Stek jagnięcy w sosie świetnie przyprawionym rozmarynem z powodzeniem można „podpiąć” pod znane na całym świecie danie o nazwie „ossobuco”. Klasyczne, włoskie danie o tej dźwięcznej nazwie oznacza „kość z dziurką”, co tyczy się rodzaju mięsa użytego do przyrządzenia ossobuco. Do tego klasycznego używa się  giczy cielęcej pokrojonej w poprzek na plastry tak, że otwiera się dostęp do szpiku w kości. Po jego wyjedzeniu pozostaje „ossobuco”, czyli właśnie kość z dziurką. Mój stek jagnięcy nie odbiega w niczym od klasycznego ossobuco poza tym, że mięso pochodzi z udźca jagnięcego, a nie cielęcego. Jest to jednak nadal ossobuco; nawet sposób przyrządzenia pozostawiam wielce zbliżony do tego słynnego włoskiego dania.

 

STEK JAGNIĘCY W SOSIE

SKŁADNIKI:

  • 3 steki jagnięce z udźca cięte jak na ossobuco, każdy o wadze około 300 gramów;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu;
  • 2 liście laurowe;
  • 1 cytryna;
  • kieliszek białego wina półwytrawnego;
  • około 400 ml domowego bulionu drobiowego;
  • oliwa;
  • masło;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Mięso posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na dużej patelni o wysokich brzegach rozgrzej oliwę i masło, a następnie wrzuć steki. Smaż mięso krótko na mocnym ogniu z obu stron.

 

3. Gdy mięso jest już gotowe przygotuj przyprawy – czosnek obierz ze skórek i pokrój w plasterki. Co do ilości rozmarynu… to bardzo intensywne zioło, nie przesadź z jego ilością. Zwykle jedna gałązka wystarcza do takiego dania, ja miałem tym razem jednak jakiś słaby rozmaryn, dlatego dałem aż dwie gałązki. Bądź czujny/a z rozmarynem, zawsze możesz jeszcze go dorzucić w trakcie robienia dania, ale „ubrać” już nie 😉

 

4. Wrzuć przyprawy na patelnię, a następnie wlej kieliszek białego wina.

 

5. Podkręć gaz pod patelnia i odparuj alkohol. Następnie wlej gorący bulion drobiowy, skręć gaz do minimum, przykryj patelnię pokrywką i duś mięso około godziny (do miękkości). Mniej więcej w połowie duszenia odwróć mięso na drugą stronę.

 

6. Gdy mięso jest miękkie wyjmij je na talerz i luźno przykryj folią aluminiową, by nie przestygło. Pora zrobić sos 😉

 

7. Podkręć gaz pod patelnią i zredukuj sos do pożądanej przez Ciebie ilości.

 

8. Przecedź zredukowany sos przez sitko. Możesz również go przetrzeć, ale moim zdaniem i tak jest wystarczająco intensywny, a sam czosnek i tak go nie zagęści.

 

9. Wlej przecedzony sos z powrotem na patelnię i wrzuć łyżkę masła. Gotuj sos 2-3 minuty często mieszając, aż masło się rozpuści i sos zgęstnieje.

 

10. Włóż na patelnię z gotowym sosem steki jagnięce i zdejmij ją z gazu. Obficie polewaj steki przez chwilę z obu stron przygotowanym sosem. Mięso powinno nabrać ładnego koloru i stać się soczyste.

 

11. Stek jagnięcy w sosie rozmarynem doprawionym podawaj np. z puree z grochu – jak je przyrządzić dowiesz się <<TUTAJ>>. P.S. Nie zapomnij wyssać szpiku z kości – jest pyszny.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.