Spaghetti all’Amatriciana to danie sycące, ale nie za ciężkie, smaczne, proste, szybkie. To kwintesencja włoskiej kuchni. Warunkiem najlepszego z możliwych i oryginalnego spaghetti all’Amatriciana jest użycie guanciale (niezwykle aromatyczne suszone, nacierane ziołami podgardle) i owczego sera pecorino romano. Te dwa składniki powodują, iż to danie jest unikatowe. Oczywiście możesz użyć zamienników, ale to już nie będzie to samo. A zatem proponuję – zróbcie to Spaghetti (czyt.: al amatricziania) tylko wtedy, gdy zdobędziecie te dwa składniki. Nie przerażajcie się tłustością guanciale – w tym daniu jest go jedynie tyle, aby dodało wspaniałego aromatu i smaku paście. Na pewno nie wpłynie negatywnie na Waszą wagę – gwarantuję.

 

SPAGHETII ALL’AMATRICIANA

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu spaghetti lub vermicelli;
  • kieliszek białego, wytrawnego wina;
  • około 80 gramów guanciale (lub surowego, wędzonego boczku);
  • kawałek sera pecorino romano;
  • puszka pomidorów bez skórki lub świeże pomidory w lecie (bardzo dojrzałe);
  • oliwa z oliwek;
  • papryczka peperoncino;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Gunaciale pokrój w cienkie paseczki, ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki, posiekaj drobno papryczkę peperoncino.

 

3. Na patelnię wlej trochę oliwy i wrzuć guanciale. Smaż chwilę na średnim ogniu, aż się ładnie wytopi.

 

4. W międzyczasie gotuj makaron w dobrze osolonej wodzie.

 

5. Do wytopionego guanciale dodaj peperoncino – smaż króciutko.

 

6. Wlej białej wino i podkręć gaz pod patelnią – teraz wino musi odparować.

 

7. Odparowanie wina nie powinno zająć więcej, niż 1-2 minuty. Dzięki temu zabiegowi tak naprawdę wyparuje alkohol, a guanciale nabierze lekkiego, winnego smaku. Gdy tak się stanie zdejmij guanciale z patelni przełóż do do miski. Odstaw na bok.

 

8. Na tą samą patelnię wlej nieco oliwy i wrzuć pomidory z puszki; rozgnieć pomidory. Duś całość kilka minut, aż pomidory rozpadną się całkowicie i odparują.

 

9. Zgaś gaz pod patelnią; do powstałego sosu dodaj przesmażone przed kilkoma minutami guanciale.

 

10. Wrzuć na patelnię garść startego sera pecorino romano. Zamieszaj całość.

 

11. Makaron odcedź i wrzuć na patelnię do sosu. Dobrze wszystko wymieszaj.

 

12. Spaghetti all’Amatriciana podawaj od razu posypane dodatkowo serem pecorino romano.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *