Spaghetti bolognese to nie lada kłopot, swoista poczwara kulinarna. Istnieje na zasadzie: chcą, to mają, niech jedzą. Jako żyw i moje spaghetti bolognese przypomina „klasyczne” i znane na całym świecie danie o tej nazwie. Z drugiej strony tak naprawdę to niezbyt wiele ma z nim wspólnego, a tak naprawdę to nic. Bo… takiego dania, jak spaghetti bolognese w kuchni włoskiej po prostu nie ma. Przepis na oryginalny sos boloński (zwany tamże ragu al bolognese) znajdziesz na mojej stronie (link poniżej). Przeczytasz tam również, jak je przyrządzić..

Tutaj zaś przedstawiam Wam szybką wersję spaghetti bolognese. Dla tych, którzy nie mają czasu na poświęcenie 3 godzin na przygotowanie prawdziwego ragu bolognese. I chociaż zwykle nie chadzam w sprawach kulinarnych na skróty, to w tym przypadku uważam, że lepiej jest zjeść takie spaghetti bolognese, aniżeli gotowca ze sklepu…

 

SPAGHETTI BOLOGNESE

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów makaronu spaghetti, ale jednak lepiej tagliatelle;
  • 450 mielonej wołowiny;
  • 450 gramów mielonej wieprzowiny;
  • 100 gramów surowego, wędzonego boczku (również zmielonego);
  • 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina;
  • 1 marchewka;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • 1 cebula;
  • masło;
  • oliwa z oliwek;
  • domowy sos pomidorowy;
  • pół szklanki mleka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pokrój w drobną kostkę 1 marchewkę, 1 łodygę selera naciowego, 1 cebulę; przygotuj 450 gramów mielonej wołowiny i wieprzowiny (razem 900 gramów mięsa).

 

2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i 50 gramów masła. Dodaj seler, cebulę i marchewkę – duś około 5 minut.

 

3. Dodaj zmielone mięso oraz 100 gramów surowego, wędzonego boczku (również zmielonego).

 

4. Po około 15 minutach wlej na patelnię szklankę czerwonego, wytrawnego wina – podkręć gaz i odparuj wino.

 

5. Skręć nieco gaz, dodaj według uznania sos pomidorowy, posól i duś dalsze 5 minut. Na koniec wlej pół szklanki mleka i zamieszaj.

 

6. W międzyczasie ugotuj makaron tagliatelle – pamiętaj – nie ma takiego dania, jak spaghetti bolognese. Klasyczny sos boloński (ragu al bolognese) podaje się tylko i wyłącznie z makaronem tagliatelle lub pappardelle (przygotuj około 100 gramów makaronu na osobę) – makaron musi mieć odpowiednia powierzchnię, aby oblepił go pyszny sos…

 

7. Odcedź makaron, wrzuć z powrotem do garnka. Do makaronu dodaj dowolną ilość sosu – całość zamieszaj.

 

8. Spaghetti bolognese podawaj ze świeżo startym parmezanem. No i co z tego, że w nazwie dania jest spaghetti, a ja podaję  tagliatelle… Jak twór potwór to wolno wszystko…

Może jednak wypróbujesz oryginalnego MAKARONU z ragu BOLOGNESE? Przepis znajdziesz <<<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *