surówka z ogórka po tajsku

Surówka z ogórka po tajsku, pomimo dość obco brzmiącej nazwy nadaje się do wielu dań kuchni polskiej. Surówkę trzeba przygotować minimum 2 godziny przed jej konsumpcją – niezwykle ważne jest, aby posolone ogórki pozostały do odcieknięcia z nadmiaru wody przynajmniej jedną godzinę, a następnie nabrały smaku w ciągu drugiej godziny – po doprawieniu. Tak, czy siak surówka z ogórka po tajsku znakomicie pasuje do dań typu curry, albo po prostu jedzono solo. Jest po prostu świetna.

 

SURÓWKA Z OGÓRKA PO TAJSKU

SKŁADNIKI:

  • 2-3 duże, świeże ogórki;
  • 1 mała czerwona cebula;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 4 łyżki słodko ostrego sosu chilli;
  • 3 łyżki octu ryżowego;
  • 1 łyżeczka cukru (najlepiej trzcinowego lub brązowego);
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj dobrze i osusz 2-3 duże, świeże ogórki. Odetnij końcówki.

 

2. Pokrój ogórki w poprzek na mniejsze kawałki, a następnie przekrój wzdłuż.

 

3. Pokrój kawałki ogórków w bardzo cienkie plasterki, a następnie przełóż je na durszlak lub sitko.

 

4. Ogórki dość sporo posól (około 3 łyżeczek soli), a durszlak przełóż na głęboki talerz tak, aby woda z ogórków mogła do niego spływać. Posolone ogórki winny pozostać na durszlaku około 1 godziny.

 

5. Bardzo dokładnie odciśnij ogórki z nadmiaru wody i przełóż do miski (jeżeli ogórki są zbyt słone przepłucz je najpierw wodą).

 

6. Dodaj posiekaną w drobną kostkę połowę małej czerwonej cebuli oraz posiekaną drobno czerwoną papryczkę chili.

 

7. Dodaj 4 łyżki słodko ostrego sosu chili (np. Vifon), 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczkę cukru (najlepiej brązowego) oraz odrobinę soli – jeżeli potrzeba. Zamieszaj i w razie potrzeby dodaj jeszcze tego składnika, który jest słabiej wyczuwalny (sól, cukier, ocet ryżowy, papryczka chili). Wszystkie 4 smaki muszą być wyczuwalne, ale żaden z nich nie powinien dominować.

 

8. Surówka z ogórka po tajsku najlepiej smakuje schłodzona.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *