ŚWIĘTY MARCIN na gęsinę zaprasza

Święty Marcin ma swoje święto 11 listopada każdego roku. W Wielkopolsce to bardzo stare święto, które okrasza się m. in. przepysznym rogalem świętomarcińskim wypełnionym białym makiem. Na stołach w całej Polsce króluje w tym dniu gęsina. Szczęśliwie dzięki szeroko prowadzonej przez Slow Food Polska od dziesięciu lat akcji „gęsina na Św. Marcina” Polacy wracają do konsumpcji gęsiny. To jedno z najzdrowszych i najczystszych mięs. W dodatku nasze gęsi uchodzą za najsmaczniejsze w Europie, co już dawno temu odkryli np. Niemcy masowo importując z Polski te zdrowo żyjące ptaki.

ŚWIĘTY MARCIN WIE CO DOBRE

Pieczona gęś na Św. Marcina powinna pojawić się na stołach całej Polski szczególnie, że 11 listopada to data odzyskania przez Polskę niepodległości. Dzień to zatem po dwakroć szczególny, który warto celebrować w większym gronie rodziny i/lub znajomych. Dla takiej większej grupy kilkukilogramowa pieczona gęś będzie doskonałym wyborem, a dodatkowo podkreśli dostojność tego dnia. Nie tylko zatem Św. Marcin będzie zadowolony.

ŚWIĘTY MARCIN na gęsinę zaprasza

W CAŁOŚCI, CZY PO KAWAŁKU

Osobiście preferuję piec gęś w całości. To łatwy sposób, choć nieco czasochłonny. Można gęś wtedy faszerować np. kaszą i jej podrobami lub jabłkiem i knedlem, jak w Czechach kaczkę. Pieczenie gęsich nóg zaś to nieco bardziej skomplikowana czynność, choć pozornie tak być nie powinno. Najlepsza z możliwych gęś bo nasza owsiana, rasy białej kołudzkiej. Gdy taką właśnie dostaniesz wiesz co jesz. Gdy zaś same nogi pozyskasz musisz się liczyć z tym, że mogą być od gęsi niewiadomego pochodzenia, na przykład od gęsi bardzo starej. Wtedy nawet długie ich pieczenie nie skruszy mięsa, jak należy. W obu przypadkach zatem najlepiej używać gęsi owsianej wiadomego pochodzenia.

ŚWIĘTY MARCIN na gęsinę zaprasza
Gęś pieczona serwowana w Restauracji Gościnna Chata w Krakowie

PO GĘŚ DO INSTYTUTU

Hodowlą polskiej gęsi rasy białej kołudzkiej zajmuje się <<Instytut Zootechniki>> w Kołudzie Wielkiej koło Inowrocławia. Gęsi hodowane są tam metodą zagrodową. Sam Instytut jest wyłącznym hodowcą gęsi tej rasy i wyspecjalizowaną w tej dziedzinie placówką naukową. Jeśli masz możliwość możesz tam gęś zamówić telefonicznie i osobiście podjechać, by ją odebrać. Świeższej, o takiej jakości gęsi na pewno nie kupisz nigdzie.

JEDZCIE PIJCIE I SPIEWAJCIE

Niech tegoroczny 11 listopada, czyli setna rocznica odzyskania przez Polskę Niepodległości będzie w Waszych domach wielkim świętem, tak jak dla każdego Polaka było 100 lat temu. Pieczcie w ten dzień gęsi, jedzcie rogale świętomarcińskie i biesiadujcie z rodziną i znajomymi. Wiwat wolna i smaczna Polska!!!

ŚWIĘTY MARCIN na gęsinę zaprasza


Jak kupić, przygotować i upiec gęś dowiesz się <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *