sok z aronii z jabłkami

Sok z aronii jest przepyszny, ale nie każdemu „podejdzie”. Dlaczego? Aronia to jeden z najzdrowszych owoców. Cóż z tego, skoro z powodu jej cierpkiego smaku wielu osobom doskwiera tzw. zgaga. Dobrym rozwiązaniem, aby aronię jednak jadać lub pić jest zrobienie z niej soku. Aby pozbyć się jej cierpkości należy w tym przypadku przemrozić ją i dodać do niej jabłek. To działa – okazuje się, że taka kombinacja daje doskonałe efekty. Sok jest lekko kwaskowy, ale i lekko słodki. Pyszny. Samo zdrowie i smak.

 

SOK Z ARONII Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

  • 2 kilogramy dobrych, soczystych owoców aronii;
  • 1 kilogram dobrych jabłek;
  • 1 kilogram cukru;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 2 kilogramy dobrych, soczystych owoców aronii. Takie z własnego ogrodu  będą oczywiście najlepsze. Owoce oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do odcieknięcia. Następnie przełóż do miski i wstaw do zamrażalnika na 2-3 dni.

 

2. Aronię rozmroź, a następnie przełóż do malaksera i miksuj pulsacyjnie na grubsze kawałki; przełóż do dużego garnka. Jeden kilogram dobrych jabłek podziel na ćwiartki, wypestkuj, również zmiksuj w malakserze; dodaj do aronii w garnku. Całość zasyp jednym kilogramem cukru, dolej pół litra wrzącej wody i doprowadź do wrzenia.

 

3. Gotuj owoce na średnim ogniu około 15 minut usuwając pojawiającą się pianę.

 

4. Gdy owoce  rozpadną się, a soku będzie już całkiem sporo przetrzyj wszystko przez drobne sito. Jeżeli chcesz otrzymać klarowny sok, dodatkowo przelej go przez gazę.

 

5. Sok jest gotowy do picia; jest mocno skoncentrowany, zatem najlepiej pić go w wodą mineralną albo jako dodatek do herbaty (z podanych ilości owoców soku wyszło około 2 litrów). Jeżeli jednak chcesz przechować sok na zimę należy go zapasteryzować. W tym celu otrzymany sok wlej do garnka i podgrzej, aby był gorący.

 

6. Gorący sok przelewaj do wyparzonych  słoików; zakręć mocno każdy z nich  i wkładaj do wyłożonego ściereczką garnka z wrzącą wodą tak, aby były zakryte wrzątkiem do wysokości ¾. W taki sposób sok należy pasteryzować 20 minut.

 

7. Wyjmij słoiki z garnka, odwracaj do góry dnem i układaj każdy z nich na ściereczce. Następnie przykryj je drugą ściereczką i pozostaw do przestudzenia na drugi dzień.

 

8. Sok z aronii z jabłkami przechowuj w chłodnym pomieszczeniu; rozkoszuj się smakiem owoców w dowolnej chwili.

Wypróbuj również mój syrop z sosny – po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *