SOS GRZYBOWY ze świeżych prawdziwków

Sos grzybowy ze świeżych leśnych grzybów przygotowany jest moim ulubionym sosem. Od zawsze. Choć w sezonie grzybowym jadam w większości raczej podgrzybki, to jednak sos grzybowy najlepiej smakuje mi właśnie z prawdziwków. Do placków ziemniaczanych, naleśników, klusek, pyz, makaronów i do mięs oczywiście. Sos grzybowy ze świeżych prawdziwków zrobić można na kilka sposobów, ale moim ulubionym jest taki w wersji, którą Wam poniżej prezentuję. Z dużymi kawałkami grzybów i z gęstym, śmietanowym sosem. Zapraszam.

 

SOS GRZYBOWY

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów jak najświeższych prawdziwków (najlepiej prosto z lasu);
  • 1 litr domowego wywaru jarzynowego lub grzybowego;
  • 2-3 kapelusze suszonych podgrzybków;
  • 1 duża cebula;
  • kilka gałązek świeżego tymianku;
  • masło;
  • oliwa z oliwek;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna 18 % śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zdobądź prawdziwki – dość duże, o zbliżonej wielkości. Zdrowe, bez robaków. Muszą być świeżutkie i pachnąć lasem. Jeżeli grzyby nie pachną oznacza to tylko jedno – najprawdopodobniej leżały już w chłodni i z pewnością nie są najświeższe. Grzyby kupuj zawsze takie, których zapach roznosi się wokół stoiska. Jeżeli jesteś grzybiarzem lub grzybiarką to… jesteś szczęściarzem, szczęściarką.

SOS GRZYBOWY ze świeżych prawdziwków

 

2. Grzyby pokrój wzdłuż w dość grube plastry. Będą pięknie wyglądać i nadal przypominać grzyby nawet jeszcze na talerzu. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

SOS GRZYBOWY ze świeżych prawdziwków

 

3. Na dużej patelni o wysokich brzegach lub w dużym rondlu rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć cebulę i smaż krótko, aż się zeszkli.

SOS GRZYBOWY ze świeżych prawdziwków

 

4. Na zeszkloną cebulę wrzuć pokrojone w plastry grzyby. Dodaj gałązki tymianku, sól oraz świeżo zmielony pieprz – dość sporo. Jeżeli chcesz wzmocnić grzybowy smak sosu dorzuć w tym momencie 2-3 namoczone wcześniej w gorącej wodzie kapelusze podgrzybków. Smaż grzyby na dosyć mocnym ogniu przez kilka minut, aż wypuszczą wodę, a następnie odparuj tę wodę. Raz na czas przemieszaj grzyby, ale rób to delikatnie, żeby nie zniszczyć ich pięknego wyglądu.

UWAGA: Pozostaw grzyby o pięknym kształcie. Nie ma nic gorszego, niż papka z grzybów…

SOS GRZYBOWY ze świeżych prawdziwków

 

5. Wlej około 500 ml wywaru jarzynowego albo jeszcze lepiej grzybowego, jeżeli takowy posiadasz. Zamieszaj całość delikatnie, przykryj naczynie pokrywką, zmniejsz gaz do minimum i duś grzyby około 30 minut, aż staną się jędrne, miękkie, ale nie „rozciapane”.

SOS GRZYBOWY ze świeżych prawdziwków

 

6. W trakcie duszenia podlewaj grzyby pozostałym wywarem, jeżeli zajdzie taka potrzeba. Podobnie z tymiankiem – jeżeli uznasz, że jego aromat jet zbyt słaby wrzuć na patelnię jeszcze 2-3 gałązki. Wszystko według własnego smaku.

SOS GRZYBOWY ze świeżych prawdziwków

 

7. Gdy grzyby są miękkie, ale nadal pozostają jędrne, a ilość płynu na patelni odpowiada Twoim  oczekiwaniom co do gęstości sosu pora wykończyć go. A zatem sos grzybowy posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku – jeżeli zachodzi taka potrzeba. Do kubeczka wsyp 1 płaską łyżkę mąki i wlej do niej minimalną ilość zimnej wody. Dobrze rozmieszaj mąkę, aby nie było najmniejszej grudki.

Następnie wlej do tak przygotowanej rozrobionej mąki 1-2 łyżki wiejskiej, gęstej, kwaśnej śmietany i hartuj ją sosem z patelni. Mieszaj dokładnie, by śmietana się nie zwarzyła. Następnie wlej zawartość kubka na patelnię mieszając delikatnie całość.

SOS GRZYBOWY ze świeżych prawdziwków

 

8. Doprowadź sos grzybowy ze świeżych prawdziwków do wrzenia, a następnie wyłącz gaz pod patelnią.

SOS GRZYBOWY ze świeżych prawdziwków

 

9. Sos grzybowy to znakomity dodatek do naprawdę całej masy dań. Co byście powiedzieli np. na placki ziemniaczane z takim właśnie sosem?

SOS GRZYBOWY ze świeżych prawdziwków

Jak zrobić chrupiące PLACKI ZIEMNIACZANE dowiesz się <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *