ŚLEDZIE Z KAPARAMI na ostro

Śledzie z kaparami na ostro to kolejna już wersja śledzi, którą prezentuję na swoje stronie. Do swoich ulubionych śledzi w oleju postanowiłem dodać jedynie 1-2 składniki, które podkreślą smak śledzi, a nie zdominują je. Padło na kapary, które znakomicie uzupełniają smak śledzi oraz na ostre papryczki. Powodów dodania tych ostatnich tłumaczyć chyba nie muszę. Ostrości przystawce nadają marynowane papryczki peperoncino. Sa naprawdę bardzo ostre, jednak dodając je do śledzi bardzo łatwo uregulować ostrość oleju. Dodając całe papryczki smak oleju będzie jedynie lekko zaostrzony. Gdy oczekujesz, by naprawdę piekło wystarczy, że te papryczki drobno posiekasz…

 

ŚLEDZIE Z KAPARAMI

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów filetów śledziowych a’la matjas (w oleju);
  • 200 ml oleju rzepakowego nierafinowanego;
  • 2-3 łyżki kaparów;
  • 4-5 marynowanych papryczek peperoncino;
  • 1-2 cebule;
  • 1-2 liście laurowe;
  • 3-5 kulek ziela angielskiego;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ŚLEDZIE Z KAPARAMI na ostro

 

2. Śledzie opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw w zimnej wodzie na kilkanaście minut, aby pozbyć się nadmiaru słoności śledzi. Pamiętaj jednak, aby śledzi nie moczyć za długo, bo po prostu pozbawisz je smaku.

ŚLEDZIE Z KAPARAMI na ostro

 

3. W międzyczasie obierz cebule i pokrój je w piórka.

ŚLEDZIE Z KAPARAMI na ostro

 

4. Namoczone śledzie bardzo dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój je w cienkie paski. Oczywiście jeżeli wolisz większe kawałki śledzia zrób po swojemu 😉

ŚLEDZIE Z KAPARAMI na ostro

 

5. Gdy masz już gotowe wszystkie składniki pozostaje jedynie ułożyć śledzie w oleju z kaparami na ostro w niedużym słoiku. Tam będą się macerowały, tak będzie je najwygodniej przechowywać.

ŚLEDZIE Z KAPARAMI na ostro

 

6. Na dnie słoika rozłóż trochę cebuli, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie.

ŚLEDZIE Z KAPARAMI na ostro

 

7. Nałóż część śledzi, dodaj ostrą papryczkę.

ŚLEDZIE Z KAPARAMI na ostro

 

8. Następnie wrzuć trochę kaparów. W taki sam sposób układaj kolejne warstwy składników – do ich wyczerpania.

ŚLEDZIE Z KAPARAMI na ostro

 

9. Na samej górze powinny znaleźć się śledzie, a na nich cebula. Aż po sam brzeg.

ŚLEDZIE Z KAPARAMI na ostro

 

10. Gdy wszystkie składniki ułożone są już w słoiku wlej delikatnie olej. Taki, jaki lubisz, jednak gorąco zalecam olej nierafinowany – będzie najlepszy. Więcej dowiesz się <<TUTAJ>>.

ŚLEDZIE Z KAPARAMI na ostro

 

11. Słoik z gotowymi śledziami zamknij wieczkiem i wstaw go do lodówki minimum na noc, aby składniki się przegryzły.

ŚLEDZIE Z KAPARAMI na ostro

 

12. Śledzie z kaparami na ostro smakują znakomicie ze świeżym pieczywem, którym wytrzesz do sucha talerz po aromatycznym oleju.

ŚLEDZIE Z KAPARAMI na ostro


Zobacz również

2 thoughts on “ŚLEDZIE Z KAPARAMI na ostro”

  1. ale pysność! mój Luby jest fanem śledzi na ostro 🙂 szkoda, żę tu w Hiszpanii nie ma matyasów 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *