Sos słodko ostry z ogórkiem i marchewką znakomicie nadaje się jako dodatek do klopsów rybnych, sajgonek i większości dań azjatyckich, ponieważ zawiera smaki tożsame z kuchniami tego regionu świata. Choć bazą sosu są ogórki i marchewka – dobrze nam znane – to jednak pozostałe dodatki powodują, że te używane przez nas na co dzień warzywa kompletnie zmieniają swoje oblicze. Dodanie do sosu świeżej kolendry i sporej ilości soku z limonki czyni go wyjątkowym w smaku, o czym mam nadzieję przekonacie się przygotowując go we własnej kuchni.

 

SOS SŁODKO OSTRY

SKŁADNIKI:

  • sos chilli słodko pikantny;
  • 1 duży ogórek;
  • 1 marchewka;
  • 1-2 limonki;
  • świeża kolendra;
  • orzechy arachidowe niesolone;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Pamiętaj, że to bardzo ważne, aby orzeszki ziemne były niesolone. To naprawdę ma duże znaczenie.

 

2. Ogórka przekrój wzdłuż na połowę i „wypestkuj” go.

 

3. Ogórka i marchewkę pokrój w drobną kostkę o równej wielkości.

 

4. Do miski wlej 4 łyżki sosu słodko pikantnego i 1 łyżkę wody.

 

5. Dodaj pokrojone w kosteczkę marchewkę i ogórka, łyżkę zmielonych lub drobno posiekanych niesolonych orzechów arachidowych i 1 łyżkę posiekanej świeżej kolendry.

 

6. Wyciśnij do miski ze składnikami sok z całej limonki, składniki dobrze wymieszaj.

 

7. Teraz dalsze doprawienie sosu zależy tylko i wyłącznie do Ciebie – dodaj jeszcze takiego lub takich składników, które według Ciebie zbyt słabo są w sosie wyczuwalne. Ja prawie zawsze dodaję jeszcze zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych…

 

8. Dodaję również zwykle świeżej kolendry i wyciśnięty sok z kolejnej, drugiej limonki.

 

9. Gdy sos słodko ostry jest gotowy owiń miskę folią spożywczą i włóż sos do lodówki na minimum 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.

 

10. Sos słodko ostry z dodatkiem chrupiących warzyw znakomicie pasuje jako dodatek do sajgonek, czy też kotlecików rybnych. W sumie pasuje do wielu przystawek, dań i potraw, ale to Ty wypróbuj, z czym smakować Ci będzie najbardziej.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *