Suflet warzywny ze śmietaną na obiad znakomity

Suflet warzywny przygotowany z kolorowych warzyw połączonych kwaśną śmietaną, jajkiem i parmezanem pieczone razem w piekarniku.

Suflet warzywny, na który przepis przedstawiam, jest dużo prostszy do przygotowania od tego klasycznego, a zapewniam, że smakuje nawet lepiej. Podstawą mojego sufleta są, a jakże, jajka, ale ugotowane i starte. Do tego sporo różnych warzyw, trochę sera i do pieca. Suflet rośnie podczas pieczenia, jak należy. Dobrze, aby był lekko zrumieniony, ale nie spieczony, bo może stać się lekko gorzkawy. Po upieczeniu pozostaw go w piekarniku na 10 minut, zanim wyjmiesz, bo inaczej opadnie zbyt gwałtownie.

Składniki

4 ugotowane, wiejskie jajka;
1 surowe wiejskie jajko;
garść startego parmezanu;
dwie garści mrożonego groszku;
czerwona papryczka chilli;
mała marchewka;
kawałek cukinii;
1 mała cebula;
natka pietruszki;
1 łyżka kwaśnej śmietany;
1-2 łyżki bułki tartej;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;

Przepis na suflet warzywny

Połowę cukinii i marchewki dobrze umyj, osusz, a następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją. Następnie wrzuć na patelnię starte warzywa. Smaż na wolnym ogniu kilka minut, aby stały się „al dente”.

Podczas gdy warzywa się smażą przygotuj garść startego parmezanu i tyleż samo natki pietruszki. Dwie garści mrożonego groszku wrzuć na wrzątek, zagotuj i odcedź (nie rozgotuj).

Do dużej miski przełóż starte jajka, przesmażone warzywa, groszek, posiekaną natkę pietruszki, a także posiekaną drobno papryczkę chili. Dodaj także łyżkę kwaśnej śmietany, starty parmezan, 1 jajko, 1-2 łyżki bułki tartej. Posól i popieprz wszystko do smaku. Masę dobrze wymieszaj.

Odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, a następnie obsyp bułką tartą. Włóż masę do naczynia. Suflet warzywny zapiekaj około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyłącz piekarnik i nie wyjmuj sufleta, dopóki nieco nie przestygnie.

Podawaj lekko przestudzony. Najlepiej zajadać łyżeczką.


Oto odlotowa zapiekanka rybna przepis łatwy i szybki.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *