Sos do pizzy to równie ważny składnik, jak odpowiednie ciasto na pizzę. Przeczytaj poniższy przepis i zrób samodzielnie najlepszy sos do pizzy, jaki możesz sobie wyobrazić. Oczywiście według oryginalnej, włoskiej receptury. Sos do pizzy możesz przygotować albo ze świeżych, dojrzałych pomidorów pod koniec lata (sierpień, wrzesień), albo z przecieru pomidorowego zrobionego pod koniec lata z dojrzałych pomidorów… W ostateczności przygotuj go z pomidorów w puszce lub pasaty pomidorowej – sklepowych.

W każdym z w/w przypadków warunkiem idealnego sosu pomidorowego są bardzo dojrzałe pomidory. Co do czosnku, płatków chilli, czy też sporej ilości bazylii możesz ich ilość regulować według własnego smaku. Jeżeli jednak chcesz otrzymać pyszny, genialny, aromatyczny sos koniecznie przygotuj go według mojego przepisu. Nie zawiedziesz się.

 

SOS DO PIZZY

SKŁADNIKI:

  • 500 ml domowego przecieru pomidorowego, pasaty lub pomidorów w puszce;
  • 1 cebula;
  • pęczek świeżej bazylii;
  • kilka ząbków czosnku;
  • pół łyżeczki suszonych płatków chilli;
  • oliwa z oliwek;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Najlepsze do zrobienia wyśmienitego sosu do pizzy są dojrzałe pomidory. Takie bardzo dojrzałe. Niestety u nas takowe występują jedynie w sierpniu i we wrześniu. Wtedy też możecie sos do pizzy przyrządzać ze świeżych pomidorów. Dobrze jest u schyłku sezonu na pomidory zrobić z nich domowy przecier. Z około 5 kilogramów pomidorów przygotujecie wtedy kilkanaście średniej wielkości słoików z wybornym przecierem pomidorowym, który jesienią, zimą i wiosną będzie cieszył Wasze podniebienia. Jak zrobić doskonały przecier pomidorowy na zimę z dojrzałych pomidorów dowiecie się <<TUTAJ>>.

Z takiego właśnie domowego przecieru przyrządzę w niniejszym przepisie fantastyczny sos do pizzy. Jeżeli zaś nie macie domowego przecieru użyjcie kupnej pasaty lub pomidorów w puszce. Nie oszczędzajcie na nich, muszą być najwyższej jakości. To gwarancja, że zostały zebrane i „zapuszkowane”, gdy były bardzo dojrzałe.

 

2. Aby Twój sos do pizzy był wyjątkowy przygotuj również kilka ząbków czosnku, pęczek świeżej bazylii, płatki suszonego chilli (lub świeżą) i 1 średnią cebulę.

 

3. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i zmiażdż w prasce lub drobno posiekaj.

UWAGA: Jeżeli wolisz łagodniejszy sos możesz ograniczyć ilość czosnku i cebuli.

 

4. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy i wrzuć cebulę.

 

5. Gdy cebula się zeszkli dorzuć czosnek i smaż razem z cebulą kilkadziesiąt sekund. Następnie wlej przecier pomidorowy, pasatę lub obrane ze skórki i posiekane świeże pomidory (w zależności od pory roku).

 

6. Na patelnię wrzuć pół pęczka liści świeżej bazylii. W całości lub lekko rozerwanych – w zależności od ich wielkości.

 

7. Sos pomidorowy posól – najlepiej gruboziarnistą solą morską.

 

8. Lubię „na ostro”, dlatego w moim sosie muszą znaleźć się suszone płatki chilli. Tutaj w wersji z suszonym czosnkiem – cóż za doskonały duet.

UWAGA: Jeżeli wolisz łagodny sos nie dodawaj chilli.

 

9. Ustaw gaz pod patelnią do średniego poziomu i gotuj powoli sos pomidorowy około 30 minut, aż odparuje z niego niemal cała woda. To bardzo istotna sprawa przy przygotowywaniu idealnego sosu pomidorowego do pizzy.

 

10. Nie zapomnij raz na czas przemieszać sosu.

 

11. Gdy sos pomidorowy odparuje dopraw go ostatecznie do smaku solą i świeżą bazylią – w zależności od swoich upodobań.

 

12. Przelej sos pomidorowy do czaszy blendera i zmiksuj go na gładką masę. Oczywiście jeżeli przygotowujesz sos do pizzy z pasaty pomidorowej nie ma najmniejszego sensu tego robić.

 

13. Tak przygotowany sos do pizzy nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Pamiętaj, by nie zalać nim pizzy, a jedynie nałożyć  go „do smaku”. Oczywiście taki sos możesz również podać z makaronem albo użyć jako składnik tysiąca innych, wspaniałych i pysznych dań. Ale pizza z takim sosem skradnie Twoje serce.

Jak zrobić doskonałą PIZZĘ DOMOWĄ dowiesz się <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *