SMALEC DOMOWY z CHORIZO dla smaku

Smalec domowy ze świeżej słoniny – taki z majerankiem, cebulą i startym jabłkiem raz na czas chyba robi każdy z nas. Jeśli tak namawiam Was, aby choć raz jedyny spróbować mojej wersji. Takiej z mocno paprykowaną, pikantną kiełbasą chorizo. Użycie takiej kiełbasy nadaje smalczykowi wspaniałego koloru, ale przede wszystkim niebywałego smaku i aromatu. Zamiast chorizo możesz oczywiście użyć innej paprykowanej kiełbasy np. węgierskiej. Kiełbasa musi być jednak wysokiej jakości, mocno aromatyczna. Wtedy efekt Cię naprawdę zaskoczy. Smalec domowy najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem… To przecież oczywiste.

 

SMALEC DOMOWY

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów świeżej słoniny;
  • 100 gramów miękkiej, pikantnej kiełbasy chorizo;
  • 1 nieduża cebula;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki – powinny być naprawdę wysokiej jakości. Wiem, że to komunał, ale tak właśnie być powinno. Szczególnie zastanów się, gdzie kupisz świeżutką słoninę 😉

SMALEC DOMOWY z CHORIZO dla smaku

 

2. Trzysta gramów jak najświeższej słoniny pokrój w drobną kostkę. Pokrojoną słoninę wrzuć do rondelka i wytapiaj na wolnym ogniu 2-3 minuty.

SMALEC DOMOWY z CHORIZO dla smaku

 

3. W międzyczasie obierz kiełbasę ze skóry i pokrój w niedużą kostkę.

SMALEC DOMOWY z CHORIZO dla smaku

 

4. Wrzuć do garnka z wytapiającą się słoniną pokrojoną kiełbasę chorizo lub inną mocno paprykowaną, np. węgierską (bez skóry).

SMALEC DOMOWY z CHORIZO dla smaku

 

5. Dodaj posiekaną w kosteczkę cebulę. Wytapiaj wszystko na niezbyt mocnym ogniu, w przeciwnym razie cebula się przypali.

SMALEC DOMOWY z CHORIZO dla smaku

 

6. Smalec jest gotowy, gdy słonina jest wytopiona. Nie wytapiaj za długo, bo skwarki się spalą (powinno wystarczyć koło 10 minut wytapiania), a przecież właściwie przesmażone skwarki to okrasa całego smalcu.

SMALEC DOMOWY z CHORIZO dla smaku

 

7. Wyłącz ogień pod rondelkiem i pozwól, aby tłuszcz przestygnął.

SMALEC DOMOWY z CHORIZO dla smaku

 

8. Przestudzony (ale wciąż nie zastygnięty) smalec przelej do słoika. Jeżeli chcesz, aby skwarki po zastygnięciu były na wierzchu (a kto nie chce…) zakręć słoik i odwróć go do góry nogami.

SMALEC DOMOWY z CHORIZO dla smaku

 

9. Całkowicie wystudzony smalec domowy przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce.

SMALEC DOMOWY z CHORIZO dla smaku

 

10. Smalec domowy oczywiście najlepiej smakuje na świeżym pieczywie z „odrobiną” soli. Pamiętaj jednak, że czysty smalec domowy z chorizo (bez skwarek) może być znakomitym „dodatkiem” do wielu dań, w których składniki należy przesmażyć na smalcu. W takim wypadku użycie paprykowanego smalcu doda tymże daniom niepowtarzalnego, wyjątkowego smaku…

SMALEC DOMOWY z CHORIZO dla smaku

Zobacz, jak przyrządzić fenomenalną ZUPĘ ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW z dodatkiem smalcu domowego z chorizo – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

2 thoughts on “SMALEC DOMOWY z CHORIZO dla smaku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *