Spanakopita to dużo szpinaku, do tego koperek, natka pietruszki, dymka i sporo fety, a całość zatopiona w cieście filo. Upieczona spanakopita jest kremowa w środku i wspaniale chrupiąca z zewnątrz. Brzmi nieźle? Jeśli tak to zapraszam po szczegóły, jak zrobić to jedno z ważniejszych greckich dań. Pracy przy tej niezwykłej zapiekance niewiele, choć wymaga ona poświęcenia pewnej ilości czasu; no i trochę trudu zajmuje okiełznanie ciasta filo, ale efekt końcowy wynagradza włożony trud.

 

SPANAKOPITA GRECKI PLACEK

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta filo;
  • 500 gramów świeżego szpinaku;
  • duży pęczek natki pietruszki;
  • pęczek dymki;
  • duży pęczek koperku;
  • 250-300 gramów sera feta;
  • 2-3 wiejskie jajka;
  • 150-200 gramów sera ricotta (opcjonalnie);
  • masło;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: 500 gramów świeżego szpinaku, duży pęczek natki pietruszki, pęczek dymki, duży pęczek koperku – to tyle, jeśli chodzi o zioła. Całkiem sporo…

 

2. Pozostałe składniki zapiekanki to opakowanie ciasta filo (u mnie tym razem kixi filo, czyli grubsze ciasto filo z północnej części lądowej Grecji, region Kozani), 250-300 gramów sera feta, 2-3 jajka, 150-200 gramów sera ricotta (opcjonalnie). Ten ostatni składnik może wydawać się nieco kontrowersyjny, ale po zrobieniu kilku spanakopit uważam, że to właśnie dodatek kremowej ricotty znakomicie podnosi aksamitność farszu i po prostu go ulepsza bez ingerencji w jego smak. Jeżeli jednak chcesz trzymać się sztywno oryginalnego przepisu na spanakopitę ricottę po prostu pomiń. Już na tym etapie rozpuść i wystudź co najmniej połowę kostki masła, bo będzie potrzebne do przesmarowania ciasta filo.

 

3. Posiekaj drobno dymkę, a następnie przesmaż ją na oliwie.

 

4. Do przesmażonej dymki wrzuć listki szpinaku i duś około 10 minut, aż szpinak zmięknie, a woda odparuje.

 

5. Przesmażony szpinak z dymką przełóż do dużej miski. Gdy przestygnie dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki (ilość według uznania – minimum po jednym pęczku, w zależności od ich wielkości).

UWAGA: do spanakopity należy dodać naprawdę sporo ziół.

 

6. Do zieleniny dodaj pokruszony drobno ser feta, ricottę, 2 jajka, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

 

7. Całość dokładnie wymieszaj; to ostatni moment, aby ostatecznie doprawić farsz. Zdecyduj, czy warto dodać jeszcze przypraw, fety, ricotty czy też może jeszcze nieco ziół.

 

8. Ciasto filo rozłóż na blacie – musisz działać szybko, bo inaczej ciasto szybko wyschnie i zacznie pękać. A zatem posmaruj pierwszy płat roztopionym masłem …

 

9. …i rozłóż go na wysmarowanej oliwą blasze. Tak zrób z pozostałymi kilkoma płatami ciasta. Zwykle w opakowaniu jest takich płatów 6-7. Ja daję połowę płatów na spód. Jeżeli płaty są bardzo duże przekrój je na połowę; w takim przypadku na spód i na górę przyjdzie ich po prostu dwa razy więcej.

 

10. Na ułożone kilka warstw ciasta filo nałóż farsz i potrząsając formą dobrze rozprowadź je na blasze.

 

11. Z kolejnymi płatami ciasta postępuj, jak z pierwszymi warstwami. Gdy zapiekanka jest gotowa posmaruj ją z wierzchu roztopionym masłem i natnij na żądaną ilość kawałków. Dzięki tej czynności po upieczeniu bez problemu i bez niszczenia zapiekanki wydobędziesz kawałki spanakopita z formy.

 

12. Spanakopita winna piec się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę.

 

13. Wyłóż zapiekankę na talerze i delektuj się. Spanakopita to smak Grecji na Twoim talerzu.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *