Spaghetti z bobem z aromatyczną miętą to naprawdę danie dla każdego; zdaję sobie sprawę, że nie każdy jest amatorem bobu, ale jego fanów jest zdecydowanie więcej. Ale myślę, że ta będąca w mniejszości grupa jednak polubi go po spróbowaniu tego dania – jeśli tylko da mu szansę. Póki świeżego bobu jest pod dostatkiem i jest na tyle młody, że nie jest jeszcze zbyt mączysty jest idealny do tego dania. A do bobu czosnek, świeża mięta i parmezan – uwierzcie, to wspaniałe połączenie.

 

SPAGHETTI Z BOBEM

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów świeżego bobu;
  • 250 gramów makaronu spaghetti;
  • 150 gramów parmezanu lub grana padano;
  • 3 ząbki czosnku;
  • garść liści świeżej mięty;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Około pół kilograma świeżego bobu zalej gorącą, osoloną wodą, doprowadź z powrotem do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Następnie odcedź bób i przelej go zimną wodą.

 

2. Wyłuskaj bób z łupinek. To żmudna czynność – najlepiej do tego zadania zatrudnij dzieci sąsiada…

 

3. Przygotuj parmezan lub inny, twardy dojrzewający ser i makaron spaghetti (po 80 gramów lub więcej na osobę).

 

4. Makaron wrzuć na wrzącą, dobrze osoloną wodę i gotuj, aż będzie „al dente”.

 

5. W międzyczasie obierz 3 ząbki czosnku i zetrzyj na tarce około 150 gramów parmezanu lub innego, Twojego ulubionego sera.

 

6. Na średnio rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy, wrzuć zmiażdżony czosnek i smaż go około 1 minutę ciągle mieszając – uważaj, aby go nie przypalić, bo stanie się gorzki i zepsuje całe danie!

 

7. Dodaj obrany bób i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż bób będzie „al dente”.

 

8. Na patelnię z bobem wrzuć ugotowany, odcedzony makaron wraz z odrobiną wody z jego gotowania; dodaj starty parmezan i posiekane liście świeżej mięty. Zamieszaj, zdejmij patelnię z ognia i posyp danie sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

 

9. Wbrew pozorom spaghetti z bobem nie powoduje wzdęć, nie zapycha, nie zamula – jest delikatny i po prostu świetny!


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.