Spaghetti alla puttanesca to danie, o którego wyjątkowości stanowi jego sos. Wspaniały, oliwny, o smaku słonych kaparów, anchovies i oliwek, a także słodkich, dojrzałych na słońcu pomidorów. Ale pamiętajcie – we Włoszech sos do makaronu traktuje się jedynie jako przyprawę, dlatego też robi się go tylko tyle, aby oblepił makaron. Nie dajcie się zwieźć zatem, że w tym przepisie jest być może za mało składników do przygotowania sosu – jest dokładnie tyle, ile powinno być. Spaghetti alla puttanesca to naprawdę pyszne danie.

 

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów makaronu spaghetti;
  • około 10 oliwek włoskich w oliwie;
  • około 10 pomidorków koktajlowych;
  • 6 filecików anchovies;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka kaparów;
  • chilli w płatkach lub jeszcze lepiej peperoncino;
  • natka pietruszki;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 300 gramów makaronu spaghetti (lub vermicelli), około 10 oliwek włoskich w oliwie, około 10 pomidorków koktajlowych lub zwykłych, dojrzałych pomidorów (wtedy odpowiednio mniej), 6 filecików anchovies, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka słonych kaparów, chilli w płatkach lub jeszcze lepiej peperoncino.

 

2. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki; jeżeli używasz tradycyjnych pomidorów sparz je, zdejmij z nich skórkę i pokrój na nieduże kawałki.

 

3. Oliwki pokrój w małe kawałeczki, czosnek obierz i pokrój w cieniutkie plasterki, anchovies posiekaj dość drobno, kapary pozostaw w całości.

 

4. Makaron gotuj we wrzącej, dobrze osolonej wodzie (gotuj 2 minuty krócej, aniżeli wskazano na opakowaniu).

 

5. Podczas, gdy makaron się gotuje pora przygotować sos; na patelnię wlej trochę oliwy, podgrzej ją do średniej temperatury i wrzuć czosnek. Powinien się dusić powolutku około 1-2 minut, aż zacznie lekko skwierczeć.

 

6. Na patelnię wrzuć oliwki, kapary i anchovies; smaż na średnim ogniu kolejne 1-2 minutki, aż zacznie uwalniać się wspaniały aromat.

 

7. Wrzuć pokrojone pomidory i podkręć nieco gaz pod patelnią, aby pomidory nie spowodowały wstrzymania gotowania się. Zamieszaj i duś wszystko około 6-8 minut.

 

8. Sos właściwie jest już gotowy; jeżeli nie wszystkie pomidory rozpadły się rozgnieć pozostałe widelcem. Przypraw dodając sól (jeżeli potrzeba), pieprz, a przede wszystkim ostrą papryczką.

 

9. Odcedź makaron i wrzuć na patelnię; dolej 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, aby powstał sos.

 

10. Wlej jedną łyżkę oliwy extra vergine, aby podkręcić smak sosu.

 

11. Wrzuć posiekaną garść natki pietruszki; Wymieszaj, zmniejsz gaz do minimum i pozostaw na dwie minuty, aż makaron nabierze wspaniałego smaku.

 

12. Spaghetti alla puttanesca podawaj od razu.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *