sos kurkowy

Sos kurkowy zaliczany jest do jednych z najsmaczniejszych sosów. Podczas, gdy sos pomidorowy, czy pieczeniowy są bardzo popularne i jada się je stosunkowo często to sos kurkowy jest raczej synonimem czegoś wyjątkowego. I choć trudno nazwać np. placki ziemniaczane daniem wykwintnym, to jednak okraszone pysznym sosem kurkowym stają się daniem na wskroś wyjątkowym i pożądanym przez większość z nas. Taki sos kurkowy ze świeżych grzybów znakomicie pasować będzie również do pieczonych mięsiw. Kurczak, wołowina, a nawet jagnięcina podana z takim sosem może być serwowana z powodzeniem podczas najważniejszych uroczystości rodzinnych.

 

SOS KURKOWY

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów świeżych kurek;
  • 1 nieduża cebula;
  • masło;
  • gęsta, kwaśna wiejska śmietana;
  • mąka pszenna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Ważne, by grzyby miały mocny aromat, a śmietana była wysokiej jakości. Wiejska oczywiście najlepsza, choć zdaję sobie sprawę, że nie zawsze taką zdobyć się uda. Gdy jednak dasz radę zdobyć świeże grzyby i wiejską śmietanę poczujesz różnicę w smaku sosu kurkowego.

sos kurkowy

 

2. Grzybów nigdy nie myję, a jedynie płuczę pod bieżącą wodą przez 2-3 sekundy na durszlaku. Następnie pozostawiając je w durszlaku otrzepuję z pozostałej wody. Takie czyszczenie grzybów gwarantuje usunięcie większości nieczystości, jednak nie gwarantuje usunięcia ich wszystkich. W zamian grzyby nadal pozostają aromatyczne, a nie zalane wodą i pozbawione przez to smaku.

sos kurkowy

 

3. Grzyby przełóż na ręcznik papierowy i delikatnie osusz. Następnie małym nożykiem pozbaw je pozostałych nieczystości i jeżeli trzeba pokrój na mniejsze kawałki.

sos kurkowy

 

4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Nie dawaj jej za dużo – cebula ma jedynie wzmocnić smak grzybów, a nie zabić całe danie swoim ostrym smakiem i aromatem.

 

5. Na małej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i wlej nieco oliwy. Następnie wrzuć na patelnię cebulę i smaż chwilkę na średnim ogniu, aż lekko się zeszkli.

sos kurkowy

 

6. Wrzuć na patelnię grzyby, podkręć nieco gaz pod patelnią i smaż kurki 2-3 minuty.

sos kurkowy

 

7. Przełóż zawartość patelni do rondelka i wlej odrobinę gorącej wody. Tyle, aby uzyskać pożądaną ilośc sosu kurkowego.

sos kurkowy

 

8. Następnie całość posól do smaku i posyp świeżo zmielonym pierzem. Przykryj rondelek i gotuj sos kurkowy na małym ogniu kilka minut.

sos kurkowy

 

9. W szklance rozpuść 1 łyżeczkę mąki w odrobinie zimnej wody, a następnie dodaj 2 łyżeczki śmietany. Całość dokładnie wymieszaj.

sos kurkowy

 

10. Zahartuj śmietanę niewielką ilości sosu kurkowego, dobrze wymieszaj i wlej do garnka. Zagotuj sos i zaczekaj minutę, aż nieco zgęstnieje.

sos kurkowy

 

11. Sos kurkowy podawaj do pieczonych mięs, placków ziemniaczanych, potraw mącznych (kluski, makaron) i czego tylko dusza zapragnie.

sos kurkowy

 

12. Ja najbardziej lubię sos kurkowy podany z grubo tartymi plackami ziemniaczanymi. Jak je zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>.

sos kurkowy


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *