SURÓWKA z FENKUŁA kopru włoskiego

Surówka z fenkuła to najprostsza z możliwych surówka, opierająca się w swojej prostocie na strukturze i charakterystycznym anyżkowym smaku fenkuła oraz na odpowiednim do niego sosie. Tym odpowiednim dla fenkuła sosem w tym przypadku jest po prostu winegret – taki z dodatkiem odrobiny musztardy Dijon. Do takiej surówki z całą pewnością można dodać jeszcze małe co nieco, np. startą marchewkę, która doda nieco słodyczy surówce i przełamie jej kolor, albo na przykład … soczyste pomarańcze. Te ostatnie oczywiście w sezonie cytrusowym, czyli w zimie. Moja surówka z fenkuła może i powinna być przygotowywana i jedzona przez cały rok.

 

SURÓWKA Z FENKUŁA

SKŁADNIKI:

  • 2 małe (lub oczywiście 1 wielka…) bulwy kopru włoskiego;
  • 3 łyżki oliwy extra vergine;
  • 3 łyżki białego octu winnego;
  • 1-2 łyżeczki musztardy Dijon;
  • 1 cytryna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

SURÓWKA z FENKUŁA kopru włoskiego

 

2. Do miski wlej ocet winny, dodaj 1 łyżeczkę musztardy i wymieszaj. Wlewaj powoli oliwę ciągle mieszając, aby składniki połączyły się w gęstą emulsję (jak przy robieniu majonezu).

SURÓWKA z FENKUŁA kopru włoskiego

 

3. Dodaj sporo świeżo zmielonego pieprzu i ewentualnie trochę soli, ale uważaj, bo musztarda Dijon jest zwykle dosyć słona.

SURÓWKA z FENKUŁA kopru włoskiego

 

4. Spróbuj sosu – jeżeli uznasz za stosowne dodaj drugą łyżeczkę musztardy. Wymieszaj dokładnie i odstaw sos na bok.

SURÓWKA z FENKUŁA kopru włoskiego

 

5. Fenkuła przekrój na połowę i wykrój głąb.

SURÓWKA z FENKUŁA kopru włoskiego

 

6. Koper włoski pokrój w piórka, jak cebulę (natkę fenkuła koniecznie zachowaj). Oczywiście to jeden ze sposobów – jeżeli wolisz możesz pokroić warzywo w kostkę. Ale moim zdaniem najlepiej w przypadku fenkuła chrupie się piórka. Pokrojony koper włoski umieść w dużej misce.

SURÓWKA z FENKUŁA kopru włoskiego

 

7. Na wiosnę świetnym dodatkiem do mojej surówki będzie czosnek niedźwiedzi. Jeżeli go nie ma możesz dodać rukoli lub liści szpinaku. Albo cokolwiek innego.

SURÓWKA z FENKUŁA kopru włoskiego

 

8. Posiekaj liście czosnku niedźwiedziego i dodaj do pokrojonego fenkuła. Wlej do niego sos winegret.

SURÓWKA z FENKUŁA kopru włoskiego

 

9. Wymieszaj rękami surówkę i odstaw na 15 minut. Przed podaniem ponownie ją zamieszaj, wyłóż na talerz i posyp natką fenkuła.

SURÓWKA z FENKUŁA kopru włoskiego

 

10. Surówka z fenkuła to świetny, anyżkowy smak podkreślony przez sos winegret. Będzie chrupało, będzie przyjemnie.

SURÓWKA z FENKUŁA kopru włoskiego

Zrób niesamowite RISOTTO z fenkułem przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *