Suflet warzywny, na który przepis Wam przedstawiam, jest dużo prostszy do przygotowania od tego klasycznego, a zapewniam, że smakuje nawet lepiej. Podstawą mojego sufleta są, a jakże, jajka, ale ugotowane i starte. Do tego sporo różnych warzyw, trochę sera i … do pieca. Suflet rośnie podczas pieczenia, jak należy. Dobrze, aby był lekko zrumieniony, ale nie spieczony, bo może stać się lekko gorzkawy. Po upieczeniu pozostaw go w piekarniku na 10 minut, zanim wyjmiesz, bo inaczej opadnie zbyt gwałtownie.

 

SUFLET WARZYWNY

SKŁADNIKI:

  • 4 ugotowane, wiejskie jajka;
  • 1 surowe wiejskie jajko;
  • garść startego parmezanu;
  • dwie garści mrożonego groszku;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 1 mała marchewka;
  • 1 mała cukinia;
  • 1 mała cebula;
  • natka pietruszki;
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany;
  • 1-2 łyżki bułki tartej;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Połowę cukinii i marchewki dobrze umyj, osusz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

 

2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją. Następnie wrzuć na patelnię starte warzywa. Smaż na wolnym ogniu kilka minut, aż staną się „al dente”.

 

3. Cztery jajka ugotuj, przestudź, a następnie obierz ze skorupek i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

 

4. Przygotuj garść startego parmezanu i tyleż samo natki pietruszki.

 

5. Dwie garści mrożonego groszku wrzuć na wrzątek, zagotuj i odcedź (nie rozgotuj).

 

6. Do dużej miski przełóż starte jajka, przesmażone warzywa, groszek, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną drobno papryczkę chili.

 

7. Dodaj 1 łyżkę kwaśnej śmietany, starty parmezan, 1 jajko, 1-2 łyżki bułki tartej. Posól i popieprz wszystko do smaku. Masę dobrze wymieszaj.

 

8. Odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, a następnie obsyp bułką tartą. Włóż masę do naczynia.

 

9. Zapiekaj około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyłącz piekarnik i nie wyjmuj sufleta, dopóki nieco nie przestygnie.

 

10. Suflet warzywny podawaj lekko przestudzony; najlepiej zajadać łyżeczką.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *