sos pomidorowy w stylu greckim

Sos pomidorowy taki domowy ma tę zaletę, że po pierwsze wiesz, co jesz, a po drugie zawsze możesz doprawić go według własnego smaku. W tym przepisie proponuję doprawić go tak, aby jak najbardziej zbliżyć się do smaku Grecji, czyli świetna oliwa i suszone oregano w roli głównej. Oczywiście jeżeli przygotowujesz sos do bieżącego użycia zrób go odpowiednio mniej i dopraw znacznie intensywniej. Jeżeli przygotowujesz sos na zimę dopraw go łagodniej, aby móc ostatecznie doprawić go potem do konkretnych dań.

 

SOS POMIDOROWY W STYLU GRECKIM

SKŁADNIKI:

  • 5 kilogramów bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej Lima);
  • 1 łyżka suszonego oregano;
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 2 łyżki oliwy extra vergine;
  • dwie łyżeczki miodu;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 5 kilogramów bardzo dojrzałych pomidorów; najlepszy gatunek na sos to moim zdaniem Lima. Jeżeli pomidory nie są jeszcze dość dojrzałe pozostaw je w osobnym pomieszczeniu pod przykryciem przez 1-2 dni. Z podanej ilości pomidorów uzyskasz około 3 litrów sosu. Oczywiście ma to sens, gdy robisz sos na zimę, w przeciwnym wypadku zrób go odpowiednio mniej.

 

2. Pomidory ponacinaj lekko na obu końcach, włóż je do garnka, zalej wrzątkiem, a po minucie przelej zimną wodą. Następnie zdejmij z nich skórkę.

 

3. Pomidory zmiksuj w malakserze (lub na ręcznej tarce…), przełóż do dużego garnka i gotuj na średnim ogniu 30-45 minut od momentu zagotowania, aż woda z pomidorów w dużej części odparuje (czas odparowania zależy od gatunku pomidorów).

 

4. Pora przyprawić sos: dodaj 1 łyżkę suszonego oregano.

 

5. Dodaj łyżeczkę mielonego pieprzu.

 

6. Dodaj łyżeczkę soli.

 

7. Wlej do sosu 2 łyżki oliwy extra vergine.

 

8. Jeżeli trzeba dodaj również dwie łyżeczki miodu (gdy sos jest zbyt kwaśny). Gotuj sos jeszcze około 5 minut.

 

9. Gotowy sos nakładaj do dobrze wyparzonych słoików. Każdy z nich dobrze zakręć i wstaw do garnka z wrząca wodą. Trzymaj słoiki w garnku na minimalnym ogniu około 20 minut.

 

10. Wyjmij słoiki z garnka, ułóż dnem do góry na ściereczce, następnie przykryj dobrze drugą ściereczką i pozostaw na noc. Na drugi dzień słoiki z gotowym sosem przenieś do chłodnego pomieszczenia; w zimie sos pomidorowy w stylu greckim będzie doskonałym dodatkiem do wielu dań.

Spróbuj również mojego sosu pomidorowego w stylu włoskim kliknij <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *