sos pomidorowy w stylu włoskim

Sos pomidorowy taki domowy ma tę zaletę, że po pierwsze wiesz, co jesz, a po drugie zawsze możesz doprawić go według własnego smaku. W tym przepisie proponuję doprawić go tak, aby jak najbardziej zbliżyć się do smaku Włoch; taki sos będzie pasował do wielu dań. Oczywiście jeżeli przygotowujesz sos do bieżącego użycia zrób go odpowiednio mniej i dopraw znacznie intensywniej. Jeżeli przygotowujesz sos na zimę dopraw go łagodniej, aby móc ostatecznie doprawić go potem do konkretnych dań.

 

SOS POMIDOROWY  W STYLU WŁOSKIM

SKŁADNIKI:

  • 5 kilogramów bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej Lima);
  • pęczek świeżej bazylii;
  • 4-5 ząbków czosnku;
  • ostre suszone chili;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu;
  • 1 łyżeczka cukru;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 5 kilogramów bardzo dojrzałych pomidorów; najlepszy gatunek na sos to moim zdaniem Lima. Jeżeli pomidory nie są jeszcze dość dojrzałe pozostaw je w osobnym pomieszczeniu pod przykryciem przez 1-2 dni. Z podanej ilości pomidorów uzyskasz około 3 litrów sosu. Oczywiście ma to sens, gdy robisz sos na zimę, w przeciwnym wypadku zrób go odpowiednio mniej.

 

2. Pomidory ponacinaj lekko na obu końcach, włóż je do garnka, zalej wrzątkiem, a po minucie przelej zimną wodą. Następnie zdejmij z nich skórkę.

 

3. Pomidory zmiksuj w malakserze (lub na ręcznej tarce…), przełóż do dużego garnka i gotuj na średnim ogniu 30-45 minut od momentu zagotowania, aż woda z pomidorów w dużej części odparuje (czas odparowania zależy od gatunku pomidorów).

 

4. W międzyczasie przygotuj pęczek świeżej bazylii, 4-5 ząbków czosnku, ostre suszone chili.

 

5. Pora przyprawić sos. Obierz i zmiażdż ząbki czosnku, a następnie dodaj je do sosu.

 

6. Posiekaj listki bazylii i wrzuć do garnka. Dodaj również łyżeczkę suszonego ostrego chili (lub peperoncino).

 

7. Dodaj łyżeczkę soli.

 

8. Dodaj łyżeczkę mielonego pieprzu.

 

9. Jeżeli trzeba dodaj również łyżeczkę cukru (gdy sos jest zbyt kwaśny).

 

10. Gotuj sos jeszcze około 10 minut.

 

11. Gotowy sos nakładaj do dobrze wyparzonych słoików. Każdy z nich dobrze zakręć i wstaw do garnka z wrząca wodą. Trzymaj słoiki w garnku na minimalnym ogniu około 20 minut.

 

12. Wyjmij słoiki z garnka, ułóż dnem do góry na ściereczce, następnie przykryj dobrze drugą ściereczką i pozostaw na noc.

 

13.  Na drugi dzień słoiki z gotowym sosem przenieś do chłodnego pomieszczenia; w zimie sos pomidorowy w stylu włoskim będzie doskonałym dodatkiem do wielu dań.

Spróbuj również mojego sosu pomidorowego w stylu greckim kliknij <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *