spaghetti z sosem pomidorowym Kreta

Spaghetti z sosem pomidorowym nie jest niczym odkrywczym. Ale przepis, który Wam dzisiaj proponuję całkowicie odmieni Wasze wyobrażenia o smaku sosu pomidorowego. Gdy mówimy o sosie pomidorowym do makaronu niemal zawsze na końcu języka mamy „klasyczny” sos boloński, czyli z mięsem. Mój sos pomidorowy smakuje Kretą, czyli nie zawiera mięsa, a doprawiony jest suszonym oregano, cynamonem, tymiankiem i … miodem. Jeżeli myślicie, że takie zestawienie nie może smakować dobrze to jesteście w błędzie.

 

SPAGHETTI Z SOSEM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu spaghetti;
  • 500 ml domowego przecieru pomidorowego lub 1 kg dojrzałych pomidorów;
  • dymka;
  • suszone oregano;
  • suszony tymianek;
  • kilka ząbków czosnku;
  • parmezan lub grana padano;
  • miód;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Czosnek i dymkę posiekaj dość drobno.

 

3. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę i wrzuć posiekane czosnek i dymkę. Smaż chwilę na wolnym ogniu.

 

4. Wlej na patelnię domowy przecier pomidorowy lub starte pomidory.

 

5. Dopraw sos pomidorowy suszonym oregano. Nie żałuj przyprawy.

 

6. Dodaj do sosu również laskę cynamonu.

 

7. Listek laurowy wzbogaci smak sosu – wrzuć jedną sztukę na patelnię.

 

8. Posól sos pomidorowy. Najlepiej gruboziarnistą solą morską.

 

9. Suszony tymianek z Krety pachnie i smakuje tak aromatycznie, że nie mogłem go sobie odmówić w tym przepisie. A czy Ty go dodasz? Nie wiem.

 

10. Sos pomidorowy można nieco podkręcić dodając np. jedną mała suszoną papryczkę peperoncino. Jedna wystarczy, uwierz.

 

11. Duś sos na wolnym ogniu około 30 minut, aż odparujesz wodę. Jeżeli używasz świeżych pomidorów może to zająć nieco więcej czasu.

 

12. Podczas przygotowania spaghetti z sosem pomidorowym miałem w lodówce białą fasolkę na ostro z suszonymi pomidorami. Postanowiłem więc wzbogacić sos i dodałem fasolkę do niego. To opcja, ale ponieważ Kreteńczycy kochają strączkowe taki dodatek do sosu pomidorowego pasuje, jak ulał.

 

13. Gdy sos jest gotowy spróbuj go i dopraw do smaku. Jeżeli sos jest za kwaśny możesz dodać 1 małą łyżeczkę miodu.

 

14. Dobrze zrobiony sos pomidorowy musi być aromatyczny i być świetnie odparowany. To podstawa. Jedyny płyn, jaki może zawierać taki sos to oliwa.

 

15. Gdy sos jest gotowy ugotuj makaron we wrzącej, dobrze osolonej wodzie.

 

16. Odcedź ugotowany makaron i wyłóż na talerze. Na makaron nałóż sos, a na sos zetrzyj starty ser. Najlepsza byłaby kreteńska grawiera, ale może być i ser w stylu parmezanu lub grana padano. Spaghetti z sosem Kretą pachnącym to coś wyjątkowego. Polecam każdemu, kto lubi nowe, dobre smaki.

Wolisz prawdziwe RAGU AL BOLOGNESE? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

2 thoughts on “SPAGHETTI Z SOSEM Kretą pachnącym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *