SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

Spaghetti alla puttanesca to danie, o którego wyjątkowości stanowi jego sos. Wspaniały, oliwny, o smaku słonych kaparów, anchovies i oliwek, a także słodkich, dojrzałych na słońcu pomidorów. Ale pamiętajcie – we Włoszech sos do makaronu traktuje się jedynie jako przyprawę, dlatego też robi się go tylko tyle, aby oblepił makaron. Nie dajcie się zwieźć zatem, że w tym przepisie jest być może za mało składników do przygotowania sosu – jest dokładnie tyle, ile powinno być. Spaghetti alla puttanesca to naprawdę pyszne danie.

 

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów makaronu spaghetti;
  • około 10 oliwek włoskich w oliwie;
  • około 10 pomidorków koktajlowych;
  • 6 filecików anchovies;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka kaparów;
  • chilli w płatkach lub jeszcze lepiej peperoncino;
  • natka pietruszki;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 300 gramów makaronu spaghetti (lub vermicelli), około 10 oliwek włoskich w oliwie, około 10 pomidorków koktajlowych lub zwykłych, dojrzałych pomidorów (wtedy odpowiednio mniej), 6 filecików anchovies, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka słonych kaparów, chilli w płatkach lub jeszcze lepiej peperoncino.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

2. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki; jeżeli używasz tradycyjnych pomidorów sparz je, zdejmij z nich skórkę i pokrój na nieduże kawałki.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

3. Oliwki pokrój w małe kawałeczki, czosnek obierz i pokrój w cieniutkie plasterki, anchovies posiekaj dość drobno, kapary pozostaw w całości.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

4. Makaron gotuj we wrzącej, dobrze osolonej wodzie (gotuj 2 minuty krócej, aniżeli wskazano na opakowaniu).

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

5. Podczas, gdy makaron się gotuje pora przygotować sos; na patelnię wlej trochę oliwy, podgrzej ją do średniej temperatury i wrzuć czosnek. Powinien się dusić powolutku około 1-2 minut, aż zacznie lekko skwierczeć.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

6. Na patelnię wrzuć oliwki, kapary i anchovies; smaż na średnim ogniu kolejne 1-2 minutki, aż zacznie uwalniać się wspaniały aromat.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

7. Wrzuć pokrojone pomidory i podkręć nieco gaz pod patelnią, aby pomidory nie spowodowały wstrzymania gotowania się. Zamieszaj i duś wszystko około 6-8 minut.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

8. Sos właściwie jest już gotowy; jeżeli nie wszystkie pomidory rozpadły się rozgnieć pozostałe widelcem. Przypraw dodając sól (jeżeli potrzeba), pieprz, a przede wszystkim ostrą papryczką.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

9. Odcedź makaron i wrzuć na patelnię; dolej 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, aby powstał sos.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

10. Wlej jedną łyżkę oliwy extra vergine, aby podkręcić smak sosu.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

11. Wrzuć posiekaną garść natki pietruszki; Wymieszaj, zmniejsz gaz do minimum i pozostaw na dwie minuty, aż makaron nabierze wspaniałego smaku.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

 

12. Spaghetti alla puttanesca podawaj od razu.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA oryginał

Wypróbuj także nieco innego SPAGHETTI – prosto z Krety przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *