Soczewica z warzywami robiona na sposób kastylijski to danie fenomenalne. Szybkie w przygotowaniu, sycące, ale przede wszystkim to wielkie bogactwo smaku. Smaku uzyskanego dzięki mocno paprykowanej kiełbasie chorizo, surowym, również mocno paprykowanym kiełbaskom oraz zielu angielskiemu i listkom laurowym. Soczewica z warzywami nie wymaga ponadto żadnych przypraw. Wszystkie użyte składniki nadają temu daniu czegoś tak niepowtarzalnego, że gwiazdki Michelina mogą się schować. Warto spróbować, by przekonać się o tym. Zachęcam gorąco, bo coś aż tak niezwykłego jada się rzadko.

 

SOCZEWICA Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów zielonej lub brązowej soczewicy;
  • mała zielona papryka (45 gramów);
  • mała czerwona papryka (45 gramów);
  • świeża papryczka chilli;
  • 1-2 ziemniaki;
  • 1 nieduża marchewka;
  • 1 mała cebula;
  • 120 gramów miękkiej, mocno paprykowanej kiełbasy chorizo;
  • 2 surowe paprykowane kiełbaski lub kawałek wędzonki (według wyboru);
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
  • 2 listki laurowe;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • natka pietruszki;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Soczewicę namocz według wskazań na opakowaniu lub dokładnie umyj pod bieżącą wodą, jeżeli moczyć je nie potrzeba. Brązowa soczewica nie wymaga moczenia, zielona zwykle tak; wszystko zależy od tego, jaką soczewicę wybierzesz.

 

2. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.

 

3. Świeże papryki przekrój wzdłuż na połowę, pozbaw nasion i odłóż na bok. Marchewkę obierz.

 

4. Cebulę opal nad ogniem, jak do naszego rosołu. Chorizo pokrój w półcentymetrowej grubości plasterki.

 

5. Soczewicę umieść w garnku. Włóż do niego również świeże papryki, papryczkę chilli w całości, kawałek marchewki i opaloną cebulę.

 

6. Na małej patelni smaż (bez dodatkowego tłuszczu) kiełbasę chorizo. Gdy dobrze się wytopi i stanie lekko chrupiąca dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Smaż jeszcze 30 sekund. W tym momencie musisz wykazać się silną wolą, by tego pysznego, aromatycznego sosu z patelni kromką chleba nie wyjeść…

 

7. Przesmażone chorizo z czosnkiem oraz wytopionym paprykowym tłuszczem z kiełbasy przelej do garnka z soczewicą i warzywami. Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Będzie soczewica z warzywami na bogato…

 

8. Na koniec włóż do garnka surowe, paprykowane kiełbaski lub kawałek wędzonki. Zalej wszystko 1 litrem wody.

 

9. Doprowadź do wrzenia i dodaj  listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Dodaj również 1 płaską łyżkę przecieru pomidorowego (możesz go wcześniej również lekko przesmażyć).

 

10. Gotuj danie na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie (około 30 minut). Absolutnie nie dodawaj soli, ani pieprzu – nie będzie potrzeba.

 

11. Gdy danie jest gotowe – by jadło się wygodniej – marchewkę pokrój w plastry grubości chorizo, a cienkie kiełbaski na małe kawałki (na jeden kęs).

 

12. Soczewica z warzywami ma piękny, mocno czerwony kolor od papryki. Smaku nie da się opisać. Jest absolutnie unikatowy.

Spróbuj również mojej SOCZEWICY NA GĘSTO – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *