Spaghetti amatriciana przepis prosto z Lacjum

Spaghetti amatriciana, czyli spaghetti pochodzące z włoskiego miasta Amatrice, z aksamitnym sosem pomidorowym przygotowanym na aromatycznym podgardlu wieprzowym i posypane startym serem owczym pecorino.

Spaghetti amatriciana to klasyczne spaghetti pochodzące z włoskiego miasta Amatrice. Ten makaron podaje się z aksamitnym sosem pomidorowym przygotowanym na aromatycznym podgardlu wieprzowym i posypany startym serem owczym pecorino. Spaghetti Amatriciana to danie sycące, smaczne, proste i szybkie. Kwintesencja włoskiej kuchni. Warunkiem najlepszego z możliwych i oryginalnego spaghetti Amatriciana jest użycie guanciale (niezwykle aromatyczne suszone, nacierane ziołami podgardle) i owczego sera. Te dwa składniki powodują, iż to danie jest unikatowe. Jak zwykle przy przygotowaniu włoskich dań, najważniejsza wysoka jakość produktów.

Składniki

250 gramów makaronu spaghetti lub vermicelli;
kieliszek białego, wytrawnego wina;
około 80 gramów guanciale (lub surowego, wędzonego boczku);
kawałek sera pecorino romano;
puszka pomidorów bez skórki lub świeże pomidory w lecie (bardzo dojrzałe);
oliwa z oliwek;
papryczka peperoncino;
sól;

Przepis na spaghetti amatriciana

Gunaciale pokrój w cienkie paseczki, ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki, posiekaj także drobno papryczkę peperoncino.

Na patelnię wlej trochę oliwy i wrzuć guanciale. Smaż chwilę na średnim ogniu, aby się ładnie wytopiło. Podczas gdy guanciale się wytapia  ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie.

Do wytopionego guanciale dodaj peperoncino, smaż króciutko. Następnie wlej białej wino i podkręć gaz pod patelnią, teraz wino musi odparować. Odparowanie wina nie powinno zająć więcej, niż 1 do 2 minut. Dzięki temu zabiegowi tak naprawdę wyparuje alkohol, a guanciale nabierze lekkiego, winnego smaku. Gdy tak się stanie zdejmij guanciale z patelni przełóż do miski. Odstaw na bok.

Na tę samą patelnię wlej nieco oliwy i wrzuć pomidory z puszki, a następnie rozgnieć je. Duś całość kilka minut, aż pomidory rozpadną się całkowicie i odparują. Zgaś gaz pod patelni, do powstałego sosu dodaj przesmażone przed kilkoma minutami guanciale. Na koniec wrzuć na patelnię garść startego sera pecorino romano. Zamieszaj całość.

Makaron odcedź i wrzuć na patelnię do sosu. Dobrze wszystko wymieszaj. Podawaj od razu posypane dodatkowo serem pecorino romano.


Wypróbuj super pyszne spaghetti aglio olio e peperoncino.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *