Surówka z fenkuła (kopru włoskiego) to najprostsza z możliwych surówka, opierająca się w swojej prostocie na strukturze i charakterystycznym anyżkowym smaku fenkuła oraz na odpowiednim do niego sosie. Tym odpowiednim dla fenkuła sosem w tym przypadku jest po prostu winegret – taki z dodatkiem odrobiny musztardy Dijon. Do takiej surówki z całą pewnością można dodać jeszcze małe co nieco, np. startą marchewkę, która doda nieco słodyczy surówce i przełamie jej kolor, albo na przykład … soczyste pomarańcze. Te ostatnie oczywiście w sezonie cytrusowym, czyli w zimie. Moja surówka z fenkuła może i powinna być przygotowywana i jedzona przez cały rok.

 

SURÓWKA Z FENKUŁA

SKŁADNIKI:

  • 2 małe (lub oczywiście 1 wielka…) bulwy kopru włoskiego;
  • 3 łyżki oliwy extra vergine;
  • 3 łyżki białego octu winnego;
  • 1-2 łyżeczki musztardy Dijon;
  • 1 cytryna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Do miski wlej ocet winny, dodaj 1 łyżeczkę musztardy i wymieszaj. Wlewaj powoli oliwę ciągle mieszając, aby składniki połączyły się w gęstą emulsję (jak przy robieniu majonezu).

 

3. Dodaj sporo świeżo zmielonego pieprzu i ewentualnie trochę soli, ale uważaj, bo musztarda Dijon jest zwykle dosyć słona.

 

4. Spróbuj sosu – jeżeli uznasz za stosowne dodaj drugą łyżeczkę musztardy. Wymieszaj dokładnie i odstaw sos na bok.

 

5. Fenkuła przekrój na połowę i wykrój głąb.

 

6. Koper włoski pokrój w piórka, jak cebulę (natkę fenkuła koniecznie zachowaj). Oczywiście to jeden ze sposobów – jeżeli wolisz możesz pokroić warzywo w kostkę. Ale moim zdaniem najlepiej w przypadku fenkuła chrupie się piórka. Pokrojony koper włoski umieść w dużej misce.

 

7. Na wiosnę świetnym dodatkiem do mojej surówki będzie czosnek niedźwiedzi. Jeżeli go nie ma możesz dodać rukoli lub liści szpinaku. Albo cokolwiek innego.

 

8. Posiekaj liście czosnku niedźwiedziego i dodaj do pokrojonego fenkuła. Wlej do niego sos winegret.

 

9. Wymieszaj rękami surówkę i odstaw na 15 minut. Przed podaniem ponownie ją zamieszaj, wyłóż na talerz i posyp natką fenkuła.

 

10. Surówka z fenkuła to świetny, anyżkowy smak podkreślony przez sos winegret. Będzie chrupało, będzie przyjemnie.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *