Śledzie z imbirem, a więc na ostro, dodatkowo w śmietanie to pozycja dla wielbicieli naprawdę ostrych przystawek. W tej bowiem kompromisu nie ma, nawet śmietana nie łagodzi jej ostrości. Imbir i tajskie (naprawdę ostre) papryczki chilli nadają charakteru temu daniu i wyostrzają niemiłosiernie, więc pomyślcie dwa razy, zanim zdecydujecie się przygotować moje śledzie na ostro z imbirem w śmietanie. Smak tej przystawki, oprócz oczywiście imbiru, który nie tylko wyostrza, ale i nadaje smaku zbudowany jest na mielonej kolendrze, kurkumie i przyprawie curry.

Całość ma zatem dość egzotyczny, azjatycki smak, co dla śledzi wydawać się może nietrafione. Zatem… jeżeli chcecie się przekonać, jak smakują moje śledzie z imbirem w śmietanie powinniście je koniecznie przygotować. Innej drogi nie ma. Ale nie będziecie żałować…

 

ŚLEDZIE Z IMBIREM

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów śledzi a’la matjas;
  • 200 gramów kwaśnej, gęstej śmietany;
  • 1-2 cebule;
  • korzeń imbiru wielkości kciuka;
  • 2 małe papryczki chilli;
  • mielona przyprawa curry;
  • mielona kolendra;
  • mielona kurkuma;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Pokrój papryczki chilli wraz z pestkami, obierz i pokrój w piórka cebulę, obierz imbir.

 

3. Przełóż do miski śmietanę i dodaj do niej posiekaną papryczkę chilli, 1 płaską łyżeczkę przyprawy curry oraz starty imbir.

 

4. Do śmietany dodaj również 1 łyżeczkę mielonej kolendry.

 

5. Pięknego koloru i również nieco smaku doda śmietanie, a potem i śledziom 1 łyżeczka mielonej kurkumy.

 

6. Wymieszaj dokładnie śmietanę i dopraw składnikiem, którego uważasz, że jest zbyt mało. Odłóż przyprawioną śmietanę na bok. Śledzie wymocz w wodzie do uzyskania pożądanej słoności, a następnie pokrój je w niedużą kostkę.

 

7. Do śmietany z przyprawami dodaj śledzia oraz cebulę. Wymieszaj dokładnie.

 

8. Przygotuj kilka plasterków świeżego imbiru. Musisz mieć pewność, że śledzie będą naprawdę ostre, więc te dodatkowe plasterki imbiru są niejako gwarancją ostrości 😉

 

9. Przełóż śledzie z cebulą w śmietanie do słoika; dokładaj dodatkowo cebulę i plasterki imbiru.

 

10. Słoik zakręć szczelnie i wstaw do lodówki na minimum 24 godziny.

 

11. Śledzie na ostro z imbirem w śmietanie podawaj schłodzone, posypane dodatkowo posiekaną papryczką chilli oraz listkami świeżej kolendry.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *