spaghetti all'amatriciana

Spaghetti all’Amatriciana to danie sycące, ale nie za ciężkie, smaczne, proste, szybkie. To kwintesencja włoskiej kuchni. Warunkiem najlepszego z możliwych i oryginalnego spaghetti all’Amatriciana jest użycie guanciale (niezwykle aromatyczne suszone, nacierane ziołami podgardle) i owczego sera pecorino romano. Te dwa składniki powodują, iż to danie jest unikatowe. Oczywiście możesz użyć zamienników, ale to już nie będzie to samo. A zatem proponuję – zróbcie to Spaghetti (czyt.: al amatricziania) tylko wtedy, gdy zdobędziecie te dwa składniki. Nie przerażajcie się tłustością guanciale – w tym daniu jest go jedynie tyle, aby dodało wspaniałego aromatu i smaku paście. Na pewno nie wpłynie negatywnie na Waszą wagę – gwarantuję.

 

SPAGHETTI ALL’AMATRICIANA

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu spaghetti lub vermicelli;
  • kieliszek białego, wytrawnego wina;
  • około 80 gramów guanciale (lub surowego, wędzonego boczku);
  • kawałek sera pecorino romano;
  • puszka pomidorów bez skórki lub świeże pomidory w lecie (bardzo dojrzałe);
  • oliwa z oliwek;
  • papryczka peperoncino;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

spaghetti all'amatriciana

 

2. Gunaciale pokrój w cienkie paseczki, ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki, posiekaj drobno papryczkę peperoncino.

spaghetti all'amatriciana

 

3. Na patelnię wlej trochę oliwy i wrzuć guanciale. Smaż chwilę na średnim ogniu, aż się ładnie wytopi.

spaghetti all'amatriciana

 

4. W międzyczasie gotuj makaron w dobrze osolonej wodzie.

spaghetti all'amatriciana

 

5. Do wytopionego guanciale dodaj peperoncino – smaż króciutko.

spaghetti all'amatriciana

 

6. Wlej białej wino i podkręć gaz pod patelnią – teraz wino musi odparować.

spaghetti all'amatriciana

 

7. Odparowanie wina nie powinno zająć więcej, niż 1-2 minuty. Dzięki temu zabiegowi tak naprawdę wyparuje alkohol, a guanciale nabierze lekkiego, winnego smaku. Gdy tak się stanie zdejmij guanciale z patelni przełóż do do miski. Odstaw na bok.

spaghetti all'amatriciana

 

8. Na tą samą patelnię wlej nieco oliwy i wrzuć pomidory z puszki; rozgnieć pomidory. Duś całość kilka minut, aż pomidory rozpadną się całkowicie i odparują.

spaghetti all'amatriciana

 

9. Zgaś gaz pod patelnią; do powstałego sosu dodaj przesmażone przed kilkoma minutami guanciale.

spaghetti all'amatriciana

 

10. Wrzuć na patelnię garść startego sera pecorino romano. Zamieszaj całość.

spaghetti all'amatriciana

 

11. Makaron odcedź i wrzuć na patelnię do sosu. Dobrze wszystko wymieszaj.

spaghetti all'amatriciana

 

12. Spaghetti all’Amatriciana podawaj od razu posypane dodatkowo serem pecorino romano.

spaghetti all'amatriciana

Zrób SPAGHETTI aglio OLIO e peperoncino przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *