spanakopita placek grecki ze szpinakiem

Spanakopita to dużo szpinaku, do tego koperek, natka pietruszki, dymka i sporo fety, a całość zatopiona w cieście filo. Upieczona spanakopita jest kremowa w środku i wspaniale chrupiąca z zewnątrz. Brzmi nieźle? Jeśli tak to zapraszam po szczegóły, jak zrobić to jedno z ważniejszych greckich dań. Pracy przy tej niezwykłej zapiekance niewiele, choć wymaga ona poświęcenia pewnej ilości czasu; no i trochę trudu zajmuje okiełznanie ciasta filo, ale efekt końcowy wynagradza włożony trud.

 

SPANAKOPITA

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta filo;
  • 500 gramów świeżego szpinaku;
  • duży pęczek natki pietruszki;
  • pęczek dymki;
  • duży pęczek koperku;
  • 250-300 gramów sera feta;
  • 2-3 wiejskie jajka;
  • 150-200 gramów sera ricotta (opcjonalnie);
  • masło;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: 500 gramów świeżego szpinaku, duży pęczek natki pietruszki, pęczek dymki, duży pęczek koperku – to tyle, jeśli chodzi o zioła. Całkiem sporo…

SPANAKOPITA grecki placek ze szpinakiem

 

2. Pozostałe składniki zapiekanki to opakowanie ciasta filo (u mnie tym razem kixi filo, czyli grubsze ciasto filo z północnej części lądowej Grecji, region Kozani), 250-300 gramów sera feta, 2-3 jajka, 150-200 gramów sera ricotta (opcjonalnie). Ten ostatni składnik może wydawać się nieco kontrowersyjny, ale po zrobieniu kilku spanakopit uważam, że to właśnie dodatek kremowej ricotty znakomicie podnosi aksamitność farszu i po prostu go ulepsza bez ingerencji w jego smak. Jeżeli jednak chcesz trzymać się sztywno oryginalnego przepisu na spanakopitę ricottę po prostu pomiń. Już na tym etapie rozpuść i wystudź co najmniej połowę kostki masła, bo będzie potrzebne do przesmarowania ciasta filo.

SPANAKOPITA grecki placek ze szpinakiem

 

3. Posiekaj drobno dymkę, a następnie przesmaż ją na oliwie.

SPANAKOPITA grecki placek ze szpinakiem

 

4. Do przesmażonej dymki wrzuć listki szpinaku i duś około 10 minut, aż szpinak zmięknie, a woda odparuje.

SPANAKOPITA grecki placek ze szpinakiem

 

5. Przesmażony szpinak z dymką przełóż do dużej miski. Gdy przestygnie dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki (ilość według uznania – minimum po jednym pęczku, w zależności od ich wielkości).

UWAGA: do spanakopity należy dodać naprawdę sporo ziół.

SPANAKOPITA grecki placek ze szpinakiem

 

6. Do zieleniny dodaj pokruszony drobno ser feta, ricottę, 2 jajka, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

SPANAKOPITA grecki placek ze szpinakiem

 

7. Całość dokładnie wymieszaj; to ostatni moment, aby ostatecznie doprawić farsz. Zdecyduj, czy warto dodać jeszcze przypraw, fety, ricotty czy też może jeszcze nieco ziół.

SPANAKOPITA grecki placek ze szpinakiem

 

8. Ciasto filo rozłóż na blacie – musisz działać szybko, bo inaczej ciasto szybko wyschnie i zacznie pękać. A zatem posmaruj pierwszy płat roztopionym masłem …

SPANAKOPITA grecki placek ze szpinakiem

 

9. …i rozłóż go na wysmarowanej oliwą blasze. Tak zrób z pozostałymi kilkoma płatami ciasta. Zwykle w opakowaniu jest takich płatów 6-7. Ja daję połowę płatów na spód. Jeżeli płaty są bardzo duże przekrój je na połowę; w takim przypadku na spód i na górę przyjdzie ich po prostu dwa razy więcej.

SPANAKOPITA grecki placek ze szpinakiem

 

10. Na ułożone kilka warstw ciasta filo nałóż farsz i potrząsając formą dobrze rozprowadź je na blasze.

SPANAKOPITA grecki placek ze szpinakiem

 

11. Z kolejnymi płatami ciasta postępuj, jak z pierwszymi warstwami. Gdy zapiekanka jest gotowa posmaruj ją z wierzchu roztopionym masłem i natnij na żądaną ilość kawałków. Dzięki tej czynności po upieczeniu bez problemu i bez niszczenia zapiekanki wydobędziesz kawałki spanakopita z formy.

SPANAKOPITA grecki placek ze szpinakiem

 

12. Spanakopita winna piec się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę.

SPANAKOPITA grecki placek ze szpinakiem

 

13. Wyłóż zapiekankę na talerze i delektuj się. Spanakopita to smak Grecji na Twoim talerzu.

SPANAKOPITA grecki placek ze szpinakiem

Wypróbuj także włoską PIADINĘ – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *