Solone śledzie w zalewie octowej z pewnością nie są przystawką dla każdego. Niewypatroszone tuszki śledziowe spoczywające w silnie osolnej zalewie koloru brązowego nie wzbudzają w sklepie zachwytów u przeciętnego śmiertelnika. Dla fanów śledzi jednak nie ma to żadnego znaczenia, ponieważ ryby patroszy się błyskawicznie, a dzięki 3-4 godzinnemu moczeniu w wodzie i mleku pozbywa się nadmiaru soli. Kilkudniowe marynowanie w zalewie octowej nadaje natomiast rybie świetnego smaku pozostawiając ją niezwykle jędrną. Solone śledzie w zalewie octowej można przechowywać dość go w lodówce. Dzięki temu można się nim rozkoszować przez kilka dobrych dni bez utraty smaku i kruchości śledzia.

 

SOLONE ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ

SKŁADNIKI:

  • około 1 kilograma tuszek śledziowych ze słonej zalewy;
  • 1 litr mleka;
  • 1 duża cebula;
  • ocet spirytusowy;
  • 2- 3 listki laurowe;
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach;
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry;
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • pół łyżeczki soli;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Głównym aktorem w tej przystawce są oczywiście śledzie. Takie 3 spore niewypatroszone tuszki śledzi ze słonej zalewy ważące około 1 kg na początek będą w sam raz.

 

2. Ryby wypatrosz, obetnij ogon i płetwy, a następnie dokładnie umyj pod bieżącą wodą (szczególnie wnętrze ryby; pamiętaj, że nawet po umyciu pozostanie ono i tak lekko brązowe – to naturalne i nie wpłynie to na smak śledzia).

 

3. Mocz śledzie solone 3-4 godziny, aby pozbawić je nadmiaru soli – pierwszą godzinę mocz w wodzie, drugą w mleku, trzecią i ewentualnie czwartą również w wodzie.

 

4. W międzyczasie przygotuj zalewę; do garnka wlej 4 szklanki wody i 1 szklankę octu spirytusowego (proporcje woda – ocet decydują o stopniu kwaśności marynaty – Ty zdecyduj, jakie proporcje preferujesz). Dodaj 2- 3 listki laurowe i lekko zmiażdżone w moździerzu: łyżeczkę kolorowego pieprzu w ziarnach, łyżeczkę ziaren kolendry, łyżeczkę ziaren gorczycy. Dorzuć obrane i pokrojone w plasterki 3 ząbki czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj 5 minut, po czym pozostaw do ostygnięcia.

 

5. Jedną dużą cebulę obierz, pokrój w piórka i zalej wrzątkiem. Po minucie odcedź ją na sitku i pozostaw do przestygnięcia.

 

6. Wymoczonego śledzia opłukaj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w kawałki, jakie lubisz.

 

7. W misce układaj na przemian kawałki śledzia i cebulę (sporo osób preferuje marynowanie w litrowych słoikach, zamiast w misce). Zalej wszystko przestudzoną zalewą, przykryj i wstaw do lodówki na 3 dni.

 

8. Solone śledzie w zalewie octowej można degustować przez kilka dni, ale zwykle znikają znacznie wcześniej…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *