SOLONE ŚLEDZIE w zalewie octowej

Solone śledzie na kwaśno z pewnością nie są przystawką dla każdego. Niewypatroszone tuszki śledziowe spoczywające w silnie osolnej zalewie koloru brązowego nie wzbudzają w sklepie zachwytów u przeciętnego śmiertelnika. Dla fanów śledzi jednak nie ma to żadnego znaczenia, ponieważ ryby patroszy się błyskawicznie, a dzięki 3-4 godzinnemu moczeniu w wodzie i mleku pozbywa się nadmiaru soli. Kilkudniowe marynowanie w zalewie octowej nadaje natomiast rybie świetnego smaku pozostawiając ją niezwykle jędrną. Takie śledzie można przechowywać dość długo w lodówce. Dzięki temu można się nim rozkoszować przez kilka dobrych dni bez utraty smaku i kruchości śledzia.

 

SOLONE ŚLEDZIE

SKŁADNIKI:

  • około 1 kilograma tuszek śledziowych ze słonej zalewy;
  • 1 litr mleka;
  • 1 duża cebula;
  • ocet spirytusowy;
  • 2- 3 listki laurowe;
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach;
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry;
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • pół łyżeczki soli;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Głównym aktorem w tej przystawce są oczywiście śledzie. Takie 3 spore niewypatroszone tuszki śledzi ze słonej zalewy ważące około 1 kg na początek będą w sam raz.

SOLONE ŚLEDZIE w zalewie octowej

 

2. Ryby wypatrosz, obetnij ogon i płetwy, a następnie dokładnie umyj pod bieżącą wodą (szczególnie wnętrze ryby; pamiętaj, że nawet po umyciu pozostanie ono i tak lekko brązowe – to naturalne i nie wpłynie to na smak śledzia).

SOLONE ŚLEDZIE w zalewie octowej

 

3. Mocz śledzie solone 3-4 godziny, aby pozbawić je nadmiaru soli – pierwszą godzinę mocz w wodzie, drugą w mleku, trzecią i ewentualnie czwartą również w wodzie.

SOLONE ŚLEDZIE w zalewie octowej

 

4. W międzyczasie przygotuj zalewę; do garnka wlej 4 szklanki wody i 1 szklankę octu spirytusowego (proporcje woda – ocet decydują o stopniu kwaśności marynaty – Ty zdecyduj, jakie proporcje preferujesz). Dodaj 2- 3 listki laurowe i lekko zmiażdżone w moździerzu: łyżeczkę kolorowego pieprzu w ziarnach, łyżeczkę ziaren kolendry, łyżeczkę ziaren gorczycy. Dorzuć obrane i pokrojone w plasterki 3 ząbki czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj 5 minut, po czym pozostaw do ostygnięcia.

SOLONE ŚLEDZIE w zalewie octowej

 

5. Jedną dużą cebulę obierz, pokrój w piórka i zalej wrzątkiem. Po minucie odcedź ją na sitku i pozostaw do przestygnięcia.

SOLONE ŚLEDZIE w zalewie octowej

 

6. Wymoczonego śledzia opłukaj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w kawałki, jakie lubisz.

SOLONE ŚLEDZIE w zalewie octowej

 

7. W misce układaj na przemian kawałki śledzia i cebulę (sporo osób preferuje marynowanie w litrowych słoikach, zamiast w misce). Zalej wszystko przestudzoną zalewą, przykryj i wstaw do lodówki na 3 dni.

SOLONE ŚLEDZIE w zalewie octowej

 

8. Solone śledzie można degustować przez kilka dni, ale zwykle znikają znacznie wcześniej…

SOLONE ŚLEDZIE w zalewie octowej

A może SIELAWĘ OPIEKANĄ? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *