Spaghetti z biała kiełbasą, czyli co powiecie na spaghetti, ale z polską biała kiełbasą i powracającym do łask jarmużem? Zrobiłem, wyszło naprawdę świetnie. Zresztą jeśli uwielbia się naszą białą kiełbasę (surową) z dużą ilością czosnku i majeranku to nie może być inaczej. Inspiracją do tego dania było danie z włoskiej Apulii (makaron orecchiette con cime di rapa) – tam używa się odmiany brokuła, którego w Polsce nie można dostać (jeśli jest inaczej proszę, dajcie znać). Gorąco polecam Wam to danie. Bo to spaghetti z białą kiełbasą jest po prostu pyszne.
SPAGHETTI Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
SKŁADNIKI:
- 250 gramów makaronu spaghetti;
- 200 gramów białej, surowej kiełbasy;
- kilka liści świeżego jarmużu;
- 1 czerwona papryczka chilli;
- parmezan;
- natka pietruszki;
- 1 ząbek czosnku;
SPAGHETTI Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Mięso wyjmij z jelit i podziel na niewielkie kawałeczki.
3. Czosnek obierz, posiekaj. Papryczkę chili pozbaw pestek i również drobno posiekaj.
4. Liście jarmużu (ilość według uznania) umyj, pozbaw środkowego zgrubienia i posiekaj.
5. Na patelni rozgrzej niezbyt mocno 2-3 łyżki oliwy i wrzuć chili i czosnek. Smaż kilkadziesiąt sekund.
6. Na patelnię wrzuć kiełbasę i smaż, aż lekko zbrązowieje.
7. Dodaj jarmuż, całość delikatnie posól (uważaj – kiełbasa jest już słona) i wlej szklankę wody. Zamieszaj, zmniejsz gaz, przykryj patelnię pokrywką lub folią aluminiową i duś 15 minut.
8. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej, intensywnie gotującej się w wodzie.
9. Odcedź makaron, wrzuć na patelnię – dolej około połowy szklanki wody z gotowania makaronu (ilość dostosuj tak, aby powstał pyszny sos – makaron nie może być suchy).
10. Dolej około 2 łyżek oliwy extra vergine. Wymieszaj.
SPAGHETTI Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JARMUŻEM
Podawaj posypane startym parmezanem.
Marynowana BIAŁA KIEŁBASA? Czemu nie. Przepis <<TUTAJ>>.