Drukuj przepis

Sos grzybowy ze świeżych prawdziwków jest moim ulubionym sosem. Od zawsze. Choć w sezonie grzybowym jadam w większości raczej podgrzybki, to jednak sos grzybowy najlepiej smakuje mi właśnie z prawdziwków. Do placków ziemniaczanych, naleśników, klusek, pyz, makaronów i do mięs oczywiście. Sos grzybowy ze świeżych prawdziwków zrobić można na kilka sposobów, ale moim ulubionym jest taki w wersji , którą Wam poniżej prezentuję. Z dużymi kawałkami grzybów i z gęstym, śmietanowym sosem. Zapraszam 🙂

 

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów jak najświeższych prawdziwków (najlepiej prosto z lasu);
  • 1 litr domowego wywaru jarzynowego lub grzybowego;
  • 2-3 kapelusze suszonych podgrzybków;
  • 1 duża cebula;
  • kilka gałązek świeżego tymianku;
  • masło;
  • oliwa z oliwek;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna 18 % śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zdobądź prawdziwki – dość duże, o zbliżonej wielkości. Zdrowe, bez robaków. Muszą być świeżutkie i pachnąć lasem. Jeżeli grzyby nie pachną oznacza to tylko jedno – najprawdopodobniej leżały już w chłodni i z pewnością nie są najświeższe. Grzyby kupuj zawsze takie, których zapach roznosi się wokół stoiska. Jeżeli jesteś grzybiarzem lub grzybiarką to… jesteś szczęściarzem, szczęściarką 😉

 

2. Grzyby pokrój wzdłuż w dość grube plastry. Będą pięknie wyglądać i nadal przypominać grzyby nawet jeszcze na talerzu. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

 

3. Na dużej patelni o wysokich brzegach lub w dużym rondlu rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć cebulę i smaż krótko, aż się zeszkli.

 

4. Na zeszkloną cebulę wrzuć pokrojone w plastry grzyby. Dodaj gałązki tymianku, sól oraz świeżo zmielony pieprz – dość sporo. Jeżeli chcesz wzmocnić grzybowy smak sosu dorzuć w tym momencie 2-3 namoczone wcześniej w gorącej wodzie kapelusze podgrzybków. Smaż grzyby na dosyć mocnym ogniu przez kilka minut, aż wypuszczą wodę, a następnie odparuj tę wodę. Raz na czas przemieszaj grzyby, ale rób to delikatnie, żeby nie zniszczyć ich pięknego wyglądu. Nie ma nic gorszego, niż papka z grzybów…

 

5. Wlej około 500 ml wywaru jarzynowego albo jeszcze lepiej grzybowego, jeżeli takowy posiadasz. Zamieszaj całość delikatnie, przykryj naczynie pokrywką, zmniejsz gaz do minimum i duś grzyby około 30 minut, aż staną się jędrne, miękkie, ale nie „rozciapane”.

 

6. W trakcie duszenia podlewaj grzyby pozostałym wywarem, jeżeli zajdzie taka potrzeba. Podobnie z tymiankiem – jeżeli uznasz, że jego aromat jet zbyt słaby wrzuć na patelnię jeszcze 2-3 gałązki. Wszystko według własnego smaku.

 

7. Gdy grzyby są miękkie, ale nadal pozostają jędrne, a ilość płynu na patelni odpowiada Twoim  oczekiwaniom co do gęstości sosu pora wykończyć go. A zatem sos grzybowy posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku – jeżeli zachodzi taka potrzeba. Do kubeczka wsyp 1 płaską łyżkę mąki i wlej do niej minimalną ilość zimnej wody. Dobrze rozmieszaj mąkę, aby nie było najmniejszej grudki. Następnie wlej do tak przygotowanej rozrobionej mąki 1-2 łyżki wiejskiej, gęstej, kwaśnej śmietany i hartuj ją sosem z patelni. Mieszaj dokładnie, by śmietana się nie zwarzyła. Następnie wlej zawartość kubka na patelnię mieszając delikatnie całość.

 

8. Doprowadź sos grzybowy ze świeżych prawdziwków do wrzenia, a następnie wyłącz gaz pod patelnią.

 

9. Sos grzybowy ze świeżych grzybów to znakomity dodatek do naprawdę całej masy dań. Co byście powiedzieli np. na placki ziemniaczane z takim właśnie sosem ?

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane dowiesz się TUTAJ > .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *