Smalec domowy ze świeżej słoniny – taki z majerankiem, cebulą i startym jabłkiem raz na czas chyba robi każdy z nas. Jeśli tak namawiam Was, aby choć raz jedyny spróbować mojej wersji. Takiej z mocno paprykowaną, pikantną kiełbasą chorizo. Użycie takiej kiełbasy nadaje smalczykowi wspaniałego koloru, ale przede wszystkim niebywałego smaku i aromatu. Zamiast chorizo możesz oczywiście użyć innej paprykowanej kiełbasy np. węgierskiej. Kiełbasa musi być jednak wysokiej jakości, mocno aromatyczna. Wtedy efekt Cię naprawdę zaskoczy. Smalec domowy z chorizo najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem… To przecież oczywiste.

 

SMALEC DOMOWY

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów świeżej słoniny;
  • 100 gramów miękkiej, pikantnej kiełbasy chorizo;
  • 1 nieduża cebula;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki – powinny być naprawdę wysokiej jakości. Wiem, że to komunał, ale tak właśnie być powinno. Szczególnie zastanów się, gdzie kupisz świeżutką słoninę 😉

 

2. Trzysta gramów jak najświeższej słoniny pokrój w drobną kostkę. Pokrojoną słoninę wrzuć do rondelka i wytapiaj na wolnym ogniu 2-3 minuty.

 

3. W międzyczasie obierz kiełbasę ze skóry i pokrój w niedużą kostkę.

 

4. Wrzuć do garnka z wytapiającą się słoniną pokrojoną kiełbasę chorizo lub inną mocno paprykowaną, np. węgierską (bez skóry).

 

5. Dodaj posiekaną w kosteczkę cebulę. Wytapiaj wszystko na niezbyt mocnym ogniu, w przeciwnym razie cebula się przypali.

 

6. Smalec jest gotowy, gdy słonina jest wytopiona. Nie wytapiaj za długo, bo skwarki się spalą (powinno wystarczyć koło 10 minut wytapiania), a przecież właściwie przesmażone skwarki to okrasa całego smalcu 🙂

 

7. Wyłącz ogień pod rondelkiem i pozwól, aby tłuszcz przestygnął.

 

8. Przestudzony (ale wciąż nie zastygnięty) smalec przelej do słoika. Jeżeli chcesz, aby skwarki po zastygnięciu były na wierzchu (a kto nie chce…) zakręć słoik i odwróć go do góry nogami.

 

9. Całkowicie wystudzony smalec domowy z chorizo przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce.

 

10. Smalec domowy z chorizo oczywiście najlepiej smakuje na świeżym pieczywie z „odrobiną” soli. Pamiętaj jednak, że czysty smalec domowy z chorizo (bez skwarek) może być znakomitym „dodatkiem” do wielu dań, w których składniki należy przesmażyć na smalcu. W takim wypadku użycie paprykowanego smalcu doda tymże daniom niepowtarzalnego, wyjątkowego smaku…

Zobacz, jak przyrządzić fenomenalną ZUPĘ ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW z dodatkiem smalcu domowego z chorizo – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

2 thoughts on “SMALEC DOMOWY z CHORIZO dla smaku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *