spaghetti z krewetkami

Spaghetti z krewetkami i ostrą rukolą pozwolą poczuć Ci smak słonecznej Sycylii w długi, zimowy dzień albo w letnie, upalne południe. To danie można jeść cały rok, będzie smakować zawsze. Prostota kuchni włoskiej i jej smaki są powalające. To kolejne danie, do przygotowania którego potrzebujesz zaledwie 3 głównych składników, a efekt jest piorunujący. Nie wierzysz i uważasz to za pustosłowie? A zatem przygotuj to danie i zmień zdanie na ten temat na zawsze.

 

SPAGHETTI Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu spaghetti;
  • 20 sztuk średniej wielkości krewetek;
  • 6 sztuk pomidorów suszonych w oliwie;
  • 2 papryczki chilli;
  • 2 ząbki czosnku;
  • mały kieliszek białego wina;
  • sól, pieprz;
  • 1 cytryna;
  • garść świeżej rukoli;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Najważniejszy składnik tego dania to krewetki. Przygotuj ich około 20 sztuk na 2 osoby. Spraw je, czyli obierz z pancerzyków i wyjmij przewód pokarmowy. Sprawienie krewetek to jedyna żmudna czynność przy tym daniu.

 

2. W osobnym garnku nastaw i gotuj makaron spaghetti lub tagliatelle (według upodobania) w dobrze osolonej wodzie. Przygotuj około 6 sztuk pomidorów suszonych w oliwie.

 

3. Przełóż suszone pomidory do miski malaksera, wlej tam również nieco oliwy ze słoiczka z suszonych pomidorów i zmiksuj wszystko na masę. Pokrój 2 papryczki chilli i 2 obrane ząbki czosnku.

 

4. Na patelni rozgrzej dość sporo oliwy, a następnie wrzuć czosnek i papryczkę chili. Smaż na średnim ogniu około 1 minuty – nie przypal czosnku, bo będzie gorzki!

 

5. Wrzuć na patelnię krewetki i smaż całość następną minutę.

 

6. Dorzuć na patelnię masę z suszonych pomidorów, dolej mały kieliszek białego wina i smaż całość około 4 minut, aż utworzy się smakowity sos. Posól nieco do smaku, jeżeli to potrzebne i popieprz.

 

7. Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię, dodaj garść świeżej rukoli, sok z cytryny i jeśli trzeba trochę wody z gotowania makaronu, jeśli sos jest za gęsty. Wymieszaj.

 

8. Wyłóż danie na talerz, posyp dodatkowo świeżą rukolą, skrop całość odrobiną oliwy extra vergine. Nie zapomnij, że pozostało Ci jeszcze całkiem sporo wina, którego część dodaliście do sosu – koniecznie wypełnij nim kieliszek. Będzie jak znalazł do tego pysznego dania. A zatem kieliszek wina i spaghetti z krewetkami i rukolą – zestawienie idealne.


Drukuj

Zobacz również

2 thoughts on “SPAGHETTI Z KREWETKAMI i rukolą”

  1. Mój ulubiony przepis ! Robiłam kilka razy ,dodawałam trochę 😉 więcej wina … 🙂 Pycha !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *