SYROP Z SOSNY na zimowe infekcje

Syrop z sosny to fantastyczne, naturalne lekarstwo na przeziębienia i kaszel. Syrop przygotowuje się z corocznych przyrostów sosny, czyli młodych pędów tego drzewa. Należy zbierać przyrosty o jasnozielonej barwie, najlepiej takie z widoczną żywicą. Bardzo ważnym jest, aby zebrane pędy jak naszybciej trafiły do słoika; dzięki temu zachowają jędrność i świeżość, a uzyskany syrop będzie bardzo wartościowy. Syrop z sosny najlepiej pasteryzować w małych słoiczkach; w takim przypadku nie straci on swoich leczniczych właściwości nawet przez 2 lata.

 

SYROP Z SOSNY

SKŁADNIKI:

  • duża siatka młodych pędów sosny, świeżo zebranych;
  • 1 kilogram trzcinowego cukru;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podstawą dobrego syropu z sosny są młode pędy sosny tzw. przyrosty. Najlepiej zebrać takie jasne o kilku centymetrowej długości (około 10 centymetrowe). Po ich zebraniu jak najszybciej trzeba je dostarczyć do domu, włożyć do słoika i zasypać cukrem. Tylko wtedy syrop z sosny będzie miał znakomite właściwości lecznicze.

SYROP Z SOSNY na zimowe infekcje

 

2. Pędy można szybko i delikatnie przelać bieżącą wodą, aby usunąć nieczystości, ale ja przyznam się nie robię tego – uważam to za czyn zbędny. Pędy połam na mniejsze kawałki, szyszki przetnij na połowę (niektórzy pędy gniotą tak, aby uzyskać z nich jeszcze więcej syropu). Tak przygotowane pędy układaj warstwami w dużym słoiku, a każdą warstwę pędów przesyp cukrem (ja wybrałem akurat cukier trzcinowy).

SYROP Z SOSNY na zimowe infekcje

 

3. Gdy wykorzystasz już wszystkie pędy na wierzchu pozostaw warstwę cukru.

SYROP Z SOSNY na zimowe infekcje

 

4. Ilość użytego cukru zależy oczywiście od Ciebie tak samo, jak i sam fakt jego zastosowania. Dużo lepszym rozwiązaniem byłoby użycie miodu zamiast cukru, ale ten w potrzebnych tutaj ilościach mógłby zrujnować niejedną kieszeń 😉 Tak, czy siak przygotowany w słoikach „zaczyn” przykryj szczelnie lub po prostu zakręć słoik i odstaw go w ciepłe miejsce.

SYROP Z SOSNY na zimowe infekcje

 

5. Zwykle syrop wytrąca się w przeciągu tygodnia, ale zależy to od stopnia nasłonecznienia miejsca, w którym słoik stoi oraz temperatury tego miejsca.

SYROP Z SOSNY na zimowe infekcje

 

6. Syrop mozna zlewać, gdy jest go prawie tyle, że zakrywa całą zawartość słoika.

SYROP Z SOSNY na zimowe infekcje

 

7. Zawartość słoika bardzo dokładnie przecedź przez gazę; syrop powinien mieć piękną, ciemną, bursztynową barwę.

SYROP Z SOSNY na zimowe infekcje

 

8. Syrop z sosny przelej do małych słoiczków, słoiki pasteryzuj i przechowuj do zimy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu (spiżarnia byłaby oczywiście najlepsza). Syrop z sosny to znakomite panaceum na przeziębienia i kaszel, czyli „tradycyjne” zimowe dolegliwości.

SYROP Z SOSNY na zimowe infekcje

Wypróbuj również moje borówki w cukrze – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>


Zobacz również

2 thoughts on “SYROP Z SOSNY na zimowe infekcje”

  1. U mnie stoi zwykle na szafie, w jasnym pomieszczeniu i to miałem na myśli pisząc „zależy od nasłonecznienia miejsca”. Może faktyczne mało precyzyjnie napisałem 😉 Tak, czy siak syrop jest świetny 🙂 pozdrawiam 🙂

  2. Nigdy nie zakręcam słoika i nie trzymam w słońcu, słój stoi sobie po prostu na blacie kuchennym i jest przykryty serwetka. Tak robię już ponad 20 lat. Natomiast jutro nazbieram świeżych pędów i zasypie je cukrem trzcinowym. Pozdrawiam ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *