Sos słodko ostry z ogórkiem i marchewką znakomicie nadaje się jako dodatek do klopsów rybnych, sajgonek i większości dań azjatyckich, ponieważ zawiera smaki tożsame z kuchniami tego regionu świata. Choć bazą sosu są ogórki i marchewka – dobrze nam znane – to jednak pozostałe dodatki powodują, że te używane przez nas na co dzień warzywa kompletnie zmieniają swoje oblicze. Dodanie do sosu świeżej kolendry i sporej ilości soku z limonki czyni go wyjątkowym w smaku, o czym mam nadzieję przekonacie się przygotowując go we własnej kuchni.
SOS SŁODKO OSTRY
SKŁADNIKI:
- sos chilli słodko pikantny;
- 1 duży ogórek;
- 1 marchewka;
- 1-2 limonki;
- świeża kolendra;
- orzechy arachidowe niesolone;
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj wszystkie składniki. Pamiętaj, że to bardzo ważne, aby orzeszki ziemne były niesolone. To naprawdę ma duże znaczenie.
2. Ogórka przekrój wzdłuż na połowę i „wypestkuj” go.
3. Ogórka i marchewkę pokrój w drobną kostkę o równej wielkości.
4. Do miski wlej 4 łyżki sosu słodko pikantnego i 1 łyżkę wody.
5. Dodaj pokrojone w kosteczkę marchewkę i ogórka, łyżkę zmielonych lub drobno posiekanych niesolonych orzechów arachidowych i 1 łyżkę posiekanej świeżej kolendry.
6. Wyciśnij do miski ze składnikami sok z całej limonki, składniki dobrze wymieszaj.
7. Teraz dalsze doprawienie sosu zależy tylko i wyłącznie do Ciebie – dodaj jeszcze takiego lub takich składników, które według Ciebie zbyt słabo są w sosie wyczuwalne. Ja prawie zawsze dodaję jeszcze zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych…
8. Dodaję również zwykle świeżej kolendry i wyciśnięty sok z kolejnej, drugiej limonki.
9. Gdy sos słodko ostry jest gotowy owiń miskę folią spożywczą i włóż sos do lodówki na minimum 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.
10. Sos słodko ostry z dodatkiem chrupiących warzyw znakomicie pasuje jako dodatek do sajgonek, czy też kotlecików rybnych. W sumie pasuje do wielu przystawek, dań i potraw, ale to Ty wypróbuj, z czym smakować Ci będzie najbardziej.