Drukuj przepis

Smörgås, czyli kanapki szwedzkie i „Smörgåsbord”, czyli szwedzki bufet to słowa niewiele mówiące przeciętnemu zjadaczowi chleba. Znacznie częściej usłyszy on świetnie znane na całym świecie słowa Volvo, Saab, Ikea, Huskvarna… A jednak dla amatorów kuchni to właśnie słowa „smörgås” i „smörgåsbord” określają największy wkład Szwedów w światową kuchnię.  Składając hołd Szwedom za tenże w kilku częściach przestawię Wam moje wariacje na temat szwedzkich kanapek, bo są one pyszne i w dodatku pięknie zazwyczaj wyglądaj. Dzisiaj zapraszam na część pierwszą 🙂

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podstawą dobrej smörgås, czyli kanapki szwedzkie w tym przypadku jest puszysty serek. Aby uzyskać jak najlepszą konsystencję użyłem aż trzech rodzajów serka: 1 opakowanie serka homogenizowanego, pół opakowania serka kremowego Piątnica oraz 1 łyżkę serka chrzanowego Almette. Zachęcam Cię do swoich własnych wariacji tak, aby uzyskać idealną puszystość serka.

 

2. Do przygotowanego serka dodaj 1 łyżkę posiekanego świeżego koperku. Zetrzyj skórkę z cytryny.

 

3. Dodaj skórkę z cytryny do serka i wyciśnij do smaku odrobinę soku z cytryny. Dopraw do smaku.

 

4. Przygotuj 6 kromek chrupkiego chleba (IKEA, VASA lub inne) oraz słodki sos musztardowo-koperkowy. Taki sos kupisz gotowy w IKEA, ale jeśli wolisz zrobić we własnym zakresie możesz skorzystać np. z przepisu Roberta Makłowicza tutaj http://www.maklowicz.pl/pl/przepisy/z-podrozy/gravlax-z-sosem-musztardowym—losos-z-sosem-musztardowym

 

5. Z fileta gravlaxa odkrój około 100 gramów ryby. Jak zrobić gravlax znajdziesz na mojej stronie.

 

6. Chleb posmaruj wcześniej przygotowanym puszystym serkiem cytrynowym.

 

7. Na każdą kromeczkę rozłóż gravlax i kapnij po łyżeczce sosu musztardowo-koperkowego.

 

8. Smörgås, czyli kanapki szwedzkie gotowe – jeszcze tylko udekoruj kanapki czarnym kawiorem dla przełamania koloru i smaku.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *