sok z aronii z jabłkami

Sok z aronii jest przepyszny, ale nie każdemu „podejdzie”. Dlaczego? Aronia to jeden z najzdrowszych owoców. Cóż z tego, skoro z powodu jej cierpkiego smaku wielu osobom doskwiera tzw. zgaga. Dobrym rozwiązaniem, aby aronię jednak jadać lub pić jest zrobienie z niej soku. Aby pozbyć się jej cierpkości należy w tym przypadku przemrozić ją i dodać do niej jabłek. To działa – okazuje się, że taka kombinacja daje doskonałe efekty. Sok jest lekko kwaskowy, ale i lekko słodki. Pyszny. Samo zdrowie i smak.


SOK Z ARONII

SKŁADNIKI:

  • 2 kilogramy dobrych, soczystych owoców aronii;
  • 1 kilogram dobrych jabłek;
  • 1 kilogram cukru;

SOK Z ARONII PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 2 kilogramy dobrych, soczystych owoców aronii. Takie z własnego ogrodu  będą oczywiście najlepsze. Owoce oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do odcieknięcia. Następnie przełóż do miski i wstaw do zamrażalnika na 2-3 dni.

SOK Z ARONII z jabłkami

 

2. Aronię rozmroź, a następnie przełóż do malaksera i miksuj pulsacyjnie na grubsze kawałki; przełóż do dużego garnka. Jeden kilogram dobrych jabłek podziel na ćwiartki, wypestkuj, również zmiksuj w malakserze; dodaj do aronii w garnku. Całość zasyp jednym kilogramem cukru, dolej pół litra wrzącej wody i doprowadź do wrzenia.

SOK Z ARONII z jabłkami

 

3. Gotuj owoce na średnim ogniu około 15 minut usuwając pojawiającą się pianę.

SOK Z ARONII z jabłkami

 

4. Gdy owoce  rozpadną się, a soku będzie już całkiem sporo przetrzyj wszystko przez drobne sito. Jeżeli chcesz otrzymać klarowny sok, dodatkowo przelej go przez gazę.

SOK Z ARONII z jabłkami

 

5. Sok jest gotowy do picia; jest mocno skoncentrowany, zatem najlepiej pić go w wodą mineralną albo jako dodatek do herbaty (z podanych ilości owoców soku wyszło około 2 litrów). Jeżeli jednak chcesz przechować sok na zimę należy go zapasteryzować. W tym celu otrzymany sok wlej do garnka i podgrzej, aby był gorący.

SOK Z ARONII z jabłkami

 

6. Gorący sok przelewaj do wyparzonych  słoików; zakręć mocno każdy z nich  i wkładaj do wyłożonego ściereczką garnka z wrzącą wodą tak, aby były zakryte wrzątkiem do wysokości ¾. W taki sposób sok należy pasteryzować 20 minut.

SOK Z ARONII z jabłkami

 

7. Wyjmij słoiki z garnka, odwracaj do góry dnem i układaj każdy z nich na ściereczce. Następnie przykryj je drugą ściereczką i pozostaw do przestudzenia na drugi dzień.

SOK Z ARONII z jabłkami


SOK Z ARONII Z JABŁKAMI

Przechowuj w chłodnym pomieszczeniu, rozkoszuj się smakiem owoców w dowolnej chwili.

SOK Z ARONII z jabłkami

Wypróbuj również mój SYROP z SOSNY – po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


3 thoughts on “SOK z ARONII z jabłkami”

  1. Dokładnie, ale jak kosztowała 1,50 za kg, do tego bez oprysków, to tylko brać i przerabiać. Jeszcze trzeba mieć gdzie zamrażać.

  2. Dwa lata temu przerobiłam 105 kg aronii z dodatkiem cukru, jabłek i cytryn w sokowniku, po wcześniejszym zamroźeniu tejże. Zlewałam z sokownika nie bezpośrednio do słoików, a do większego naczynia, by sok był równomiernie słodki. Po spuszczeniu soku z sokownika i po podgrzaniu całości, rozlałam gorący do słoików. Nie trzeba pasteryzować, wystarczy słoiki wstawić „do góry nogami” pod kocyk do ostudzenia. Aronia nie zepsuje się, jeśli słoiki są szczelnie zamknięte. Do dzisiaj żaden nie zepsuł się, a jeszcze trochę stoi w piwnicy. Polecam sokownik, nie jest drogi, a dużo mniej pracy, zwłaszcza że odchodzi przecedzanie, bo sok z sokownika jest klarowny. Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *