soczewica na gęsto z kiełbaską grillowaną

Soczewica na gęsto z grillowaną kiełbasą to danie, które nie wygląda tak dobrze, jak naprawdę smakuje. Bardzo proste, niezwykle aromatyczne i pyszne danie. Choć brązowa soczewica nie wygląda być może zachęcająco uwierzcie, że w tej wersji smakuje wybornie. Jej smak podkręcają świeże warzywa i zioła w postaci marchewki, selera naciowego, cebuli, szpinaku oraz tymianku i natki pietruszki. Aksamitności soczewicy nadaje oliwa i jogurt. Soczewica na gęsto może być daniem samym w sobie, albowiem jest tutaj najzdrowsze z możliwych białko roślinne i warzywa. Ale taka dobra biała kiełbaska, ugotowana lub grillowana zdecydowanie wspomoże to danie.

 

SOCZEWICA NA GĘSTO

SKŁADNIKI:

  • 150 gramów brązowej soczewicy;
  • 300 gramów białej kiełbasy;
  • 200 gramów liści świeżego szpinaku;
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • 1 nieduża marchewka;
  • 1 spora cebula;
  • świeże zioła (listki selera naciowego, tymianku i natki pietruszki);
  • 1 duży ziemniak;
  • kilka ząbków czosnku;
  • 3-4 ziela angielskie;
  • kilkanaście ziarenek pieprzu;
  • 2-3 listki laurowe;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jedną łodygę selera naciowego, jedną niedużą marchewkę i sporą cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Na patelnię wlej około 3-4 łyżek oliwy i wrzuć posiekane warzywa. Smaż je na wolnym ogniu 10 minut mieszając co jakiś czas. W ten sposób powstanie soffritto, czyli baza dania – aromatyczna i smaczna.

 

2. Dwa główne składniki dania to 150 gramów brązowej soczewicy i 300 gramów białej kiełbasy. Użyłem włoskiej kiełbasy z Trentino, bo akurat taką niedawno kupiłem w promocji, ale nasza polska biała będzie pasowała równie znakomicie. Kwestię, czy biała parzona, czy surowa, czy gotowana, czy z grilla pozostawiam Wam. Ja swoje kiełbaski najpierw ugotowałem, a następnie na krótko wrzuciłem na patelnię grillową tuż przed podaniem dania.

 

3. Soczewicę dobrze opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż ją do garnka, zalej dwoma szklankami wrzącej wody (soczewicę zawsze gotuj w proporcjach 1:2, czyli 1 szklanka soczewicy, 2 szklanki wody). Dodaj przygotowane soffritto.

 

4. Rzecz niezwykle ważna: do soczewicy dodaj związane nitką albo owinięte gazą i zawiązane świeże zioła w postaci listków selera naciowego, tymianku i natki pietruszki. Tak przygotowane zioła wrzuć do soczewicy. Dodaj również 1 sporego, obranego, przekrojonego na pół ziemniaka. Gotuj soczewicę na wolnym ogniu około 20 minut.

UWAGA: Soczewicę należy solić dopiero, gdy zmięknie.

 

5. Teraz pora przygotować kiełbaski; umyj je i przygotuj kilka ząbków czosnku, 3-4 ziela angielskie, kilkanaście ziarenek pieprzu, 2-3 listki laurowe.

 

6. Kiełbaski wrzuć do jednego litra wrzącej wody; dodaj przyprawy, jedną łyżeczkę soli i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut.

 

7. Gdy soczewica będzie już dość miękka (ale nie rozgotowana), a w garnku będzie jeszcze trochę niewygotowanej wody trzeba zacząć działać. Zacznij od wyłączenia gazu pod garnkiem.

 

8. Do soczewicy dodaj około 200 gramów liści świeżego szpinaku; mieszaj delikatnie około 1-2 minut, aż szpinak „zwiędnie”. Dodaj wtedy 1-2 łyżki oliwy extra vergine.

 

9. Dodaj sól, pieprz oraz 1-2 łyżki jogurtu naturalnego. Zamieszaj soczewicę, przykryj garnek pokrywką i pozostaw na zgaszonym palniku.

 

10. Gdy soczewica „dochodzi” w tym czasie wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię grillową kiełbaski. Grilluj krótko i intensywnie rumieniąc je z obu stron.

 

11. Soczewica na gęsto z grillowaną kiełbasą to przepyszne połączenie.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *