ŚLEDZIE Z IMBIREM w śmietanie na ostro

Śledzie z imbirem, a więc na ostro, dodatkowo w śmietanie to pozycja dla wielbicieli naprawdę ostrych przystawek. W tej bowiem kompromisu nie ma, nawet śmietana nie łagodzi jej ostrości. Imbir i tajskie (naprawdę ostre) papryczki chilli nadają charakteru temu daniu i wyostrzają niemiłosiernie, więc pomyślcie dwa razy, zanim zdecydujecie się przygotować moje śledzie na ostro z imbirem w śmietanie. Smak tej przystawki, oprócz oczywiście imbiru, który nie tylko wyostrza, ale i nadaje smaku zbudowany jest na mielonej kolendrze, kurkumie i przyprawie curry.

Całość ma zatem dość egzotyczny, azjatycki smak, co dla śledzi wydawać się może nietrafione. Zatem… jeżeli chcecie się przekonać, jak smakują moje śledzie z imbirem w śmietanie powinniście je koniecznie przygotować. Innej drogi nie ma. Ale nie będziecie żałować…

 

ŚLEDZIE Z IMBIREM

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów śledzi a’la matjas;
  • 200 gramów kwaśnej, gęstej śmietany;
  • 1-2 cebule;
  • korzeń imbiru wielkości kciuka;
  • 2 małe papryczki chilli;
  • mielona przyprawa curry;
  • kolendra mielona;
  • kurkuma mielona;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ŚLEDZIE Z IMBIREM w śmietanie na ostro

 

2. Pokrój papryczki chilli wraz z pestkami, obierz i pokrój w piórka cebulę, obierz imbir.

ŚLEDZIE Z IMBIREM w śmietanie na ostro

 

3. Przełóż do miski śmietanę i dodaj do niej posiekaną papryczkę chilli, 1 płaską łyżeczkę przyprawy curry oraz starty imbir.

ŚLEDZIE Z IMBIREM w śmietanie na ostro

 

4. Do śmietany dodaj również 1 łyżeczkę mielonej kolendry.

ŚLEDZIE Z IMBIREM w śmietanie na ostro

 

5. Pięknego koloru i również nieco smaku doda śmietanie, a potem i śledziom 1 łyżeczka mielonej kurkumy.

ŚLEDZIE Z IMBIREM w śmietanie na ostro

 

6. Wymieszaj dokładnie śmietanę i dopraw składnikiem, którego uważasz, że jest zbyt mało. Odłóż przyprawioną śmietanę na bok. Śledzie wymocz w wodzie do uzyskania pożądanej słoności, a następnie pokrój je w niedużą kostkę.

ŚLEDZIE Z IMBIREM w śmietanie na ostro

 

7. Do śmietany z przyprawami dodaj śledzia oraz cebulę. Wymieszaj dokładnie.

ŚLEDZIE Z IMBIREM w śmietanie na ostro

 

8. Przygotuj kilka plasterków świeżego imbiru. Musisz mieć pewność, że śledzie będą naprawdę ostre, więc te dodatkowe plasterki imbiru są niejako gwarancją ostrości 😉

ŚLEDZIE Z IMBIREM w śmietanie na ostro

 

9. Przełóż śledzie z cebulą w śmietanie do słoika; dokładaj dodatkowo cebulę i plasterki imbiru.

ŚLEDZIE Z IMBIREM w śmietanie na ostro

 

10. Słoik zakręć szczelnie i wstaw do lodówki na minimum 24 godziny.

ŚLEDZIE Z IMBIREM w śmietanie na ostro

 

11. Śledzie z imbirem na ostro w śmietanie podawaj schłodzone, posypane dodatkowo posiekaną papryczką chilli oraz listkami świeżej kolendry.

ŚLEDZIE Z IMBIREM w śmietanie na ostro

Zrób pyszne ŚLEDZIE w ŚMIETANIE przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *