spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara to pochodzący z Lacjum absolutny klasyk kuchni włoskiej. Za sprawą … śmietany budzi kontrowersje nawet wśród samych Włochów. Według oryginalnego przepisu tę pastę przygotowuje się jedynie z guanciale, jajek i sera pecorino romano, z dodatkiem sporej ilości pieprzu. Jak to z popularnymi daniami bywa pojawiły się na całym świecie liczne modyfikacje tego dania; robi się go a to z dodatkiem czosnku, a to z natką pietruszki, czy właśnie z dodatkiem śmietany.

Ta ostatnia nie bez powodu jest chętnie dodawana do tego makaronu nawet przez szefów kuchni, ponieważ gwarantuje aksamitność sosu. Dla mnie jednak jest to profanacja tego dania – dobry kucharz zawodowy, czy również kompletny amator w kuchni, przy zachowaniu klika warunków, jest w stanie szybko i łatwo przygotować doskonałe spaghetti alla carbonara z aksamitnym sosem bez dodawania śmietany. A gdy już spróbujecie oryginału nie będziecie chcieli innych wersji tego dania. Bo tylko ta oryginalna jest absolutnie nie do podrobienia. Jest doskonała i niezastąpiona.

 

SPAGHETTI ALLA CARBONARA

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów makaronu spaghetti lub bucatini;
  • 3 jajka;
  • 120 gramów guanciale lub surowego, wędzonego boczku lub pancetty;
  • 50 gramów sera pecorino romano;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Przyznasz, że jest ich niewiele. Ale absolutnie nic więcej nie potrzeba, że Twoje spaghetti alla carbonara było wyborne i zgodne z oryginalnym przepisem.

SPAGHETTI ALLA CARBONARA oryginał

 

2. Guanciale to podgardle wieprzowe (część policzka wieprzowego). Jest maślane i niezrównane w smaku, choć przyznać trzeba, że jest dość tłuste. Ale to właśnie ten tłuszcz jest nośnikiem smaku. Ponadto guanciale jest sezonowane w soli, pieprzu i przyprawach kilka miesięcy, co powoduje, że nabiera ono unikatowego aromatu i smaku. Gunaciale jest trudne do kupienia w Polsce; jeżeli mieszkasz w Krakowie lub okolicy gunaciale kupisz w budce Che Bonta na Starym Kleparzu. Jeżeli nie masz guanciale możesz w ostateczności zastąpić go pancettą lub polskim surowym, wędzonym boczkiem. Pokrój guanciale w paseczki lub kostkę.

SPAGHETTI ALLA CARBONARA oryginał

 

3. Ser pecorino romano zetrzyj na drobnych oczkach tarki i przełóż do miski. Do innej miski wbij dwa jajka i jedno żółtko, aby sos był bardziej aksamitny.

SPAGHETTI ALLA CARBONARA oryginał

 

4. W osobnym garnku w dobrze osolonej wodzie gotuj makaron. Spaghetti zwykle gotuje się 10 minut. Tyle czasu wystarczy, by przygotować resztę składników do wykończenia dania.

SPAGHETTI ALLA CARBONARA oryginał

 

5. Pokrojone gunaciale wrzuć na patelnię i smaż kilka minut na średnim ogniu, aż wytopi się z niego aromatyczny tłuszcz i zrobią się skwarki (skwarki nie powinny być zbyt mocno wysmażone). Zdejmij patelnię z gazu i  odłóż na bok. Teraz masz około 2-3 minut, aby przygotować danie

UWAGA: Jeżeli uważasz, że tłuszczu jest za dużo możesz  nieco usunąć z patelni za pomocą ręcznika papierowego.

SPAGHETTI ALLA CARBONARA oryginał

 

6. Znajdujące się w misce jajka i żółtko dobrze popieprz świeżo zmielonym pieprzem i rozbełtaj trzepaczką. Następnie wsyp do tak powstałej masy jajowej wcześniej starty ser i wszystko dobrze wymieszaj.

SPAGHETTI ALLA CARBONARA oryginał

 

7. Patelnię z guanciale wstaw z powrotem na ciepły, ale wyłączony palnik gazowy – to bardzo ważne, ponieważ tłuszcz ze skwarkami musi być na tyle gorący, by połączyć się z serem i jajkami, ale gdy będzie zbyt gorący jajka się zetną, zrobi się jajecznica i danie będzie do wyrzucenia 😉 A zatem na patelnię z przesmażonym (ale „odstanym” około 2-3 minut po przesmażeniu) guanciale wrzuć odcedzony makaron. Wszystko wymieszaj szybko i dokładnie, aby makaron oblepił się tłuszczem.

SPAGHETTI ALLA CARBONARA oryginał

 

8. Wlej na patelnię masę jajeczno-serową. Teraz trzeba wszystko dobrze wymieszać.

SPAGHETTI ALLA CARBONARA oryginał

 

9. Makaron trzeba bardzo dokładnie, ale delikatnie mieszać kilkadziesiąt sekund, aż masa jajeczno-serowa połączy się z tłuszczem – powstanie wspaniały, aksamitny sos, które pięknie oblepi makaron. Na zdjęciu widać jeszcze grudki sera – trzeba mieszać dalej 😉

SPAGHETTI ALLA CARBONARA oryginał

 

10. Po kilkunastu sekundach mamy już aksamitny sos, co widać na zdjęciu. Jeżeli przegapisz ten moment i będziesz dalej mieszać sos bardzo zgęstnieje i Twoja carbonara będzie po prostu „zapychać” – to nic przyjemnego jeść taki makaron 😉

SPAGHETTI ALLA CARBONARA oryginał

 

11. Gotowe spaghetti alla carbonara podawaj niezwłocznie, uprzednio posypując go dodatkowo świeżo startym serem pecorino romano i świeżo zmielonym pieprzem. POEZJA.

SPAGHETTI ALLA CARBONARA oryginał

Warto również zjeść SPAGHETTI all’Amatriciana – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *