ciastka z marmoladą smakują równie dobrze, spróbuj.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *