Surówka z rzodkiewki i ogórka w śmietanie

Surówka z dwóch rodzajów rzodkiewki z dodatkiem świeżego ogórka doprawiona kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem.

Surówka z rzodkiewki często trafia na mój stół. Nie wiem więc dlaczego dopiero teraz przepis na nią trafia do mojej książki kucharskiej. Ważne jednak, że w końcu trafia. Dzięki niemu wiele osób przekona się, że rzodkiewka w połączeniu ze śmietaną nie dość, że traci swoją ostrość, to w dodatku jest to połączenie niezwykle smakowite. Rzodkiewka podobnie jak ogórek zawiera mnóstwo wody, więc po dodaniu śmietany w surówce tworzy się znakomity sosik, który podobnie jak w mizerii smakuje wybornie. Kto takiej surówki nie jadł jeszcze pora to zmienić. Nie będzie żałować.

Składniki

1 duża biała rzodkiew;
pęczek tradycyjnej rzodkiewki;
1 duży świeży ogórek;
150 ml gęstej, kwaśnej śmietany;
pęczek świeżego koperku;
sol, pieprz;

Surówka z rzodkiewki przepis

Na początek zetrzyj białą rzodkiew na dużych oczkach tarki do dużej miski. Rzodkiewki oderwij z pęczka, umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój je w plasterki, półplasterki lub dowolne kawałki według uznania. Pokrojone rzodkiewki przełóż do miską ze startą białą rzodkwią.

Ogórka umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Przekrój go na połowę, a następnie każdą połówkę również na połowę, ale wzdłuż. Małą łyżeczką wydrąż z ogórka pestki, ponieważ w tym daniu są niepotrzebne. Pokrój ogórka w dowolne kawałki i wrzuć do miski z rzodkiewkami.

Już nie tylko „u baby”, ale w wielu naszych sklepach można kupić fantastyczną śmietanę. Nie kosztuje majątku, zatem wybierz taką BIO, która jest prawdziwą śmietaną, a nie tworzoną przez alchemików w laboratoriach z mleka w proszku. Uwierz mi, poczujesz, że warto. Ile śmietany? 150 a nawet 200 ml na taką ilość składników wydaje się optymalną ilością. Śmietana połączy się z wodą, którą puszczą rzodkiewki i ogórek tworząc niezapomniany sos.

Surówka z rzodkiewki musi wchłonąć trochę soli, również świeżo zmielony pieprz jej nie zaszkodzi. Rzodkiewki w połączeniu ze śmietaną tracą swą ostrość, więc nie obawiaj się, że surówka będzie za ostra w smaku. Uwierz, nie będzie. Będzie przepyszna.

Czymże była by surówka bez świeżego „zielonego”? Pęczek koperku będzie jak znalazł. Koperek posiekaj i dodaj na koniec do surówki.

Surówka z rzodkiewki sposób podania

Całość dobrze wymieszaj, dopraw do smaku w razie konieczności i pozostaw na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Warzywa niech puszczą całą wodę, która w tym czasie połączy się ze śmietaną. Podawaj solo lub jako dodatek do obiadu. Smakuje zawsze, w każdej postaci i każdemu. W dodatku przyjemnie chrupie pod zębami.


Spróbuj także przepis na pory w sosie winegret.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *