Syrop z sosny to fantastyczne, naturalne lekarstwo na przeziębienia i kaszel. Syrop przygotowuje się z corocznych przyrostów sosny, czyli młodych pędów tego drzewa. Należy zbierać przyrosty o jasnozielonej barwie, najlepiej takie z widoczną żywicą. Bardzo ważnym jest, aby zebrane pędy jak naszybciej trafiły do słoika; dzięki temu zachowają jędrność i świeżość, a uzyskany syrop będzie bardzo wartościowy. Syrop z sosny najlepiej pasteryzować w małych słoiczkach; w takim przypadku nie straci on swoich leczniczych właściwości nawet przez 2 lata.

 

SYROP Z SOSNY

SKŁADNIKI:

  • duża siatka młodych pędów sosny, świeżo zebranych;
  • 1 kilogram trzcinowego cukru;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podstawą dobrego syropu z sosny są młode pędy sosny tzw. przyrosty. Najlepiej zebrać takie jasne o kilku centymetrowej długości (około 10 centymetrowe). Po ich zebraniu jak najszybciej trzeba je dostarczyć do domu, włożyć do słoika i zasypać cukrem. Tylko wtedy syrop z sosny będzie miał znakomite właściwości lecznicze.

 

2. Pędy można szybko i delikatnie przelać bieżącą wodą, aby usunąć nieczystości, ale ja przyznam się nie robię tego – uważam to za czyn zbędny. Pędy połam na mniejsze kawałki, szyszki przetnij na połowę (niektórzy pędy gniotą tak, aby uzyskać z nich jeszcze więcej syropu). Tak przygotowane pędy układaj warstwami w dużym słoiku, a każdą warstwę pędów przesyp cukrem (ja wybrałem akurat cukier trzcinowy).

 

3. Gdy wykorzystasz już wszystkie pędy na wierzchu pozostaw warstwę cukru.

 

4. Ilość użytego cukru zależy oczywiście od Ciebie tak samo, jak i sam fakt jego zastosowania. Dużo lepszym rozwiązaniem byłoby użycie miodu zamiast cukru, ale ten w potrzebnych tutaj ilościach mógłby zrujnować niejedną kieszeń 😉 Tak, czy siak przygotowany w słoikach „zaczyn” przykryj szczelnie lub po prostu zakręć słoik i odstaw go w ciepłe miejsce.

 

5. Zwykle syrop wytrąca się w przeciągu tygodnia, ale zależy to od stopnia nasłonecznienia miejsca, w którym słoik stoi oraz temperatury tego miejsca.

 

6. Syrop mozna zlewać, gdy jest go prawie tyle, że zakrywa całą zawartość słoika.

 

7. Zawartość słoika bardzo dokładnie przecedź przez gazę; syrop powinien mieć piękną, ciemną, bursztynową barwę.

 

8. Syrop z sosny przelej do małych słoiczków, słoiki pasteryzuj i przechowuj do zimy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu (spiżarnia byłaby oczywiście najlepsza). Syrop z sosny to znakomite panaceum na przeziębienia i kaszel, czyli „tradycyjne” zimowe dolegliwości.

Wypróbuj również moje borówki w cukrze – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>


Drukuj przepis

Zobacz również

2 thoughts on “SYROP Z SOSNY na zimowe infekcje”

  1. U mnie stoi zwykle na szafie, w jasnym pomieszczeniu i to miałem na myśli pisząc „zależy od nasłonecznienia miejsca”. Może faktyczne mało precyzyjnie napisałem 😉 Tak, czy siak syrop jest świetny 🙂 pozdrawiam 🙂

  2. Nigdy nie zakręcam słoika i nie trzymam w słońcu, słój stoi sobie po prostu na blacie kuchennym i jest przykryty serwetka. Tak robię już ponad 20 lat. Natomiast jutro nazbieram świeżych pędów i zasypie je cukrem trzcinowym. Pozdrawiam ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *