Surówka z papryki, pora i pomidora to fajne połączenie smacznych warzyw, które nada charakteru Twojemu obiadowi. Por jest dosyć ostry w smaku i nie każdy w związku z tym jest jego fanem. W mojej surówce pomimo, iż do załagodzenia jego smaku dodałem oleju sezamowego nieprażonego to i tak to ciekawe warzywo wysuwa się na pierwszy plan. Jeżeli wolisz wersję pora mocno złagodzoną po prostu obierz go i pokrój 30 minut przed przygotowywaniem surówki, aby nieco „upuścić” z niego aromatu. Jeżeli jednak nie przepadasz za porem w ogóle lepiej nie rób tej surówki zamiast katować pora różnymi sztuczkami, aby de facto pozbawić go jego charakterystycznego smaku.

 

SURÓWKA Z PAPRYKI

SKŁADNIKI:

  • 1 por;
  • 1 czerwona papryka;
  • 2 duże pomidory;
  • olej sezamowy nieprażony;
  • białe i czarne ziarnka sezamu;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Paprykę przekrój na cztery części, usuń pestki i białe błonki. Pora pozbaw liści pozostawiając jedynie jasną część. Natnij pora wzdłuż do połowy. Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą i osusz.

 

3. Wysuszonego pora pokrój w półplasterki. Pokrojonego pora możesz pozostawić na wierzchu na kilka minut, aby pozbawić go nadmiaru ostrości.

 

4. Pomidory pokrój w nieduże kawałki – takie, jak lubisz. Jeżeli wolisz możesz oczywiście uprzednio pozbawić pomidory skórek.

 

5. Pokrojonego pora i pomidory przełóż do dużej miski.

 

6. Paprykę pokrój w cienkie paski lub jeżeli wolisz w zupełnie inne kształty 😉 W mojej surówce starałem się, aby każde warzywo przybrało nieco inny kształt, aby ciekawiej się ją jadło. Ty zrób po swojemu 😉

 

7. Pokrojoną paprykę wrzuć do miski z pozostałymi warzywami. Całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

 

8. Do miski z warzywami wlej 2-3 łyżki nieprażonego oleju sezamowego. Olej sezamowy ma świetny, delikatny i subtelny smak – polubisz go 😉

 

9. Wymieszaj surówkę w misce i pozostaw na 15 minut, aby smaki „przegryzły się”.

 

10. Surówka z papryki, pora i pomidora znakomicie smakuje posypana dodatkowo ziarnami czarnego i białego sezamu. To bardzo dobra rzecz.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *