Sos jogurtowy z tahini znakomicie podkreśla smak falafeli – prawdziwej perełki i absolutnego numeru jeden ulicznego jedzenia (street food) we wschodnim rejonie basenu Morza Śródziemnego. Turcja, Jerozolima, Palestyna, Liban, Syria… tu wszędzie na ulicy kupisz falafele pod różnymi postaciami i z najprzeróżniejszymi dodatkami. Ale, ale… tutaj mam dla Was przepis na sos do nich, więc porzućmy je na chwilę. Mój sos jogurtowy z tahini nie jest wiernym odwzorowaniem tego oryginalnego – opracowałem jego smak na własne potrzeby. Różni się nieco składem, ale przede wszystkim konsystencją. Jeżeli macie ochotę poznać jego smak zapraszam do zapoznania się z przepisem.

 

SOS JOGURTOWY Z TAHINI

SKŁADNIKI:

  • 250 ml jogurtu naturalnego (niezbyt gęstego);
  • garść liści świeżej kolendry;
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini;
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1-2 limonki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Jogurt wyłóż z opakowania do miski. Czosnek obierz, zetrzyj z odrobiną soli i dodaj do jogurtu.

 

3. Dodaj 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego. To bardzo intensywna przyprawa – najpierw jej spróbuj, czy aby nie dodać jej jednak nieco mniej… Ja podaję ilości pod moje smaki 😉

 

4. Przesiekaj garstkę listków świeżej kolendry. Ile? Na początek niezbyt dużo, zawsze będziesz móc dodać więcej na końcowym etapie robienia sosu.

 

5. Wrzuć kolendrę do jogurtu, dodaj nieco świeżo zmielonego pieprzu. Wlej 3 łyżki tahiny – to przepyszna, aromatyczna pasta z sezamu.

 

6. Wciśnij od razu sok z 1 limonki. Wymieszaj dokładnie sos jogurtowy z tahini.

 

7. Posmakuj sos… Ile bym nie dał na początku kolendry to zawsze w tym momencie muszę jej dołożyć. Koniecznie musi być ona wyczuwalna w tym sosie.

 

8. Podobnie, jak z kolendrą jest u mnie z limonką w przypadku tego sosu… Jeżeli masz podobnie wciśnij sok z drugiej limonki 😉 Wymieszaj i odstaw gotowy sos na 30 minut, aby składniki „przegryzły się”. Przed podaniem spróbuj raz jeszcze sos jogurtowy z tahini – w razie konieczności dopraw go jeszcze delikatnie, ponieważ jego smak staje się mniej intensywny z upływem czasu.

 

9. Sos jogurtowy z tahini wspaniale podnosi smak falafeli. Nadaje się również do wielu innych potraw, ale odkrycie tych połączeń pozostawiam już Tobie.

Nie lubisz tahini? Aby spróbować innego mojego sosu jogurtowego kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *