spaghetti z sosem pomidorowym Kreta

Spaghetti z sosem pomidorowym nie jest niczym odkrywczym. Ale przepis, który Wam dzisiaj proponuję całkowicie odmieni Wasze wyobrażenia o smaku sosu pomidorowego. Gdy mówimy o sosie pomidorowym do makaronu niemal zawsze na końcu języka mamy „klasyczny” sos boloński, czyli z mięsem. Mój sos pomidorowy smakuje Kretą, czyli nie zawiera mięsa, a doprawiony jest suszonym oregano, cynamonem, tymiankiem i … miodem. Jeżeli myślicie, że takie zestawienie nie może smakować dobrze to jesteście w błędzie.

 

SPAGHETTI Z SOSEM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu spaghetti;
  • 500 ml domowego przecieru pomidorowego lub 1 kg dojrzałych pomidorów;
  • dymka;
  • suszone oregano;
  • suszony tymianek;
  • kilka ząbków czosnku;
  • parmezan lub grana padano;
  • miód;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym

 

2. Czosnek i dymkę posiekaj dość drobno.

SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym

 

3. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę i wrzuć posiekane czosnek i dymkę. Smaż chwilę na wolnym ogniu.

SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym

 

4. Wlej na patelnię domowy przecier pomidorowy lub starte pomidory.

SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym

 

5. Dopraw sos pomidorowy suszonym oregano. Nie żałuj przyprawy.

SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym

 

6. Dodaj do sosu również laskę cynamonu.

SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym

 

7. Listek laurowy wzbogaci smak sosu – wrzuć jedną sztukę na patelnię.

SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym

 

8. Posól sos pomidorowy. Najlepiej gruboziarnistą solą morską.

SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym

 

9. Suszony tymianek z Krety pachnie i smakuje tak aromatycznie, że nie mogłem go sobie odmówić w tym przepisie. A czy Ty go dodasz? Nie wiem.

SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym

 

10. Sos pomidorowy można nieco podkręcić dodając np. jedną mała suszoną papryczkę peperoncino. Jedna wystarczy, uwierz.

SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym

 

11. Duś sos na wolnym ogniu około 30 minut, aż odparujesz wodę. Jeżeli używasz świeżych pomidorów może to zająć nieco więcej czasu.

SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym

 

12. Podczas przygotowania spaghetti z sosem pomidorowym miałem w lodówce białą fasolkę na ostro z suszonymi pomidorami. Postanowiłem więc wzbogacić sos i dodałem fasolkę do niego. To opcja, ale ponieważ Kreteńczycy kochają strączkowe taki dodatek do sosu pomidorowego pasuje, jak ulał.

SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym

 

13. Gdy sos jest gotowy spróbuj go i dopraw do smaku. Jeżeli sos jest za kwaśny możesz dodać 1 małą łyżeczkę miodu.

SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym

 

14. Dobrze zrobiony sos pomidorowy musi być aromatyczny i być świetnie odparowany. To podstawa. Jedyny płyn, jaki może zawierać taki sos to oliwa.

SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym

 

15. Gdy sos jest gotowy ugotuj makaron we wrzącej, dobrze osolonej wodzie.

SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym

 

16. Odcedź ugotowany makaron i wyłóż na talerze. Na makaron nałóż sos, a na sos zetrzyj starty ser. Najlepsza byłaby kreteńska grawiera, ale może być i ser w stylu parmezanu lub grana padano. Spaghetti z sosem pomidorowym Kretą pachnącym to coś wyjątkowego. Polecam każdemu, kto lubi nowe, dobre smaki.

SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym

Wolisz prawdziwe RAGU AL BOLOGNESE? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

2 thoughts on “SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *