SPAGHETTI z BOCZKIEM szwarcwaldzkim

Spaghetti z boczkiem nie jest pomysłem ani nowym, ani nowatorskim. Ot zwykły, prosty obiad. Gdy jednak go nieco podrasować stać się może prawdziwym majstersztykiem. Wystarczy zamiast tradycyjnej szynki użyć szynki, a jeszcze lepiej boczku szwarcwaldzkiego, by danie nabrało niezwykłego charakteru. Wędliny szwarcwaldzkie to wędliny znakomite. Wieprzowe, dojrzewające, w dodatku wędzone drewnem jodłowym. Parę lat temu miałem szczęście odwiedzić siedzibę firmy i sklep firmowy firmy Wein we Freudenstadt w Szwarcwaldzie. Tego zniewalającego zapachu wędzonki nie zapomnę nigdy. Gorąco Wam polecam tego typu wędliny, bo są boskie. Dla mnie lepsze, jak szynka parmeńska.

 

SPAGHETTI Z BOCZKIEM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu spaghetti;
  • 80 gramów szynki lub boczku szwarcwaldzkiego;
  • dymka;
  • czerwona cebula;
  • czosnek;
  • marchewka;
  • oliwa;
  • parmezan;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

SPAGHETTI z BOCZKIEM szwarcwaldzkim

 

2. Dymkę posiekaj, czosnek obierz i również drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, a cebulę obierz i pokrój w piórka.

SPAGHETTI z BOCZKIEM szwarcwaldzkim

 

3. Boczek pokrój w paseczki. Oryginalny boczek i szynka szwarcwaldzka są fabrycznie idealnie cienko krojone, dzięki czemu jeszcze łatwiej nadaje się do dalszej obróbki. Gorąco polecam Wam szwarcwaldzką firmę Wein, która robi genialne wędliny tego typu. Wędliny tej firmy dostępne są w naszych supermarketach.

SPAGHETTI z BOCZKIEM szwarcwaldzkim

 

4. Makaron wrzuć na gorącą, dobrze osoloną wodę. Gotuj według wskazań na opakowaniu do stanu „al dente” (jak prawidłowo gotować makaron dowiesz się <<TUTAJ>>). W międzyczasie przygotuj sos.

SPAGHETTI z BOCZKIEM szwarcwaldzkim

 

5. Na patelnię wlej oliwę, lekko ją podgrzej i wrzuć posiekaną dymkę i cebulę. Smaż krótko na średnim ogniu.

SPAGHETTI z BOCZKIEM szwarcwaldzkim

 

6. Wrzuć boczek szwarcwaldzki i smaż 2-3 minuty. Oliwa nie może być za gorąca, bo wszystko się przypali i będzie niesmaczne.

SPAGHETTI z BOCZKIEM szwarcwaldzkim

 

7. Wrzuć na patelnię startą marchewkę. Smaż kolejne dwie minuty.

SPAGHETTI z BOCZKIEM szwarcwaldzkim

 

8. Na koniec wrzuć na patelnię posiekany czosnek i smaż krótko – tyle, aby czosnek lekko się przesmażył i nie był surowy.

SPAGHETTI z BOCZKIEM szwarcwaldzkim

 

9. Ugotowany makaron odcedź pozostawiając pół szklanki wody z jego gotowania. Makaron wrzuć na patelnię i wlej 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Zamieszaj i gotuj minutę na średnim ogniu.

SPAGHETTI z BOCZKIEM szwarcwaldzkim

 

10. Na koniec wlej do makaronu 1-2 łyżki oliwy i zamieszaj, by wytworzył się jednolity sos.

SPAGHETTI z BOCZKIEM szwarcwaldzkim

 

11. Spaghetti z boczkiem szwarcwaldzkim podawaj od razu koniecznie posypując całość startym parmezanem. To niewiarygodne, jak doskonały może mieć smak danie, którego składnikiem jest dojrzewająca wędlina szwarcwaldzka.

SPAGHETTI z BOCZKIEM szwarcwaldzkim


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *