SURÓWKA z kapusty kiszonej

Surówka z kapusty kiszonej to dla mnie zagadka. Jestem niezmiernie ciekawy, czy w Waszych stronach również się ją jada, choćby w zbliżonym kształcie. Z jednej strony wiem, że jest niezmiernie popularna w Polsce, ale też spotkałem się kilkakrotnie z ogromnym zdziwieniem, że coś takiego istnieje – z oliwą i kminkiem. A zatem proszę – piszcie, czy znacie taką surówkę i czy ją jadacie. Smażony karp, ziemniaki puree i właśnie ta surówka to podstawowe danie mojej kolacji wigilijnej. Poza tym jadam ją głównie jesienią i zimą, kiedy kapusta kiszona jest najlepsza. Zresztą, czy taką bombę witaminową nie powinno się jadać jak najczęściej?


SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów kapusty kiszonej;
  • mała marchewka;
  • nieduża cebula;
  • 1 łyżeczka kminku;
  • 3 łyżki oliwy extra vergine;
  • pieprz;

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

SURÓWKA z kapusty kiszonej

 

2. Około 300 gramów jak najlepszej kapusty kiszonej poszatkuj dość drobno. Ja mam to szczęście, że niedaleko mojego miasta jest królestwo kapusty, czyli Charsznica – stąd pochodzą te najlepsze. To gwarancja doskonałej jakości, świeżości i smaku. Polecam 😉

SURÓWKA z kapusty kiszonej

 

3. Zetrzyj na drobnych oczkach tarki jedną marchewkę, obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę niewielką cebulę.

SURÓWKA z kapusty kiszonej

 

4. Wszystkie składniki umieść w misce i wlej 2-3 łyżki oliwy extra vergine. Oczywiście jeżeli wolisz użyj innego tłuszczu. W tej chwili mamy już ogromny wybór lokalnych olejów, jak np. nierafinowany olej rzepakowy, czy olej rydzowy, które znakomicie powinny podkreślić smak surówki. Eksperymentuj – kuchnia to nie dyktat.

SURÓWKA z kapusty kiszonej

 

5. Dobrze popieprz surówkę, a z solą uważaj ze względu na słoność kapusty kiszonej.

SURÓWKA z kapusty kiszonej

 

6. Dodaj 1 łyżeczkę ziaren kminku, to składnik obowiązkowy. Ponadto wsyp 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj i wstaw surówkę do lodówki celem schłodzenia.

SURÓWKA z kapusty kiszonej


SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ

Podawaj jako dodatek do dań głównych – samo zdrowie. U mnie obowiązkowo na kolację wigilijną.

SURÓWKA z kapusty kiszonej

Prawdziwa KAPUSTA ZASMAŻANA – przepis <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “SURÓWKA z kapusty kiszonej”

  1. U nas jeszcze starte na grubych oczkach jabłko. Do ryb smażonych taka surówka jest niezastąpiona.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *