SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

Spaghetti alla puttanesca to danie, o którego wyjątkowości stanowi jego sos. Wspaniały, oliwny, o smaku słonych kaparów, anchovies i oliwek, a także słodkich, dojrzałych na słońcu pomidorów. Ale pamiętajcie – we Włoszech sos do makaronu traktuje się jedynie jako przyprawę, dlatego też robi się go tylko tyle, aby oblepił makaron. Nie dajcie się zwieźć zatem, że w tym przepisie jest być może za mało składników do przygotowania sosu – jest dokładnie tyle, ile powinno być. Spaghetti alla puttanesca to naprawdę pyszne danie.


SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów makaronu spaghetti;
  • około 10 oliwek włoskich w oliwie;
  • około 10 pomidorków koktajlowych;
  • 6 filecików anchovies;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka kaparów;
  • chilli w płatkach lub jeszcze lepiej peperoncino;
  • natka pietruszki;

SPAGHETII ALLA PUTTANESCA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 300 gramów makaronu spaghetti (lub vermicelli), około 10 oliwek włoskich w oliwie, około 10 pomidorków koktajlowych lub zwykłych, dojrzałych pomidorów (wtedy odpowiednio mniej), 6 filecików anchovies, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka słonych kaparów, chilli w płatkach lub jeszcze lepiej peperoncino.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

2. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki; jeżeli używasz tradycyjnych pomidorów sparz je, zdejmij z nich skórkę i pokrój na nieduże kawałki.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

3. Oliwki pokrój w małe kawałeczki, czosnek obierz i pokrój w cieniutkie plasterki, anchovies posiekaj dość drobno, kapary pozostaw w całości.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

4. Makaron gotuj we wrzącej, dobrze osolonej wodzie (gotuj 2 minuty krócej, aniżeli wskazano na opakowaniu).

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

5. Podczas, gdy makaron się gotuje pora przygotować sos; na patelnię wlej trochę oliwy, podgrzej ją do średniej temperatury i wrzuć czosnek. Powinien się dusić powolutku około 1-2 minut, aż zacznie lekko skwierczeć.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

6. Na patelnię wrzuć oliwki, kapary i anchovies; smaż na średnim ogniu kolejne 1-2 minutki, aż zacznie uwalniać się wspaniały aromat.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

7. Wrzuć pokrojone pomidory i podkręć nieco gaz pod patelnią, aby pomidory nie spowodowały wstrzymania gotowania się. Zamieszaj i duś wszystko około 6-8 minut.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

8. Sos właściwie jest już gotowy; jeżeli nie wszystkie pomidory rozpadły się rozgnieć pozostałe widelcem. Przypraw dodając sól (jeżeli potrzeba), pieprz, a przede wszystkim ostrą papryczką.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

9. Odcedź makaron i wrzuć na patelnię; dolej 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, aby powstał sos.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

10. Wlej jedną łyżkę oliwy extra vergine, aby podkręcić smak sosu.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

11. Wrzuć posiekaną garść natki pietruszki.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał


SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA

Wymieszaj, zmniejsz gaz do minimum i pozostaw na dwie minuty, aż makaron nabierze wspaniałego smaku. Podawaj od razu z kieliszkiem wina.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

Wypróbuj także nieco innego SPAGHETTI – prosto z Krety przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *