SOBRASSADA czyli co warto zjeść na Majorce

Sobrassada to typowo majorkańska kiełbasa, przyrządzana z mięsa słynnej majorkańskiej „porc negre”, czyli czarnej świni. Te sympatyczne zwierzęta żyją na wyspie na wolności na dużych farmach. Uboju dokonuje się, gdy osiągną 18 miesięcy życia i wagę około 200 kilogramów. Sposób przygotowania sobrassady powstał z potrzeby wymyślenia sposobu konserwowania mięsa wieprzowego na wyspie, bowiem w gorącym i wilgotnym klimacie Morza Śródziemnego peklowanie mięsa na sucho nie zdało by rezultatu. Ostateczny, stosowany do dzisiaj sposób przyrządzania sobrassady ukształtował się w XVII wieku, kiedy ta charakterystyczna w smaku kiełbasa stała się jedną z ikon kulinarnych Balearów.

SOBRASSADA TRADYCYJNA

Starannie wyselekcjonowane chude mięso wieprzowe sieka się drobno się z niewielkim dodatkiem mięsa tłustego, dodaje przyprawy, w szczególności mieloną słodką paprykę, pieprz cayenne i sól. Dobrze wyrobione mięso wkłada się do naturalnych jelit, wiesza w przewiewnym miejscu i poddaje sezonowaniu. Kiełbasa w tym czasie traci wilgoć, a smaki i aromaty przenikają się. Kiełbasa pokrywa się z wierzchu delikatną białą pleśnią i drożdżami, które dostają się również do jej wnętrza. Sobrassada strukturą podobna jest do naszej metki; można ją rozsmarować na kromce chleba.

SOBRASSADA czyli co warto zjeść na Majorce

CERTYFIKAT GWARANCJĄ ORYGINALNOŚCI

Sobrassada była pierwszą hiszpańską kiełbasą, która otrzymała certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia. Stało się to w 1994 roku – 2 lata później otrzymała również certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego. W myśl tych certyfikatów rozróżnić można dwa rodzaje sobrassady. To Sobrassada de Mallorca i Sobrassada de Mallorca Porc Negre. Oba rodzaje kiełbas muszą być wytworzone na Majorce, nie mogą zawierać jakichkolwiek sztucznych barwników, muszą być wytworzone z najwyższej jakości wieprzowiny z dodatkiem papryki, soli i naturalnych przypraw. Dodatkowo w tym drugim przypadku sobrassada musi być wytworzona tylko i wyłącznie z mięsa endemicznych czarnych świń hodowanych na Majorce.

SOBRASSADA czyli co warto zjeść na Majorce

JEŚĆ CZY NIE JEŚĆ

Ta najsłynniejsza hiszpańska kiełbasa może być cienka, gruba (grubsza na Majorce, cieńsza na Ibizie), ładna, brzydka, kształtna, bezkształtna. Smakować jednak zawsze będzie tak samo. Zawsze świetnie. Jeżeli będziecie na Majorce koniecznie jej spróbujcie. Na przykład na kromce chleba ze startym, dojrzałym pomidorem… Albo na przykład na takim pincho, jak na zdjęciu poniżej.

SOBRASSADA czyli co warto zjeść na Majorce

Więcej o PINCHOS dowiesz się <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *