SZAŁOT ŚLĄSKI mojej teściowej

Szałot śląski siedzi w mojej głowie i co jakiś czas pojawia się na moim stole od czasu, kiedy to poznałem swoją teściową. Szałot śląski ma wiele twarzy, ale bazą zwykle bywają ziemniaki, ogórki kiszone, cebula i boczek. Moja teściowa uwielbia jednak śledzie pod każdą postacią, więc i one musiały znaleźć się w tej sałatce. Moim zdaniem pasują tutaj znakomicie, a dodanie ponadto gotowanych jajek czyni sałatkę mistrzowską. Jedna kluczowa uwaga: ta sałatka musi być podawana w temperaturze pokojowej. Jej istotą jest, aby tłuszcz wytopiony z boczku połączył się z ziemniakami i innymi składnikami. Włożenie tej sałatki do lodówki przed jej zaserwowaniem jest równoznaczne z koniecznością wyrzucenia jej do śmieci – staje się niejadalna…

 

SZAŁOT ŚLĄSKI

SKŁADNIKI:

  • kilka ziemniaków najlepiej sałatkowych;
  • 250 gramów śledzia a’la matjas;
  • 200 gramów surowego, wędzonego boczku;
  • 2 jajka;
  • 2 ogórki kiszone;
  • 1 cebula;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

SZAŁOT ŚLĄSKI mojej teściowej

 

2. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, a następnie obierz je i pozostaw, aby nieco przestygły.

SZAŁOT ŚLĄSKI mojej teściowej

 

3. Śledzie mocz w zimnej wodzie lub w mleku kilkanaście minut, aż do momentu uzyskania pożądanej przez Ciebie słoności ryby.

SZAŁOT ŚLĄSKI mojej teściowej

 

4. Boczek pokrój w niedużą kostkę, jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i odłóż na bok.

SZAŁOT ŚLĄSKI mojej teściowej

 

5. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i umieść w dużej misce. Wymoczonego śledzia osusz ręcznikami papierowymi i pokrój również w drobną kostkę.

SZAŁOT ŚLĄSKI mojej teściowej

 

6. Pokrojony boczek smaż na średnio rozgrzanej patelni tak, aby ładnie się wytopił. W tej sałatce nie oliwa, nie olej, nie majonez, nie śmietana, a właśnie tłuszcz wytopiony z boczku jest jej spoiwem z pozostałymi składnikami ?

SZAŁOT ŚLĄSKI mojej teściowej

 

7. Do miski z ziemniakami dodaj pokrojone w drobną kostkę: cebulę, ogórki kiszone (ze skórką lub obrane – jak wolisz) i jajka ugotowane na twardo.

SZAŁOT ŚLĄSKI mojej teściowej

 

8. Sałatkę popieprz świeżo zmielonym pieprzem, dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki oraz wytopiony boczek WRAZ z całym tłuszczem z patelni.

SZAŁOT ŚLĄSKI mojej teściowej

 

9. Wymieszaj wszystkie składniki. Najlepszy szałot śląski to taki podany około godziny po jego przygotowaniu. W żadnym wypadku w tym czasie nie wolno go chować do lodówki – musi pozostać na wierzchu.

SZAŁOT ŚLĄSKI mojej teściowej

 

10 Szałot śląski jest rewelacyjny – myślę, że zasmakuje każdemu…

SZAŁOT ŚLĄSKI mojej teściowej

Wypróbuj także pyszne TORTILLE z KURCZAKIEM przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *