SWOJSKIE JADŁO z Krety rodem

Swojskie jadło to coś, co bardzo wszyscy lubimy. Kojarzy nam się z wielką michą pierogów, mięsiw i klasycznego warzywa w stylu kapusty zasmażanej i/lub pieczonych ziemniaków. Na Krecie mają różne specjały, jednak tego typu rzeczy nie jada się. Poza tym potraw nie nakłada się na jeden wielki talerz, wprost przeciwnie. Na stole kładzie się całe mnóstwo talerzyków z niezbyt wielką ilością składników tak, aby każdy mógł sobie z każdego talerzyka coś skubnąć. Ot taka wspólna biesiada. Swojskie jadło, które stworzyłem na wzór kuchni kreteńskiej zachowuje wszelkie prawidła przygotowania posiłków na Krecie, jednak nie liczcie, że znajdziecie w tawernach jedzenie tak podane. Kuchnia kreteńska, lecz pomysł mój. Smakuje świetnie.

 

SWOJSKIE JADŁO Z KRETY

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów wędzonki wieprzowej;
  • 200 gramów zielonej fasolki szparagowej;
  • dymka;
  • 1 wielki ziemniak;
  • duży pomidor;
  • średnia cukinia;
  • suszone oregano;
  • oliwa z oliwek;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Zauważ, że do przepisu użyłem oryginalnej, kreteńskiej wędzonki zwanej „SIGLINO”. To tradycyjne mięso wieprzowe marynowane w mieszance ziół, przypraw i oliwy z oliwek. Jest wykonane z chudej wieprzowiny najpierw marynowanej (jak wyżej), a następnie wędzone powoli przez parę godzin w dymie z palonych ziół, głównie zielonej szałwii. Dzięki temu smak siglino jest niepowtarzalny, a dominującą nutą jest … anyż.

SWOJSKIE JADŁO z Krety rodem

 

2. Fasolkę pozbaw końcówek i pokrój na małe kawałki. Cukinię przekrój wzdłuż na połowę i pokrój w półplasterki.

SWOJSKIE JADŁO z Krety rodem

 

3. Ziemniaka obierz i pokrój w duże kawałki. Lepiej będzie, gdy ziemniak będzie typu sałatkowego, aby nie rozpadł się podczas około 30 minutowego duszenia. Z drugiej strony jak się rozpadnie, to… nic się nie stanie. Po prostu zagęści sos, który w tym daniu jest bardzo ważny.

SWOJSKIE JADŁO z Krety rodem

 

4. Dymkę posiekaj (białą i zieloną część), a pomidora zetrzyj bez skóry na grubych oczkach tarki.

SWOJSKIE JADŁO z Krety rodem

 

5. Do garnka wlej pół szklanki oliwy (nie musi być extra vergine, ale musi to być oliwa). Rozgrzej ją do średniej temperatury i wrzuć dymkę. Smaż na średnim ogniu około 2 minut, aż dymka się zeszkli.

UWAGA: W smażeniu na oliwie bardzo ważne jest, aby temperatura smażenia była ŚREDNIA, czyli około 150 stopni Celsjusza. Oliwa nie może dymić, bo straci swoje właściwości, a składniki zaczną się palić.

SWOJSKIE JADŁO z Krety rodem

 

6. Wrzuć do garnka opłukane pod bieżącą wodą fasolkę i ziemniaki. Smaż około 5 minut na średnim ogniu mieszając co jakiś czas.

SWOJSKIE JADŁO z Krety rodem

 

7. W międzyczasie do startych pomidorów wrzuć pokrojoną cukinię, dodaj sól i oregano. Zamieszaj i odstaw na bok.

SWOJSKIE JADŁO z Krety rodem

 

8. Do przesmażonych warzyw wlej niecałą szklankę gorącej wody, przykryj garnek, skręć gaz do minimum i gotuj warzywa 15 minut.

SWOJSKIE JADŁO z Krety rodem

 

9. Wędzonkę pokrój na nieduże kawałki. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie dostaniesz w Polsce „siglino”, ale chyba dobrych wędzonek u nas nie brakuje, prawda? Ważne, by była najwyższej jakości bez żadnej chemii w środku.

SWOJSKIE JADŁO z Krety rodem

 

10. Gdy ziemniaki i fasolka są już „al dente” wrzuć do garnka pomidory i cukinię.

SWOJSKIE JADŁO z Krety rodem

 

11. Wrzuć również do garnka wędzonkę.

SWOJSKIE JADŁO z Krety rodem

 

12. Ponownie przykryj garnek pokrywką i duś całość około 10 minut, do miękkości. Sosu ma być niewiele, jedynie tyle, aby można było chlebem go wyjadać… To nie ma być gulasz, ani też smażonka.

SWOJSKIE JADŁO z Krety rodem

 

13. Swojskie jadło z Krety rodem smakuje bosko. Koniecznie podajcie do niego szklankę wina i porządna pajdę chleba.

SWOJSKIE JADŁO z Krety rodem

Zrób również POTRAWKĘ z KURCZAKA  w sosie cytrynowym <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *