SOS CACIK turecki dzadzyk

Sos cacik nie jest u nas zbyt popularny – to pierwsze wrażenie. Mało kto zna taki sos. Ale gdy przyjrzeć się temu z bliska cacik to ottomańska nazwa znanego u nas greckiego sosu tzatziki. Oczywiście nie chodzi tylko o nazwę. Tak naprawdę sos cacik narodził się właśnie w Turcji. KIlkaset lat temu Turcy przeprowadzili wieloletnią ofensywę wojenną podbijając kraje wschodnie oraz praktycznie całe Bałkany, aż po Węgry. Wszędzie tam, gdzie byli pozostawili po sobie ślady kulinarne.

Do dnia dzisiejszego na Bałkanach chętnie jada się cevapcici (czevapy), a podaje je się często właśnie z sosem cacik, który przybiera różną nazwę i nieco inny smak w zależności od konkretnego kraju. W Grecji sos ten nazywa się tzatziki (dowiedz się, jak go zrobić <<TUTAJ>>), w Bułgarii utożsamiany może być z taratorem (też pod postacią chłodnika), ale oryginalny, turecki zawsze będzie się nazywał cacik.

 

SOS CACIK

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów jogurtu naturalnego (najlepszy… grecki);
  • 1-2 świeże ogórki;
  • suszona mięta;
  • cytryna;
  • dymka;
  • 1 ząbek czosnku;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Wiem, że Turcy mi tego nie wybaczą, ale uważam, że do zrobienia sosu cacik najlepszy jest jogurt … grecki. Ten turecki jest u nas praktycznie nie do zdobycia, ale przede wszystkim jest moim zdaniem za kwaśny, jak na nasze podniebienia 😉 Prawdziwy, dobry jogurt grecki ma 10% tłuszczu. Jeżeli nie masz gdzie go kupić użyj zamiennika, ale koniecznie o takiej właśnie zawartości tłuszczu. Gdy spróbujesz takiego jogurtu zrozumiesz, o czym piszę…

SOS CACIK turecki dzadzyk

 

2. Jogurt przełóż do dużej miski, a ogórki obierz ze skórki.

SOS CACIK turecki dzadzyk

 

3. Ogórki przekrój wzdłuż na połowę, pozbaw je pestek i pokrój w małe kawałki. Mogą to być prostokąty, ja preferuję jednak krótkie, za to nieco grubsze słupki. Posiekaj również nieco dymki. Wszystko, co dodajesz do sosu cacik ma być tylko i wyłącznie dodatkiem, zatem nie przesadź z czymkolwiek.

SOS CACIK turecki dzadzyk

 

4. Do miski z jogurtem dodaj pokrojonego ogórka, posiekaną dymkę oraz 1 łyżeczkę suszonej mięty.

SOS CACIK turecki dzadzyk

 

5. Sos cacik posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i dodaj zmiażdżony ząbek czosnku.

SOS CACIK turecki dzadzyk

 

6. Wyciśnij do sosu sok z jednej cytryny tak, aby utrafić ze smakiem według swoich preferencji.

SOS CACIK turecki dzadzyk

 

7. Sos cacik musi smakować przede wszystkim jogurtem. Jako dodatkowa nuta wyczuwalna (ale nie nachalna) powinna być mięta i kwasowość cytryny. Czosnek ma być jedynie tłem.

SOS CACIK turecki dzadzyk

 

8. Gotowy sos cacik przełóż do miski i włóż do lodówki, aby się przegryzł. Podawaj w temperaturze pokojowej skropiony oliwą extra vergine i posypany delikatnie suszoną miętą. Sos cacik pasuje jako dodatek do mięsiw, pieczonych warzyw, ale i jedzony z chlebem.

SOS CACIK turecki dzadzyk


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *