Surówka gruzińska ogórka z dodatkiem kapusty pekińskiej jest wyśmienita, bo choć jej składniki są wręcz trywialne, to jednak połączenie ich jedynie octem z białego wina daje zaskakujące rezultaty. Surówka jest delikatna, chrupiąca, lekko kwaskowa od octu, lekko słona od soli. To znakomity dodatek do letnich obiadów. Jestem przekonany w 100%, że po jej spróbowaniu na stałe gościć będzie na Waszych stołach. A zatem – do dzieła.

 

SURÓWKA GRUZIŃSKA

SKŁADNIKI:

  • 2 duże świeże ogórki;
  • pęczek świeżego koperku;
  • kilka liści kapusty pekińskiej;
  • ocet z białego wina;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki surówki, czyli 2 duże ogórki, pęczek koperku, kilka liści kapusty pekińskiej, ocet z białego wina. Surówkę przygotowuje się błyskawicznie, za to smakuje fenomenalnie.

 

2. Ogórki umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Przekrój je wzdłuż na połowę i łyżeczką pozbaw nasion.

 

3. Każdą z połówek oczyszczonego ogórka przekrój wzdłuż na trzy części, a następnie w poprzek na małe kawałeczki.

 

4. Oderwij z główki kilka liści zewnętrznych kapusty pekińskiej, umyj je i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

 

5. Liście kapusty pekińskiej (chrupkie części) przekrój drobno wzdłuż, a następnie posiekaj w poprzek na kawałeczki wielkości wcześniej posiekanego ogórka.

 

6. Pokrojone ogórki i liście kapusty pekińskiej przełóż do miski.

 

7. Dodaj trochę listków koperku, posól odrobinę i wlej 3 łyżeczki octu z białego wina. Zamieszaj rękoma i podawaj od razu. Jeżeli zaś przyrządzasz surówkę nieco wcześniej to tuż przed jej podaniem dodaj do niej jeszcze dodatkowo 2 łyżeczki octu z białego wina, aby wzmocnić jej smak.

 

8. Surówka z ogórka doprawiona białym octem winnym doskonale komponuje się z lekkimi, letnimi obiadami np. kotletami z brokuła – jak je przyrządzić dowiesz się <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *