sos borowikowy

Sos borowikowy przyrządzony ze świeżych grzybów to jedna z najlepszych rzeczy, jaka może nam się przytrafić zimą. Gdy szarości za oknem i skromnie obłożone w produkty sezonowe półki sklepowe zimową porą otwarcie słoika z sosem borowikowym powoduje uśmiech zadowolenia. Świeżo zebrane jesiennym rankiem i ledwie parę godzin potem w słoiki zawekowane uwalniają wtedy cały swój aromat. Mój sos borowikowy na zimę to baza, która wymaga wykończenia po otwarciu słoika. Nie ma więc w środku zarówno śmietany, jak i cebuli, które mogłyby sos po prostu zepsuć wraz z upływem czasu.

 

SOS BOROWIKOWY

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram jak najświeższych borowików;
  • suszony tymianek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj jak najświeższe borowiki. Takie prosto z lasu to po prostu marzenie. Mnie pięknych i dorodnych borowików ceglastych dostarczył kolega, który w pocie czoła grzyby z samego rana zbierał. Grzyby oczyść delikatnie nożykiem – ja pomijam ich mycie, które moim zdaniem niszczy smak grzybów. Zwłaszcza tych prosto z lasu przyniesionych.

sos borowikowy

 

2. Grzyby pokrój na grube kawałki lub na plastry – jak wolisz. Borowiki ceglaste tuż po pokrojeniu stają się sine. Nie przejmuj się jednak, bowiem podczas obróbki cieplnej nabiorą one niezwykłego, złoto brązowego koloru. Są cudne i smakują rewelacyjnie.

sos borowikowy

 

3. Grzyby smaż w dwóch partiach, aby nie „gniotły się” na patelni. Postaw patelnię na gaz i wrzuć 2-3 duże łyżki masła.

sos borowikowy

 

4. Wrzuć na patelnię połowę grzybów zanim masło roztopi się. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

sos borowikowy

 

5. Smaż grzyby 5-8 minut delikatnie mieszając co jakiś czas.

sos borowikowy

 

6. Posyp grzyby suszonym tymiankiem. Zamieszaj i smaż jeszcze 1-2 minuty.

sos borowikowy

 

7. Wlej na patelnię szklankę wrzącej wody.

sos borowikowy

 

8. Duś grzyby na patelni 1-2 minuty.

sos borowikowy

 

9. Przełóż grzyby do małego garnka i dolej tyle wrzątku, aby całość pozostała dość gęsta. Zależy nam, aby uzyskać bardzo intensywny sos, więc nie możesz przelać wodą. Sos dodatkowo posól i popierz (jeśli to potrzebne), przykryj garnek pokrywką i duś na wolnym ogniu 20 minut.

sos borowikowy

 

10. W międzyczasie wyparz słoiki i zakrętki wrzątkiem.

sos borowikowy

 

11. Sos borowikowy powinien być już gotowy. Grzyby nadal będą jędrne, choć wyraźnie miękkie. Sos winien mieć intensywny kolor i być skoncentrowany w smaku, o wyraźnie maślanym i tymiankowym posmaku. Wlewaj gorący sos do słoików i natychmiast zakręcaj je zakrętkami.

UWAGA: Pasteryzacja pozwala na znaczne wydłużenie terminu przydatności do spożycia produktów.

sos borowikowy

 

12. Tak przygotowane słoiki umieść w garnku z wrzątkiem tak, aby słoiki zanurzone były w ¾ wysokości. Pasteryzuj na bardzo wolnym ogniu 20 minut.

sos borowikowy

 

13. Słoiki ułóż dnem do góry na suchych ściereczkach, przykryj kolejnymi i pozostaw do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Tak przygotowany sos borowikowy na zimę możesz przechowywać przez kilka miesięcy w chłodnym miejscu, jednak niekoniecznie w lodówce.

sos borowikowy

 

14. Sos borowikowy według mojego przepisu to znakomita baza do zup, czy sosów na zimę. W takim małym słoiczku zachowane są wszystkie zapachy lasu i smak świeżych, leśnych grzybów. Chyba warto pomyśleć o przyrządzeniu paru taki słoików w sezonie grzybowym, prawda?

sos borowikowy

Przygotuj również SOS KURKOWY przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *